De bestanden op mijn computer zijn versleuteld (cryptolocker)

Wat?

Cryptolocker is ransomware die de bestanden op je computer versleutelt. Hoe gebeurt dit?

Meestal ontvang je een mail met een bestand in bijlage of een link naar een bestand. Door te klikken op de bijlage of de link, worden je bestanden versleuteld, d.w.z. dat je er niets meer mee kan beginnen. Hierna vraagt men "losgeld" (geld of bitcoins) om de versleuteling ongedaan te maken. We raden aan niet in te gaan op deze vorm van chantage.

Slachtoffer?

Indien u toch het slachtoffer werd van een cryptolocker, doe hiervan aangifte bij de politie. Het is belangrijk om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en mee te nemen om uw aangifte te staven. Tracht de headers (Onderaan bij de bijlagen vind je een handleiding 'achterhalen e-mailheaders') van de e-mail te achterhalen en druk ze af, evenals de volledige e-mail en het bericht waarin gevraagd wordt te betalen. Op deze website kan je kijken of er reeds een oplossing bestaat voor jouw cryptolocker. Een handleiding om de website te gebruiken vindt u bij de bijlagen hieronder.

Hoe voorkomen?

Je kan je wapenen tegen een cryptolocker door regelmatig een back-up te nemen van je bestanden. Koppel deze back-up los van je computer. Installeer degelijke en recente antivirussoftware en open geen e-mails of URL's waarvan je de afzender niet kent.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 363 71 71.