Resultaten WinterBOBcampagne 2018-2019

Bob groen vrouw 2018 nl 1440x520 1440x518

BOB aan het feest!

Het hele jaar door wordt bijzondere aandacht geschonken aan verkeersveiligheid. Rijden onder invloed is één van de belangrijkste ongevalsfactoren, daarom verleent de Geïntegreerde Politie jaar na jaar haar volle medewerking aan de verschillende bobcampagnes. Het doel is bestuurders ertoe aan te zetten om zich verantwoordelijk te gedragen wanneer ze achter het stuur kruipen.

Tijdens de winterbobcampagne 2019-2019 werden er 450 774 bestuurders gecontroleerd. 1,87 % blies positief. In vergelijking met de vorige wintercampagne, toen 438 800 bestuurders gecontroleerd werden en 2,1 % positief blies, kunnen we een duidelijke daling vaststellen. Bestuurders worden zich meer en meer bewust van de gevaren die gepaard gaan met het rijden onder invloed van alcohol of drugs. Anderzijds zien we ook dat hoe meer controles er uitgevoerd worden, hoe minder mensen betrapt worden. Door de stijging van het aantal controles en de voorafgaande aankondiging van bepaalde controleacties, worden bestuurders zich bewust van de gevaren en denken ze twee keer na vooraleer ze dronken achter het stuur kruipen.

Het werk is echter nooit gedaan! Het aantal ongevallen waarbij een bestuurder onder invloed betrokken is, blijft hoog en het doel van 0 % is nog niet bereikt. De Geïntegreerde Politie controleert uiteraard niet alleen tijdens de twee grote campagnemomenten in de zomer en in de winter. Mensen moeten zich er te allen tijde van bewust zijn dat ze op elk ogenblik, BOB- of geen BOB-campagne, gecontroleerd kunnen worden op rijden onder invloed.

De resultaten van de winterbobcampagne kunnen worden geraadpleegd op de website van de Federale Politie: www.verkeersstatistieken.federalepolitie.be