Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook!

Wist je dat oplichters vaak gebruik maken van valse profielen op het internet om je vertrouwen te winnen? Ze lijken dan wel eerlijk het eerste gezicht, maar proberen je in de val te lokken door een vertrouwensband met je op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. En uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld. Dat is vriendschapsfraude.

Voorzichtigheid is dus absoluut geboden. Ken je online vrienden en laat geen misbruik van je maken!

Hoe gaat vriendschapsfraude in zijn werk?

Oplichters zoeken hun potentiële slachtoffers vaak via datingsites en -applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook om in contact met je te komen. De eerste kennismaking kan zelfs via telefoon gebeuren. Daarbij maken ze steevast gebruik van een vals profiel. Dat kan een fictieve naam zijn, maar evengoed een gestolen identiteit van een werkelijk persoon. Hun eerste streefdoel: een vertrouwensband met je opbouwen. Meestal verklaren de oplichters op korte tijd hun liefde en proberen ze je te overtuigen om hen te contacteren via een ander communicatiekanaal dan datgene waarin de eerste kennismaking tot stand kwam.

Tips om jezelf te beschermen:

  • Ga de echtheid van een profiel altijd na. Wees voorzichtig als je online iemand leert kennen. Vertrouw niet blindelings op (te) mooie profielen van mensen die toenadering zoeken via datingsites of -apps of die je vriendschaps- of volgverzoeken sturen via sociale media. Vraag voldoende info aan je nieuwe vriend(in) of geliefde.
  • Vertrouw niet zomaar iedereen. Praten kan natuurlijk geen kwaad, maar breng jezelf en je identiteit niet in gevaar door mensen te snel te vertrouwen. Persoonlijke informatie houd je best voor jezelf.
  • Wees op je hoede voor "zielige" verhalen. Je zogezegde geliefde of vriend(in) zal al snel op je gemoed beginnen werken. Blijf kritisch wanneer hij/zij de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.
  • Houd je portemonnee absoluut dicht. Vergeet niet dat het eigenlijk om een wildvreemde gaat, iemand die je nooit in het echt hebt ontmoet. Maak zeker geen geld over, want dat ben je sowieso kwijt. Als iemand te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

Ben je zelf in aanraking gekomen met valse profielen? Meld dit dan op meldpunt.belgie.be. Zo zorgen we er samen voor dat oplichters minder kans maken. Of deel je getuigenis volledig anoniem en lees de getuigenissen van andere slachtoffers op temooiomwaartezijn.be. Wanneer je slachtoffer werd van vriendschapsfraude raden we hoe dan ook aan om aangifte te doen in een van onze commissariaten.