Er cool uitzien én zichtbaar zijn? Yes, you can!

De jongste vijf jaar stierven 74 fietsers en raakten meer dan 6.800 fietsers gewond bij een verkeersongeval in het donker. Vooral jongeren zijn het slachtoffer in het donker. Ook opvallend: 7 op de 10 jongeren zijn liever cool dan zichtbaar op de fiets en 8 op de 10 jongeren dragen zelden of nooit fluorescerende of reflecterende accessoires. Nochtans bestaan er veel coole en modieuze manieren - zelfs hippe fluohesjes! - om je te laten zien op de weg. En waarop moet je letten als je fietsverlichting en accessoires koopt? Lees daarom onze praktische tips en laat je shinen:

  • Minstens 100 lumen. Het aantal lumen (lichtsterkte) staat meestal op de verpakking van de fietsverlichting. Met 50 à 100 lumen ben je goed zichtbaar wanneer er veel straatverlichting is. Rij je vooral langs slecht verlichte wegen, dan kies je best voor 100 tot 500 lumen en langs onverlichte wegen gebruik je meer dan 500 lumen.
  • Geef licht, ook als je stilstaat. Als je fietst, sta je regelmatig ook stil. Kies voor verlichting die blijft werken als je stilstaat. Zo ben je altijd zichtbaar.
  • Zorg voor een goede batterij. Heb je lichten met batterijen, vervang ze dan op tijd of laad ze regelmatig op.
  • Kies een goede kleur. De meest zichtbare fluokleuren zijn geel, groen en oranje.
  • Fluo is ok, reflecteren is top. Fluo helpt al heel wat, zeker wanneer het schemert, maar in het donker heeft reflecteren een veel groter effect op je zichtbaarheid.
  • Met lichte kledij ben je veel sneller zichtbaar. Met donkere kledij ben je op 20 meter zichtbaar, maar lichte kledij al vanop 50 meter.
  • Koop iets wat je mooi vindt. Koop niet zomaar snel iets dat je eigenlijk niet mooi vindt. De kans is groot dat het in je kast blijft liggen. Er bestaan heel veel modieuze, coole én zichtbare accessoires en kledij. Verschillende kledingmerken hebben zelfs hun eigen trendy fluohesje ontworpen.
  • Skateboard, step, hoverboard, monowheel, segway, ...? Ook dan moet je je goed zichtbaar maken.