Meer inbraken in onze politiezone. Wees waakzaam!

Inbraak

De afgelopen weken worden op het grondgebied van de politiezone Regio Rhode & Schelde opnieuw meer inbraken vastgesteld. Vooral Destelbergen, Heusden en Merelbeke worden door inbrekers geteisterd.

De politie vraagt om de nodige voorzorgen te nemen - zie preventietips hierna - en waakzaam te zijn.

De bestrijding van woninginbraken is voor onze politiezone één van de prioriteiten. Naar aanleiding van de huidige inbrakengolf oriënteren we onze patrouilles dan ook naar de inbraakgevoelige plaatsen en tijdstippen en worden onze voertuigen met ANPR camera maximaal ingezet.

Daarnaast kan u het de inbrekers zelf ook een pak moeilijker maken:

  • Ook al bent u maar even weg, laat alles slotvast achter (wagen, woning, tuinhuis, garage, ...). Verberg sleutels niet in de onmiddellijke omgeving.
  • Laat een lampje branden bij afwezigheid 's avonds en werk eventueel met een tijdschakelaar.
  • Berg waardevolle spullen op en laat ze niet in het zicht van potentiële inbrekers liggen. Kijk soms eens door de bril van de dief.
  • Laat geen mogelijke hulpmiddelen (ladder, hamer, ...) slingeren in en rond de woning.
  • Geef de woning bij langdurige afwezigheid een 'bewoonde' indruk. Laat de brievenbus legen en zorg ervoor dat de rolluiken af en toe eens worden opgetrokken. Vraag eventueel ook afwezigheidstoezicht aan.
  • Registreer/fotografeer uw waardevolle voorwerpen en juwelen.
  • Sluit alle toegangen af, ook op de verdieping!

In het kader van onze gezamenlijke strijd tegen de inbraken, vragen wij ook aan alle inwoners en bezoekers van onze gemeenten om bij verdachte zaken altijd onmiddellijk het noodnummer 101 te bellen!

Aarzel niet om voordat u het slachtoffer bent van een inbraak, nu al advies aan te vragen voor inbraakpreventie.

Naast al deze tips kan ik u als korpschef mededelen dat het cameranetwerk van de zone is opgestart en dat de huidige ploeg reeds de budgetten voor 2019 unaniem heeft vastgelegd. Dit project onder de naam HAVIK zal na de inzet van de 2 mobiele ANPR camera's een efficiëntere aanpak mogelijk maken. De bestuurlijke overheden van de vier gemeenten van onze zone stellen ons alle mogelijke middelen ter beschikking om de inbrakenplaag te bestrijden. Zowel op het vlak van de materiële ondersteuning als de mogelijkheid om het personeel maximaal in te zetten werden de voorbije jaren belangrijke investeringen mogelijk gemaakt.
De politiezone Regio Rhode en Schelde zet alles in om de daders te ontmoedigen en zal dit ook blijven doen.

Personen die meer informatie hebben over één of meerdere recente inbraken kunnen dit melden aan de lokale recherche van de politiezone Regio Rhode & Schelde (PZ.RhodeSchelde.Recherche@police.belgium.eu of 09/3637220).

Korpschef Yves Asselman,
1ste Hoofdcommissaris,
Politiezone Regio Rhode & Schelde