Uit het politiereglement

Sinds 1 oktober 2015 is er binnen het volledige grondgebied van de politiezone een nieuwe algemene politieverordening van kracht. Dit reglement omvat regels aangaande de openbare rust, openbare veiligheid en openbare reinheid en gezondheid. Veel van de regels liggen voor de hand, maar worden ook al eens vergeten. Daarom zetten we er een paar voor je op een rij:

Dieren

  • De houders van dieren moeten de nodige maatregelen nemen opdat hun dieren geen geluidshinder veroorzaken.
  • De begeleiders van honden moeten ervoor zorgen dat de uitwerpselen van hun dieren op openbare plaatsten, openbare wegen en private eigendommen van derden verwijderd worden en achtergelaten in de daartoe bestemde vuilnisbakken.
  • Honden moeten verplicht aan de leiband.

Tuin

  • Het gebruik in open lucht van houtzagen, grasmaaiers of andere werktuigen is alleen toegestaan tussen 7 en 22 uur.
  • Op zondagen en wettelijke feestdagen is het gebruik niet toegestaan.

Verbranding in open lucht

Bij het maken van een open vuur op openbare plaatsten en/of met een openbaar karakter dient een voorafgaandelijke schriftelijke aanvraag worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen kan ten behoeve van jeugdwerkinitiatieven, op advies van de brandweerdienst en onder strikte voorwaarden, een vergunning verlenen voor het maken van een kampvuur voor een langere duur die geldt voor een specifieke daartoe ingerichte locatie.

Hagen en beplanting

De bewoners zijn ertoe gehouden er voor te zorgen dat aanplantingen op hun eigendom zodanig gesnoeid worden dat ze geen gevaar opleveren voor de veiligheid van het verkeer of het gemak van de doorgang.

Geen afsluiting of beplanting mag:

  • Hinderlijk zijn voor weggebruikers;
  • De zichtbaarheid van verkeerstekens, straatnaamborden, andere aanduidingsplakkaten of openbare verlichting verhinderen;
  • Het normale zicht op de openbare weg belemmeren al dan niet in de nabijheid van bochten en kruispunten.

Reinheid van de gemeente

Het is verboden, buiten de voorziene ophalingen en inzamelingen, op openbare plaatsten of op terreinen palend aan openbare plaatsen gelijk welke voorwerpen, stoffen of materialen (inclusief huishoudelijk afval, grofvuil en groenafval) te werpen of achter te laten.

Voetpaden, bermen, greppels

Bewoners moeten binnen de bebouwde kom de voetpaden, bermen en de greppels voor hun, al dan niet bebouwde eigendommen rein houden. Ligt het fiets- of voetpad vol met kiezeltjes van jouw oprit? Gelieve deze dan op te ruimen.

Bijlage: algemene politieverordening zonale gelding versie dd 15 september 2015 (pdf, 693 KB)