Technopreventief advies

Een andere maatregel om de strijd tegen inbrekers aan te binden is techno-preventief advies. Met techno-preventief advies biedt de politie u een advies aan voor een goede beveiliging van uw woning en het nemen van preventieve maatregelen. Dikwijls volstaat het om een paar kleine ingrepen te doen of om enkele eenvoudige preventieve maatregelen te treffen om inbrekers buiten te houden!

Een techno-preventief advies is volledig gratis en kan door elke inwoner van de politiezone Meetjesland centrum aangevraagd worden. Bij een inbraak of een poging tot inbraak wordt een dergelijk advies steeds voorgesteld.

Uw politiezone heeft een aantal opgeleide technopreventieve adviseurs die u graag helpen met het voorkomen van woninginbraak bij u thuis.

Zelf kunt u ook het een en ander doen om het inbrekers lastig te maken.

Do's

  • Laat in uw afwezigheid de woning er nog 'bewoond' uitzien: Schakel eventueel een tijdschakelaar in voor de verlichting en laat de radio spelen bij korte afwezigheid.
  • Vertel de buren dat u op vakantie bent en vraag hen om een extra oogje in het zeil te houden. Vraag de buurman om zijn auto af en toe op uw oprit te parkeren of het gras te maaien en de brievenbus regelmatig te ledigen.
  • Zet ladders en vuilcontainers weg. Dit zijn handige hulpstukken voor de inbreker om ergens op te klimmen.
  • Overweeg het aanbrengen van een lamp met een sensor bij de voordeur of in de tuin. Dieven staan niet graag in het licht.
  • Vergrendel de deur met het nachtslot, ook al bent u maar even weg. Doe de voor- en achterdeur op het nachtslot voordat u gaat slapen.
  • Sluit ramen (ook het wc-raam) en deuren goed af.
  • Registreer uw waardevolle voorwerpen. Dit vermijd veel administratieve last bij een eventuele inbraak.

Don'ts:

  • Ook uw digitale brievenbussen worden door inbrekers bekeken. Vermeld dus geen herleidbare adres- of vakantiegegevens en vermeld niet hoe lang u afwezig bent op sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram,... Scherm persoonlijke berichten af voor potentiële inbrekers.
  • Let op dat - gezien vanaf de straat - waardevolle spullen zoals flatscreen, laptop, camera, sieraden niet in het zicht staan.
  • Hang geen briefjes op de deur dat u (even) weg bent. Spreek op het antwoordapparaat nooit in hoe lang u weg bent. Kies een neutrale boodschap, zoals: "Ik ben op dit moment niet te bereiken, maar spreek iets in."
  • Houd sleutels bij u. Haal ze uit uw jas als u die aan de kapstok of over een stoel hangt. Laat ook geen sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten. Doe geen labels met naam en adres aan uw sleutelbos. En leg ze ook niet op een 'geheime' plaats zoals onder de mat, in de bloembak,...
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 376 46 46.