Fietsdiefstalpreventie

Jaarlijks worden er in onze politiezone ongeveer 250 fietsen gestolen. 

Het graveren van je fiets is een zeer belangrijke maatregel in de strijd tegen de fietsdiefstallen. Zo is gebleken dat een gegraveerde fiets minder snel wordt gestolen dan een niet gegraveerde fiets. Als je fiets toch wordt gestolen en nadien terug gevonden, kan je fiets veel gemakkelijk aan je worden terug bezorgd als je fiets gegraveerd is. Veel fietsdiefstallen zijn namelijk gebruiksdiefstallen, waarbij de fiets na gebruik wordt gedumpt.

Een fietsgravering houdt in dat op het fietsframe een uniek registratienummer wordt aangebracht. We gebruiken hiervoor je rijksregisternummer. We gebruiken hiervoor een label dat zeer moeilijk te verwijderen is.

Raadpleeg de lijst van alle fietsregistraties op : https://www.politie.be/5417/vragen/preventie/data-fietsregistraties-2019

Elke eerste woensdag van de maand (behalve in juli en augustus) kan je je fiets laten graveren op het politiecommissariaat, Raverschootstraat 67 te Eeklo en dit van 14u tot 17u. Breng je identiteitskaart mee!

Indien je een fiets laat graveren die reeds gegraveerd is, dien je een bewijs te hebben van de vorige eigenaar waaruit blijkt dat je de fiets rechtmatig hebt aangekocht of ontvangen.

 

Bescherm je fiets met 11 tips

1. Laat je fiets labelen met je rijksregisternummer. Dit werkt niet alleen ontradend voor fietsdieven, maar zorgt er ook voor dat je fiets kan opgespoord worden in geval van diefstal. Vul ook de fietsregistratiekaart in zodat je over zoveel mogelijk informatie beschikt over je fiets. Neem ook een foto van jezelf met je fiets.

2. Laat je fiets altijd slotvast achter. Zelfs al spring je maar even bij de bakker of

de krantenwinkel binnen.

3. Garages, binnenplaatsen en fietsenstallingen bieden onvoldoende bescherming

tegen diefstal. Leg ook daar je fiets altijd vast met een slot.

4. Indien je je fiets ergens langere tijd wil parkeren, gebruik je best een degelijk

fietsslot waarmee je het fietskader aan een vaststaand voorwerp vastmaakt.

5. Gebruik twee verschillende sloten, dit krijgt een dief moeilijker open. Gebruik liever geen krulslot of cijferslot, die zijn eenvoudig te openen.

6. Bevestig het slot zo hoog mogelijk aan je fiets. Een dief kan een slot heel gemakkelijk doorknippen als hij een poot van zijn betonschaar op de grond kan zetten.

7. Bewaar alle nummers op je fietskader. Bewaar zeker het chassisnummer, dat staat meestal onder je trapas.

8. Verwijder alle accessoires zoals kinderzitjes, fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus… of maak de accessoires goed vast.

9.  Zet je fiets zoveel mogelijk op plaatsen waar veel volk passeert en die verlicht

worden. Bewaakte stallingen zijn uiteraard de beste garantie tegen diefstal.

10. Is je fiets gestolen… doe dan altijd aangifte van fietsdiefstal! Fietsdieven en

helers rekenen erop dat niemand aangifte doet.

11. Verwittig de politie wanneer je iemand een fietsslot ziet forceren of wanneer iemand je op straat een fiets probeert te verkopen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Meetjesland Centrum via het contactformulier of telefonisch via 09 376 46 46.