Persbericht digitale camera's

Nieuwe digitale camera's in de Politiezone Meetjesland Centrum

De oude analoge mobiele snelheidscamera's van de PZ Meetjesland Centrum werden recent vervangen door nieuwe digitale camera's.

De nieuwe snelheidscamera's, die flitsen door middel van infrarood, moeten de administratieve afhandeling vereenvoudigen en tegelijkertijd ook veiliger werken.

Door het gebruik van infrarood zal de overtreder niet langer een flits opmerken en daardoor mogelijk bruusk in de remmen gaan. Ook geeft dit de mogelijkheid een voertuig langs de voorkant in overtreding te nemen zonder dat de bestuurder wordt verblind. Zo kunnen op één locatie ongeveer dubbel zoveel passanten worden gecontroleerd en kan worden gecontroleerd in een rijrichting waar technisch moeilijk kan worden overgegaan tot controle omdat er bijvoorbeeld maar aan één kant een parkeerstrook is.

Op sommige locaties werd er afwisselend aan beide straatkanten gecontroleerd, vanaf heden kan dit tijdens één controle gebeuren. Wat ook een enorme tijdswinst met zich meebrengt.

Tijdens het eerste gebruik van de digitale camera dinsdagavond (21/02) bleek dat veel bestuurders zich niet bewust waren van de controle en hierdoor het aantal overtreders opmerkelijk hoger lag dan gemiddeld. Deze tendens zet zit spijtiggenoeg vandaag (22/02) verder.

De eerste resultaten van de controles deze morgen (22/02) wijzen opnieuw op een significante stijging van het aantal vaststellingen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit slechts tijdelijk zal zijn en de weggebruiker in de nabije toekomst zijn snelheid zal aanpassen.

Binnen onze politiezone gelden 5 maximumsnelheden, zijnde 20 km/uur binnen de woonerven aangeduid door middel van het verkeersbord F12a ; de zonale snelheidsbeperkingen van 30 km/uur in schoolomgevingen en sommige woonwijken evenals op wegen aangeduid door middel van het verkeersbord F99; 50 km/uur binnen de bebouwde kom; 120 km/uur op de expressweg en tenslotte 70 km/uur op de overige wegen.

Lokaal kan de maximum snelheid worden beperkt door middel van verbodsborden C43, bijvoorbeeld naar aanleiding van wegenwerken, evenementen...

Sedert 1 januari 2017 geldt als maximumsnelheid op de Vlaamse wegen buiten de bebouwde kom als algemene regel een maximum snelheid van 70 km/uur. Tot op heden werden op deze locaties nog geen gerichte snelheidscontroles gehouden om de de weggebruiker te laten wennen aan de nieuwe situatie.Vanaf heden zullen er ook de deze locaties controles worden gepland.

Door de nieuwe manier van controleren hoopt de politiezone dat de weggebruikers hun snelheid niet enkel op de gekende controleplaatsen in het oog houden, doch steeds attent zijn op de geldende snelheidslimieten en we zo de verkeersveiligheid op het grondgebied kunnen verhogen en het aantal ongevallen kunnen laten afnemen.