Hoe fiets ik veilig naar school?

Met de fiets naar school

fiets

In een zitje op de fiets

Zet je kind in een fietsstoeltje dat voldoet aan de nodige veiligheidseisen (riempjes, voetsteunen om te voorkomen dat de voetjes tussen de spaken terechtkomen,...) en dat het de norm EN 14344 heeft. Kies bij voorkeur voor een fietszitje dat achterop op het kader van de fiets wordt bevestigd (niet enkel op de bagagedrager). Zorg ervoor dat je kind stevig met de riempjes in het stoeltje vastzit. Denk steeds aan de veiligheid van je kind en laat hen een fietshelm dragen. 

In een fietskar of bakfiets

Fietskarren of bakfietsen worden steeds populairder en zijn ideaal voor langere afstanden. In fietskarren mogen er maximum twee kinderen worden vervoerd. De constructie van een fietskar beschermt de kinderen en zorgt ervoor dat bij botsingen met een auto de kar wegschuift in plaats van omvalt. Het is belangrijk dat elke zitplaats uitgerust is met bescherming voor de handen, voeten en rug. Voor de veiligheid moeten de kinderen worden vastgemaakt met de voorziene riempjes. In bakfietsen kunnen één tot vier kinderen worden vervoerd. Je kan kiezen voor de tweewielbakfiets die iets minder stabiel is, maar wel licht en wendbaar fietst, of voor de driewielbakfiets, die een grotere bak heeft en niet kan omvallen. Hou er rekening mee dat fietsen met een bakfiets zwaarder is dan fietsen met een fietskar. Met een bakfiets heb je ook meer last van onregelmatigheden in het wegdek. Ook hier raden we het dragen van een fietshelm aan.

Meefietsen met je kind 

Als je meefietst met je kind rij je in het begin beter naast je kind, aan de linkerkant. Ga achter je kind fietsen indien je anders niet kan kruisen met een tegenligger.  Heeft je kind al wat meer ervaring, dan fiets je er achter. Maak voor het vertrek duidelijke afspraken met je kind. Bijvoorbeeld: “Als ik STOP roep, stop je onmiddellijk en blijf je aan de kant staan”, “Aan dat kruispunt stoppen we”,... Aarzel niet om je kind onderweg aan te moedigen. Eens aangekomen geef je wat uitleg over wat goed ging en wat minder goed was.

Je kind fietst alleen naar school

Voordat je je kind alleen naar school laat fietsen wees er dan eerst zeker van dat je kind dit zelfstandig kan. Kan je kind achter zich kijken en zijn arm uitsteken zonder uit te wijken? Kan het de afstanden en snelheden van de auto’s voldoende  inschatten? Is hij/zij zich bewust van de gevaren? 

Oefen de route zeker op voorhand en zoek de veiligste weg uit. Kies hierbij voor straten met weinig verkeer, waar de wagens niet snel rijden, met een breed fietspad of waarvan het fietspad is afgeschermd van de rijbaan en plaatsen waar er veilige oversteekplaatsen zijn (indien nodig moet je afstappen en met de fiets aan de hand oversteken). Daarnaast is het ook belangrijk dat je je kind leert om goed te communiceren met de bestuurders: arm uitsteken voor het afslaan, oogcontact zoeken met de bestuurder,... 

De juiste uitrusting voor kind en fiets

Controleer voor de eerste schooldag (en daarna ook regelmatig) of de fiets van je kind aan de technische eisen voldoet:

  • Zorg ervoor dat het kader van de fiets de juiste maat is voor je kind.
  • Onderhoud de fiets steeds goed (remmen, banden,…).  
  • Laat je kind een fietshelm dragen. Bij een val of een ongeluk wordt het hoofd het meest geraakt, met soms heel ernstige gevolgen.  
  • Motiveer je kind om een reflecterend hesje of minstens een armband te dragen. In de herfst en de winter zijn de dagen kort en is het vaak nog duister als je kind naar school vertrekt. Zorg ervoor dat fietslichten en reflectoren dan in prima staat zijn en dat je kind de fietsverlichting ook echt aansteekt. 
  • Maak de boekentas stevig vast op de bagagedrager of laat hem deze dragen op de rug. Schooltassen aan het stuur brengen het evenwicht van de fietser in gevaar. Zorg er ook voor dat de boekentas van je kind zo licht mogelijk is.

Nog enkele tips:

  • Geef als ouder het goede voorbeeld door de verkeersregels te respecteren, gevaar te voorzien en je sociaal te gedragen naar andere verkeersdeelnemers. Het is immers zo dat kinderen veel leren door te imiteren. 
  • Kinderen jonger dan 9 jaar mogen met een kinderfiets (wieldiameter maximum 50 cm) altijd op de stoep fietsen, ook al is er een fietspad.
  • Al gehoord van fietspooling? Hierbij fietsen kinderen in kleine groepen, langs een afgesproken route en onder begeleiding van een volwassene naar school. Kinderen die meedoen aan de fietspool worden onderweg opgepikt en fietsen samen verder
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Regio Puyenbroeck via het contactformulier of telefonisch via 09 310 33 00.