Veilig met de motor

Bij mooi weer halen heel wat motorfanaten hun motor van stal om een ritje te doen. Omdat motorrijders zwakke weggebruikers zijn, zijn zij kwetsbaar in het verkeer. Drie vierde van de motorongevallen gebeuren tussen april en oktober. Van alle weggebruikers zijn de motorrijders betrokken bij de meest dodelijke ongevallen. Gelukkig kunnen motorrijders zelf veel doen om op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Onze tips helpen je alvast op weg.

Tip 1: draag beschermende kledij

Sinds 1 september 2011 zijn de bestuurders en passagiers van motorfietsen verplicht om naast een valhelm ook handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall, alsook laarzen of bottines die de enkels beschermen te dragen. De bestuurders en passagiers van bromfietsen en van drie- en vierwielers met motor moeten een valhelm dragen.

Tip 2: leer motorrijden

Klinkt logisch, maar heb je al eens gedacht aan het volgen van een vervolmakingscursus? Je kan daarvoor terecht bij een rijschool in je buurt.

Tip 3: hou je aan de verkeersregels in het algemeen, en aan de snelheidsbeperkingen in het bijzonder

In de stad is de snelheid beperkt tot 50 km/u. In Gent is het gebied binnen de R40 bovendien zone 30.

Tussen de files laveren? De motorrijder mag in die gevallen nooit sneller rijden dan 50 km/u en het snelheidsverschil met de overige voertuigen mag niet meer dan 20 km/u bedragen. Op autosnelwegen en autowegen moet tussen de twee meest links gelegen rijstroken gereden worden.

Tip 4: zorg voor een goed zicht op de rijweg en voor voldoende zichtbaarheid

Hou voldoende afstand, zo heb je een beter zicht op de weg voor je en kan je beter anticiperen op eventueel gevaar en op eventuele hindernissen.

Hou rekening met de dode hoek van auto's, bussen en vrachtwagens.

Positioneer je op twee derde van de rijstrook, zo zien automobilisten je het best in de achteruitkijkspiegels, en verplicht je bestuurders van andere voertuigen om een andere rijstrook te gebruiken om je voorbij te steken.

Felle kleuren, een fluovestje of op z'n minst reflecterende stroken op de kleding zijn ten sterkste aan te raden. Vermijd echter het gebruik van de grootlichten die andere weggebruikers kunnen verblinden.

Tip 5: in groep? Rij veilig!

Motorrijders kunnen, in functie van de meest veilige positie, hun plaats op de rijbaan kiezen. Wanneer motorrijders met ten minste twee in groep rijden op een weg met rijstroken, moeten ze niet achter elkaar rijden. Ze mogen in dezelfde rijstrook in twee evenwijdige rijen geschrankt rijden met voldoende veiligheidsafstand onderling. Als de rijbaan niet verdeeld is in rijstroken, mogen ze niet meer dan de helft van de rijbaan in beslag nemen. Als het kruisen echter onmogelijk is, moeten motorrijders achter elkaar rijden.

Elke deelnemer aan een rondrit voor motoren moet, zoals elke weggebruiker, het verkeersreglement naleven en zijn voertuig moet voldoen aan de technische eisen, geluidsnormen inbegrepen.

Motorrijders die in groep een rondrit maken moeten vergezeld worden van zogenaamde wegkapiteins. Deze regel is verplichtend voor groepen van meer dan 50 motorrijders, doch reeds aangewezen van zodra er 15 motorrijders samen een rondrit maken. Een groep van meer dan 50 deelnemers moet vergezeld worden door ten minste twee wegkapiteins. Groepen van 15 tot 50 deelnemers mogen vergezeld zijn door ten minste twee wegkapiteins.

Tip 6: draag zorg voor je stalen ros

Zorg ervoor dat je motor technisch in orde is en dat hij goed onderhouden is. Niemand wil de baan op met slechtwerkende remmen.

Tips voor autobestuurders

Hou het verkeer om je heen in de gaten, ook achter jou.

File? Blijf dan in het midden van de rijstrook rijden, zodat motorrijders vlot kunnen passeren.

Gebruik je achteruitkijkspiegels en richtingaanwijzer voor je van rijstrook verandert.

File, warm weer, nood om de beentjes te strekken? Open je portier enkel bij noodgevallen. Zomaar je portier openen, kan zware gevolgen hebben voor motorrijders. Gebruik voor verkoeling de ramen en airconditioning.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.