Smartphone aan de kant in het verkeer

Uit een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde blijkt dat twee derde van de bestuurders de smartphone gebruikt tijdens het rijden, en dit blijft niet beperkt tot handenvrij bellen. Lezen en verzenden van sms'jes en e-mails tijdens de rit leidt tot onveilig weggedrag. Deze afleiding verhoogt ook het risico op een ongeval. Als je belt en rijdt, zie je vier op de tien verkeersborden niet.

Wat mag en wat mag niet? We geven graag meer duiding.

De wegcode zegt het in artikel 8.4 als volgt:

Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Dit houdt in dat de bestuurder strafbaar is van zodra hij effectief dit toestel vastneemt in de hand; sommige mensen denken dat er een actief gesprek moet gevoerd worden met deze telefoon (dat er verbinding moet zijn) of dat je effectief bezig moet zijn met het typen of lezen van een bericht. Niets is minder waar. 

Daarnaast is het interessant om te duiden wat stilstaan en parkeren precies inhoudt: stilstaan betekent dat een voertuig niet langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken.

Een geparkeerd voertuig is een voertuig dat langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken. Als je dus je smartphone (gsm) gebruikt in de file ben je in overtreding en riskeer je een boete. Dit wordt niet aanzien als ‘stilstaan’.

Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat onze hersenen niet in staat zijn om zich tegelijkertijd 100 % te focussen op zowel het verkeer als op het gesprek aan de telefoon.

De wegcode zegt trouwens ook dat het belangrijk is dat de bestuurders alert zijn in het verkeer om mogelijke ongevallen te voorkomen. Daarnaast moeten de bestuurders steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend hun voertuig  goed in de hand hebben wat onder andere betekent sturen met beide handen.

Conclusie: of je nu met de fiets, motorfiets of wagen rijdt… Je veilig in het verkeer begeven, vergt je volledige aandacht! Eén seconde van onoplettendheid kan ervoor zorgen dat je jezelf en anderen in gevaar brengt… 

Boete?

De wetgever heeft deze overtreding ingedeeld als een tweedegraadsinbreuk. Gevolg hiervan is dat de boete werd vastgelegd op 116 €.

Download de app voor veilig rijden

De producenten van smartphones hebben er voor gezorgd dat er op elk toestel een instelling beschikbaar is om de smartphone geheel, of gedeeltelijk, te blokkeren tijdens het rijden. Deze instellingen zijn standaard voorzien op elke iPhone en Windowsphone.

Voor Androïdtoestellen ontwikkelde Samsung een gratis applicatie, ook te gebruiken op de toestellen van andere merken. Het gebruik van de kaarten en GPS-functionaliteiten blijft nog mogelijk.

Hoe maak ik mijn smartphone slim?

  • iPhone: Bij IOS-systemen moet je kijken of je een versie geïnstalleerd hebt van IOS 11 of hoger. De functie "niet storen tijdens autorijden" is terug te vinden in de instellingen onder het icoontje "Niet storen", je moet wel even naar beneden scrollen.
  • Androïd: Je kan best in de Playstore de gratis app "Traffic Reply" downloaden. De installatie is snel en eenvoudig.
  • Windowsphone: Bij windowsphone vind je de functie in je instellingen. In dit menu kom je een titel "Automodus" tegen. Hier kan je de automodus activeren en de instellingen ervan bepalen.

Automatisch blokkeren smartphone

De drie voornoemde applicaties hebben de mogelijkheid om automatisch te blokkeren vanaf het moment dat je je beweegt aan een snelheid hoger dan 20 km/uur. Vanaf dat moment blokkeren alle internetapplicaties, behalve de GPS-functionaliteit.

Standaard blokkeren ook de SMS- en spraakfuncties. Bepaalde oproepen kan je instellen om toch nog te kunnen ontvangen, bv. favorieten of herhaalde oproepen. Dit is uiteraard niet aan te raden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.