Mobiliteitsplan stad Gent

Op maandag 3 april 2017 treedt het circulatieplan in voege. Daarbij wordt het autovrij gebied uitgebreid. Met het nieuwe Circulatieplan krijgt Gent vijf voetgangersstraten. Dit zijn straten die tussen 11 en 18 uur voorbehouden zijn voor voetgangers. Auto's, vrachtverkeer, taxi's en fietsers zijn op dat moment niet toegelaten. Het gaat om de Langemunt, de Donkersteeg, de Mageleinstraat en de Kalandestraat tot en met de Koestraat. In de zomer, van juni tot en met september, is ook de Graslei een voetgangersstraat. Om het autovrij gebied in te mogen rijden (bv. bewoners, leveranciers, enz.) hebben bestuurders een vergunning nodig. Camera's houden toezicht.

Daarnaast wordt (semi-)doorgaand verkeer geweerd. Daartoe wordt op verschillende plaatsen een "knip" gemaakt.

Knippen zijn drukke plaatsen waar gemotoriseerd verkeer niet langer mag doorrijden. Ze zorgen er onder andere voor dat voertuigen niet langer van de ene sector naar de andere sector kunt rijden doorheen de binnenstad. Op bepaalde plaatsen zal de knip het fysiek onmogelijk maken om door te rijden (vaste palen, volledige herinrichting van de straat). Ook wegmarkeringen en verkeersborden kunnen een knip aanduiden. Op andere plaatsen (aan de grens van het autovrij gebied) zal die controle gebeuren op basis van camera's met nummerplaatherkenning.

Enkel de hulpdiensten, voertuigen van De Lijn, taxi's en voertuigen gebruikt voor het ophalen van afval en het ruimen van vuilnis mogen doorheen de knippen rijden.

Vragen of meldingen over het mobiliteitsplan?

Surf naar: Mobiliteitsplan Gent

Als je het antwoord niet vindt op website, dan kan je bellen naar het Mobiliteitsbedrijf (09 266 28 00) of mailen naar mobiliteit@stad.gent.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.