Veilig zelfstandig ondernemen – preventietips voor handelaars

We geven graag een aantal preventietips om criminaliteit in je handelszaak te voorkomen:

Stel een maximum limiet op het cash geld in de kassa en sluit de kassa altijd af. Bewaar geld en andere waardepapieren boven deze limiet op een veilige plaats (bijvoorbeeld in afroomkluisjes).

Maak aan de hand van een affiche aan de ingang duidelijk dat de kassa regelmatig wordt afgeroomd en dat elektronisch betalen op prijs wordt gesteld.

Het is aan te bevelen om ten minste één kluis in de winkel te hebben die voorzien is van een tijdslot of tijdvertraging (mét display). Berg in deze kluis de sleutels op van de eventuele andere kluizen.

Tijdvertragende sloten, tijdsloten of een extra slot in combinatie met een gescheiden sleutelbeheer kan het risico op het gedwongen openen van de kluis aanzienlijk beperken. Zorg er dan wel voor dat de overvaller ziet dat het 'niet openen' op een technische onmogelijkheid berust.

Stimuleer het gebruik van elektronische betaalmiddelen.

Gebruik een kassa met een anti-graaikap - dat is een afscherming aan de kassa die een greep uit de kassa kan verhinderen.

Tel de inhoud van de kassa niet na in het zicht van buitenaf en sluit vooraf de toegangsdeuren.

Verhinder een vlotte doorgang naar de kassa voor onbevoegden.

Overweeg om een private bewakingsonderneming in te schakelen voor de toegangscontrole en het geldtransport.

Wees alert voor de omgeving wanneer je de handelszaak opent en afsluit.

Een goede verlichting en een overzichtelijk ingerichte in- en uitgang van de zaak zorgen ervoor dat eventuele verdachte personen en handelingen snel kunnen worden opgemerkt.

Hou de uitstalramen vrij zodat je kan zien wat zich in de onmiddellijke omgeving van de zaak afspeelt. Ook na een eventuele overval kan het van belang zijn een goed zicht te hebben op bijvoorbeeld het gebruikte vluchtvoertuig en de vluchtrichting.

Laat geen sleutels op deuren zitten.

Plaats een overvalknop en / of voorzie een intern communicatie- / alarmeringssysteem.

Installeer een elektronisch alarmsysteem. Houd wel rekening met de wettelijke bepalingen en kijk dagelijks na of de detectoren niet werden afgeschermd of onklaar gemaakt.

Maak gebruik van camerabewaking. Houd ook hierbij rekening met de wettelijke bepalingen. Kijk dagelijks na of de camera's niet werden afgeschermd of onklaar gemaakt.

Schenk bijzondere aandacht aan personen die hun gezicht of handen verbergen door middel van een kap, een muts, een sjaal of handschoenen. Bel bij ernstig vermoeden onmiddellijk de noodcentrale (101).

Voor de medewerkers is het opportuun om zo weinig mogelijk alleen in de winkel aanwezig te zijn.

Wist je dat de overheid een verhoogde fiscale aftrek toekent voor veiligheidsinvesteringen in jouw handelszaak? Meer info hierover vind je hier.

Slachtoffer van een overval?

Indien je slachtoffer wordt van een overval, houd dan de KOOP-regel in gedachten:

Kalm blijven.

Opvolgen van de bevelen van de overvallers.

Observeren (ongemerkt) van de daders: aantal overvallers, persoonsbeschrijving, voertuig (kleur, merk, vluchtrichting), enz.

Politiediensten verwittigen.

De veiligheid van het personeel, van het cliënteel en van jezelf heeft altijd voorrang!

Bel na een overval onmiddellijk het noodnummer 101.

Raak niets aan, zeker geen voorwerpen die door de dader(s) werden aangeraakt. Sluit de deuren van het lokaal zodat de zaak niet kan betreden worden door onbevoegden en probeer het signalement van de dader(s) te onthouden. Geef dit, samen met een korte beschrijving van de feiten, door aan de politie.

Bron: www.besafe.be

Meer tips

Meer tips vind je op www.besafe.be en in de uitgebreide brochure 'Veilig Zelfstandig Ondernemen'.

Wil je ook graag een gratis, neutraal en vrijblijvend diefstalpreventieadvies voor je handelszaak? Maak dan een afspraak met één van de diefstalpreventieadviseurs van het Bureau Politionele Misdrijfpreventie. Dat kan iedere werkdag tussen 8.30 en 12 uur en tussen 13 en 16.30 uur op het nummer 09 266 65 90 of via e-mail preventie.gent@police.belgium.eu.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.