Op reis? Wapen je tegen (gauw)diefstal

Op reis voelen we ons meestal ontspannen en zorgeloos. Maar een vakantie kan op een ware nachtmerrie uitdraaien als je het slachtoffer wordt van diefstal of als je je documenten verliest. Hier volgen enkele nuttige tips zodat je gerust kan genieten van je vakantie. Het gaat er vooral om een minimum aan maatregelen te nemen voor je vertrekt en vervolgens op reis waakzaam om te gaan met jouw spullen.

Voor je vertrek

Informeer je over je mogelijke bestemming voor je je reis vastlegt. In sommige landen is zakkenrollen een veelvoorkomend verschijnsel. In bepaalde regio's kunnen er risico's zijn vanwege politieke onrust, sluimerende conflicten of een specifieke vorm van criminaliteit.

Maak een kopie van al je identiteitsdocumenten (identiteitskaart, paspoort, enz.): deze kopieën zullen het jou heel wat gemakkelijker maken in geval van verlies of diefstal.

Noteer jouw rijksregisternummer en enkele nuttige telefoonnummers:

  • Card Stop: 078 170 170 of +32 78 170 170 vanuit het buitenland

  • Doc Stop: 0800 2123 2123 of +32 2 518 21 23

Vergeet niet om jouw tijdelijk leegstaande woning te beveiligen. Vraag aan vrienden of buren om jouw brievenbus regelmatig te ledigen en controleer op het moment van vertrek of alle ramen en deuren goed op slot zijn.

Reis 'licht'. Neem zo weinig mogelijk contant geld mee. Neem enkel echt onmisbare documenten en bankkaarten mee; je SIS-kaart kan je bijvoorbeeld gerust thuis laten.

Als je je computer meeneemt, maak dan zeker een back-up van je gegevens voor je vertrek. Onderschat de risico's op diefstal van jouw laptop of vertrouwelijke gegevens niet; bescherm ze dus goed.

Ter plaatse

Berg je documenten en waardevolle voorwerpen op in een veilige plaats (bv. de kluis van het hotel). Als dit niet mogelijk is, leg dan in ieder geval niet al je documenten op dezelfde plaats.



Denk er tijdens je uitstapjes aan dat een toerist snel herkend wordt. Toeristen zijn het doelwit bij uitstek van zakkenrollers, vooral op plaatsen waar veel volk is zoals markten en drukke straten. Vermijd uiterlijke tekenen van rijkdom.

Als je een (hand)tas meeneemt, houd deze voor jou wanneer er veel volk is. Verlies je bagage of andere spullen nooit uit het oog en laat ze nooit onbewaakt achter.

Houd je geld, sleutels en identiteitsdocumenten apart. Stop ze in een gesloten binnenzak of in een heupzakje.

Als je je gsm of laptop moet afgeven, haal dan de batterij en / of je simkaart eruit.

 

Bron: Secunews.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.