Wat is sextortion?

Bij sextortion (samentrekking van sexual extortion) of seksuele afpersing worden tieners via internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is.

De slachtoffers leven tot dan in de veronderstelling dat ze via internet bevriend zijn geraakt met een leeftijdgenoot, maar in werkelijkheid gaat het om criminele bendes. De tieners raken bijvoorbeeld via Facebook bevriend met die zogezegde leeftijdgenoot en na verloop van tijd krijgen de gesprekken een seksuele wending en overhaalt de crimineel het slachtoffer om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Maar later komt dan de aap uit de mouw en krijgt de jongere het bericht dat de beelden openbaar zullen worden gemaakt als er niet snel geld wordt overgeschreven.

Tips

Het meest eenvoudige advies dat we kunnen geven aan jongeren is dan ook om niet aan webcamseks te doen met onbekenden. We raden ten stelligste af om naaktfoto's of intieme beelden van jezelf door te sturen. Als het toch gebeurt, kan je best je gezicht niet tonen. Een tip is ook je webcam afdekken als je niet gefilmd wil worden. Maar als je toch het slachtoffer wordt, stap dan naar de politie en betaal vooral niet. Child Focus kan slachtoffers van sextortion bijstaan in de hele procedure.

Meer informatie en tips over sextortion en sexting vind je op de website van Child Focus en MediaNest.

Slachtoffer?

Ben je zelf het slachtoffer van cybercriminaliteit? Dan kan je er best met iemand over praten. Dit kan met een vriend, een ouder, een leerkracht of een vertrouwenspersoon op school. We raden je aan om hiervan ook aangifte te doen bij de politie van je woonplaats

Je kan ook steeds terecht bij de hulplijn voor veilig internet van Child Focus 116 000.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.