Politie Gent start met nieuwe CRASH-controles

Onaangepaste snelheid en alcohol en drugs in het verkeer zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van dodelijke ongevallen. Aangezien verkeersveiligheid één van de prioriteiten is van Politie Gent, doet ze regelmatig controles op snelheid en rijden onder invloed (alcohol en drugs). Recente verkeerscontroles bevestigen dat zowel alcohol als snelheid ook in Gent pijnpunten blijven in het verkeer. Tijdens een actie op 1 november 2018 reed 15% van de bestuurders onder invloed van alcohol. Negen van de gecontroleerde bestuurders reden onder invloed van drugs. Bij een snelheidscontrole dezelfde nacht reed 25% te snel. Tijdens een actie op 11 november 2018 reed maar liefst 28% onder invloed van alcohol en tien bestuurders hadden drugs genomen. Op 4 november 2018 reed tijdens een snelheidscontrole dan weer 1 op 10 bestuurders te snel.

Locaties en tijdstippen met grote overtredingsgraad

Een nieuwe aanpak dringt zich op. Daarom start Politie Gent met een nieuw soort verkeerscontroles die de toepasselijke naam 'CRASH-acties' hebben gekregen. De bedoeling van de acties is uiteraard om crashes te voorkomen. De term staat dan ook voor "door Controle Roesmiddelen, Alcohol en Snelheid Handhaven". De acties zullen steeds plaatsvinden op locaties (uitgaansbuurt, drukke verkeersassen, rond evenementen,….) en op tijdstippen met een grote overtredingsgraad en dus ook een grote pakkans. Maar de acties werken niet enkel repressief.

Aangekondigde acties in het kader van evenementen

Sommige van de acties zullen specifiek gekoppeld zijn aan een bepaald evenement in die buurt. De politie zal deze acties zelfs op voorhand aankondigen, weliswaar zonder het exacte tijdstip en de locatie te vermelden. Politie Gent wil op deze manier de bezoekers van dat evenement wijzen op een grotere pakkans. Bijkomend worden ook chauffeurs in het algemeen eraan herinnerd dat de politie regelmatig controles doet en passen zij daardoor hopelijk ook hun gedrag aan wanneer zij de baan op gaan op andere momenten. Achteraf maakt de politie de resultaten van de acties bekend. De politie hoopt dat de acties zo ook een preventief effect hebben.

Eerste actie tijdens Horeca Expo

De eerste actie vindt één van de komende dagen plaats. Niet toevallig tijdens de horecabeurs "Horeca Expo". De bezoekers van de beurs en ook de andere chauffeurs op de baan zijn dus gewaarschuwd.