Lidar blaast 3 kaarsjes uit

Een groot feest zag hij niet zitten, maar we wilden toch graag eens onder de aandacht brengen dat de Lidar, ook wel eens "Sammeke" genoemd, vorige maand 3 jaar is geworden. In die 3 jaar heeft Sammeke meer dan 24.000 uur gewerkt waarbij hij meer dan 3 miljoen voertuigen controleerde. Dit was goed voor 86.000 vaststellingen, waarvan 75.000 in de zone 30. Dit komt neer op een overtredingspercentage van zo'n 2,8%.

Buiten de zone 30 zet Politie Gent de Lidar vaak in op ongevalsgevoelige locaties en in straten waar veel klachten van overdreven snelheid zijn van buurtbewoners. Na langere vakantieperiodes is Sammeke meer aanwezig in de buurt van scholen onder de noemer 'Sammeke gaat naar school". Ook voor de evaluatie van de uitgebreide zone 30 in het kader van het circulatieplan kan de Lidar nuttig cijfermateriaal aanleveren.

Verkeersleefbaarheid is belangrijker dan aantal overtredingen

Uit de cijfers van de voorbije jaren blijkt dat het aantal vaststellingen van de Lidar steeds meer daalt. Dit komt zeker niet omdat Sammeke minder werkt. Die trend wordt eerder veroorzaakt door het feit dat de Lidar intussen een bekend fenomeen is in Gent. De preventie werkt. Anderzijds heeft het circulatieplan ongetwijfeld een uitwerking op de cijfers. Daarnaast zet de politie de Lidar ook meer en meer in op locaties waarover veel klachten binnen komen. Hier is dan vaak minder passage en dus minder overtredingen, maar de positieve invloed op de verkeersleefbaarheid in die buurt is meer waard.

Follow the Lidar

Ook op sociale media is Sammeke heel populair. Aangezien Politie Gent overdreven snelheid ook preventief wil aanpakken, wordt zijn locatie wekelijks aangekondigd op Facebook en Twitter. Een boodschap die lustig gedeeld wordt door de volgers van de politiezone. De vele reacties op die berichten spreken voor zich. Vaak gaat het hier om aanvragen om op bepaalde locaties te controleren. De oproepen van burgers zijn niet bij te houden dus Sammeke zal niet snel uit het Gentse straatbeeld verdwijnen. Voor de Gentse burgers die verkeersveiligheid belangrijk vinden is Sammeke een graag geziene gast. Voor de chauffeurs met een zware voet iets minder. Maar daar trekt Sammeke zich niets van aan. We wensen hem nog vele flitsende jaren toe.

Cijfers Lidar