Human resources management

Een organisatie met meer dan 1.200 personeelsleden telt heel wat menselijk kapitaal... Ontdek wat we in 2017 deden om dat kapitaal te koesteren.

We trapten het jaar op gang met de nieuwjaarsreceptie

Acht medewerkers kregen massage via MyOptidesk

Zon, water en enthousiaste collega's: dit was de personeelshappening

52 flikken legden de eed af

Ja, er zijn nog helden

Alweer een spetterend seniorenfeest!

We trapten het jaar op gang met de nieuwjaarsreceptie

Op donderdag 5 januari 2017 kwamen ongeveer 350 (oud-)collega's van onze zone naar de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in het Belfort Stadscafé, onder de Stadshal. Ook een aantal externe partners, zoals burgemeester Daniël Termont en Procureur des Konings Johan Sabbe, maakten een gaatje vrij in hun drukke agenda en kwamen even langs.

Acht medewerkers kregen massage via MyOptidesk

In mei 2017 kregen de 393 beeldschermwerkers van ons korps een mail met een link naar de online tool "My Optidesk". Dit is een vertrouwelijke vragenlijst, opgesteld door IDEWE - de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk - en vervangt het vijfjaarlijks medisch onderzoek voor personeel dat gemiddeld vier uur per dag (of meer) met een beeldscherm werkt. Deze innovatieve online tool detecteert voor elk personeelslid de gezondheidsrisico's die kunnen optreden in de eigen werkomgeving. 'My Optidesk' peilt naar fysieke problemen of ongemakken, maar ook naar de werkomgeving en werkstress.

Maar liefst 66% van de aangeschreven collega's hebben de vragenlijst ingevuld. Zij ontvingen elk een persoonlijk rapport met gerichte tips. Acht van hen werden uitgeloot en wonnen een stoelmassage. Een dergelijke massage duurt ongeveer 20 minuten en gebeurt op een speciale stoel.

Zon, water en enthousiaste collega's: dit was de personeelshappening

Donderdag 1 juni 2017 stond bij vele collega's met stip aangeduid in hun agenda: de jaarlijkse personeelshappening op de Blaarmeersen! De zon was, samen met meer dan 200 collega's, van de partij.

De leuke en ontspannen namiddag werd traditioneel afgesloten met een natje en een droogje. Het natje werd getrakteerd door het korps, het droogje werd verzorgd door de mobiele (pasta)cateringdienst van SSDGPI.

Qua activiteiten konden deelnemers ook dit jaar kiezen tussen een sportief gedeelte in de vorm van een groepsspel, en een stapquiz en volksspelen.

Eedaflegging

Op donderdag 26 oktober 2017 legden 52 Gentse flikken de eed af, onder hen 19 vrouwen en 33 mannen. Aansluitend ontvingen negen politiemensen een onderscheiding voor daden van moed en zelfopoffering.

De nieuwe Gentse flikken legden de eed af in de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis, onder het toeziend oog van hun respectievelijke diensthoofden, korpschef Filip Rasschaert en burgemeester Daniël Termont.

Onder de 52 eedafleggers bevinden zich 42 'operationelen' en 10 burgerpersoneelsleden.

Elk jaar leggen tientallen nieuwe flikken de eed af. De Gentse politie is verbonden met haar bevolking, boekt resultaat inzake veiligheid en overlast en heeft veel aandacht voor slachtoffers. De nieuwe medewerkers zorgen dat dit ook zo kan blijven. Deze aanwervingen zijn noodzakelijk - enerzijds om de collega's die op korte termijn met pensioen gaan te vervangen, maar anderzijds ook om de extra capaciteit die financieel voorzien werd door het stadsbestuur in te vullen.

Ja, er zijn nog helden

Aansluitend op de eedaflegging van 52 nieuwe leden van het Gentse politiekorps, werden negen collega's gelauwerd voor daden van moed en zelfopoffering. Dat gebeurde met een burgerlijk ereteken van moed, zelfopoffering en menslievendheid, en met een medaille van het Carnegie Hero Fund. Beide onderscheidingen eren wat men heldendaden zou kunnen noemen: daden die met inzet van het eigen leven een mensenleven trachten te redden. Negen politiemensen werden geëerd voor hun tussenkomst.

  • Twee inspecteurs van de Wijkdienst redden op 26 februari 2014 een persoon van de verdrinkingsdood.
  • Twee inspecteurs van de Interventiedienst kwamen ter plaatse bij een woningbrand op 15 augustus 2013. Ze redden een bewusteloze man, terwijl het vuur sterk aanwakkerde en ze ook af te rekenen kregen met hevige rookontwikkeling.
  • Een inspecteur van de Interventiedienst redde op 21 november 2014 een persoon die zelfmoord trachtte te plegen door verdrinking. Hij slaagde er ondanks de lage zichtbaarheid en moeilijke omstandigheden in het water (er lag veel afval in het water) de persoon te redden van de verdrinkingsdood. De inspecteur raakte bij deze reddingspoging zelf onderkoeld.
  • Een inspecteur van de COPS (bijzondere bijstandsteam) sprong in het putje van de winter, op 12 december 2012, in het water om een persoon van de verdrinkingsdood te redden. De inspecteur vertoonde zelf onderkoelingsverschijnselen.
  • Drie inspecteurs van de COPS (bijzondere bijstandsteam) begaven zich op 17 maart 2015 naar een brand in een woning met studentenkoten. Tijdens de brand ontplofte een gasfles op het dak van de woning en stortte een deel van de woning in. Ze slaagden erin de studenten veilig te evacueren.

Alweer een spetterend seniorenfeest!

Op donderdag 23 november 2017, midden in de Seniorenweek, zakten 212 van onze gepensioneerde oud-collega's (en hun partners) af naar de Vierde Zaal in Gentbrugge voor het jaarlijkse seniorenfeest van onze zone. Sinds het seniorenfeest van 2016 gingen alweer 28 collega's met pensioen - 6 van hen waren aanwezig. Zij werden voorgesteld en op het podium geëerd door achtereenvolgens de voorzitter van de seniorenwerking, korpschef Filip Rasschaert en als afsluiter burgemeester Daniël Termont.