Wijk

De Wijkdienst is het kloppend hart van de nabije politie. Ook in 2016 bewoog er heel wat op dat niveau.

Heropening Commissariaat Ledeberg

Buurtinspecteurs op de fiets

Wij strapten mee!

Heropening Commissariaat Ledeberg

Begin 2008 startte de complete renovatie van het dienstencentrum op het Ledebergplein. Het Commissariaat Ledeberg dat ondergebracht is in dat gebouw kreeg een volledige make-over. Tijdens de werken nam het personeel van het commissariaat haar intrek in het Commissariaat Gentbrugge.

Op 15 april 2016 opende het gerenoveerde dienstencentrum haar deuren. Wie dat wou kon die dag een kijkje nemen in het prachtig gerestaureerde gebouw. Het commissariaat verhuisde naar de verdieping onder het dak, met een mooi uitzicht op het ganse plein. Deze verdieping is (behalve tijdens de feestelijke openingsdag) niet toegankelijk voor bezoekers, zij kunnen met al hun vragen voor de politie terecht bij de onthaalbalie op de benedenverdieping. De openingsuren werden ook aangepast, zo is het Commissariaat Ledeberg ook open tijdens de wekelijkse zondagsmarkt (van 8 tot 13 uur).

Buurtinspecteurs op de fiets

De Wijkpolitie werkt zeer lokaal: de buurtinspecteurs van de 11 commissariaten en antennes van de Politiezone Gent houden de vinger aan de pols in hun buurt. Zij verplaatsen zich daarom vaak te voet of met de fiets.

Omdat het fietspark van de Wijkpolitie dringend aan vernieuwing toe was, werden dertig gewone fietsen en drie elektrische fietsen geleased. De dertig gewone fietsen worden gebruikt door de buurtinspecteurs van het Commissariaat Gent Centrum. De fiets is voor hen het ideale vervoersmiddel. In hun specifieke stedelijke werkomgeving moeten zij vaak dwars door het voetgangersgebied om naar hun buurt te gaan. De buurtomschrijving van sommige buurtinspecteurs valt soms pal in het voetgangersgebied. Dan is een auto uiteraard niet aangewezen om je snel en vlot te verplaatsen. Door te fietsen draagt ons korps meteen ook op een ecologische manier bij tot een vlottere mobiliteit in de Gentse binnenstad.

Bovendien is een buurtinspecteur die zich met de fiets verplaatst makkelijker aanspreekbaar voor de burger. Zo is de Wijkpolitie nog meer nabij. Maar de fietsen brengen nog een voordeel met zich mee. Ze dragen bij tot de fysieke conditie, de gezondheid en het welzijn van de buurtinspecteurs. Want geef toe, het is toch veel aangenamer om in de frisse buitenlucht te bewegen dan achter het stuur in de file te zitten.

Voor Drongen, Oostakker en Wondelgem werden drie elektrische fietsen voorzien. De grondgebieden van de kleinere 'buitencommissariaten' zijn meer uitgestrekt en hebben een meer landelijk karakter. De buurtinspecteurs moeten daar dan ook vaak langere afstanden afleggen en dan is de extra kracht van de elektrische fiets meer dan welkom.

Alle fietsen werden individueel per buurtinspecteur toegekend. Elke buurtinspecteur heeft dus zijn eigen fiets, afgesteld op zijn lichaamsbouw, waar hij dan ook verantwoordelijk voor is. Als er een herstelling moet gebeuren neemt de buurtinspecteur zelf rechtstreeks contact op met de leasingfirma. Op basis van het gebruiksvriendelijk onderhoudscontract krijgen alle fietsen twee maal per jaar een grondige onderhoudsbeurt. Het is de bedoeling om het volledige fietspark van de Wijkpolitie op termijn te vernieuwen.

Wij strapten mee!

Tijdens de jaarlijkse Week van de Mobiliteit bundelen de duurzame mobiliteitsorganisaties in Vlaanderen de krachten om de voordelen van een autoluwe of autovrije inrichting van straten, dorpspleinen, schoolomgevingen, stedelijke centra, winkelstraten en woonbuurten kenbaar te maken met allerlei acties. De STRAPDAG trapt de boel op gang. De kerndoelstelling van de STRAPDAG is het aanmoedigen van scholen, kinderen en ouders om zich duurzaam en veilig naar school te verplaatsen. Duurzame mobiliteit in het woon-schoolverkeer verdient permanente aandacht. Voor vele scholen is de STRAPDAG een jaarlijks weerkerend evenement als start van een verkeersveilig schooljaar. Jaarlijks doen meer dan 1.000 scholen mee.

Ook het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg nam deel en kreeg daarvoor ondersteuning van de lokale politie Gent. Kinderen, ouders en leerkrachten konden hun fiets gratis laten graveren, als bescherming tegen fietsdiefstal, en er werd een parcours opgezet waarbij politiemannen en -vrouwen de kinderen wegwijs maakten in verschillende geënsceneerde verkeerssituaties, zoals de straat oversteken, een hindernis ontwijken, enzovoort.