Voorwoord

De Gentse burgemeester en de korpschef leiden het jaarverslag in.

Voorwoord van de burgemeester

Voorwoord van de korpschef

Voorwoord van burgemeester Daniël Termont

Gentse Flikken bevestigen: ook in 2016 schitterend werk geleverd!

Net op de dag dat ik dit voorwoord schrijf, staat in een krant een interview met onze korpschef Filip Rasschaert, nadat eerder deze week de Criminaliteitscijfers 2016 werden bekendgemaakt tijdens de gemeenteraadscommissie Algemene Zaken. "Flik zijn was nooit zo moeilijk" is de kop boven het artikel. De korpschef verwoordt zelf perfect waarom dat zo is: 'Het is en blijft ook in de toekomst een uitdaging om ook in tijden van terreur een nabije politie te blijven.' Op 13 november 2015 schokten de aanslagen in het hart van Parijs de wereld. Dat maakte het werk voor politiemensen ook in ons land moeilijker. Op 22 maart 2016 kwamen daar de verschrikkelijke aanslagen op Zaventem en het metrostation van Maalbeek bovenop. Akelig dichtbij en met als gevolg een nog zwaardere impact op datzelfde politiewerk.

En toch: alweer is het resultaat van dat werk in Gent ronduit schitterend! Voor het derde jaar op rij is de geregistreerde criminaliteit in onze stad gedaald. Vooral de woninginbraken, gauwdiefstallen en diefstallen met geweld daalden, net zoals het aantal auto- en motordiefstallen. Ook het aantal fietsdiefstallen daalde ten opzichte van 2015. Anderzijds blijft het vooral op de weg goed uitkijken: ondanks de hoge pakkans (de inzet van de LIDAR speelt daar een grote rol in) en het risico op heel wat menselijk leed na een ongeval passen heel wat weggebruikers hun rijgedrag niet aan. De Politie Gent blijft daarom hard inzetten op verkeersveiligheid, want elk ongeval is er één te veel.

Ik had dus minstens een deel van mijn vorige voorwoord kunnen kopiëren en alleen het jaartal aanpassen. Impact van terreurdreiging, extra druk op de schouders van het politiepersoneel, bijzondere maatregelen en gewijzigde taken, maar ondanks alles konden alle grote evenementen doorgaan én is criminaliteit toch nog gedaald. Mijn conclusie blijft in elk geval dezelfde: chapeau voor al onze Flikken.

We blijven ook in de toekomst doorgaan op dezelfde weg. De burger centraal, de politie nabij. Eerst en vooral criminaliteit aanpakken. Teamwork als stevige basis voor blijvende positieve resultaten. Ondertussen werken we verder aan de digitalisering van de werking, aan meer diversiteit binnen het korps en aan de plannen voor de nieuwe kazerne aan de Groendreef. Binnenkort gaan we al luisteren naar de bewoners in die buurt: wat verwachten zij van de komst van die kazerne? Want wat we uiteraard niét gaan doen is een omwald fort neerpoten zonder rekening te houden met de impact op het leven van de omwonenden. De Politie Gent maakt immers deel uit van de maatschappij, ze staat er niet boven.

In dit jaarverslag vindt u zoals gewoonlijk een terugblik op alles wat de Gentse Politie het afgelopen jaar heeft gedaan. Opnieuw: mijn dank aan allen die er hun steentje toe hebben bijgedragen.

Daniel Termont

Burgemeester stad Gent

17 maart 2017

Voorwoord van korpschef Filip Rasschaert

2016 plaatste ons voor nieuwe uitdagingen. Of beter: voor een verdieping van uitdagingen die in 2015 ons pad kruisten. In maart 2016 kwam de terreur wel heel dichtbij door de aanslagen in Brussel en Zaventem. In Charleroi werd de politie zelfs het doelwit van een aanslag. En wanneer het regent in Brussel of Charleroi of Zaventem, dan druppelt het in Gent. We zijn als korps en als individu solidair met de slachtoffers onder de bevolking en onder de andere korpsen.

De terreurdreiging hangt als een schaduw over alles wat we als politie doen. Dat maakt dat onze job als flik nog nooit zo moeilijk was, maar tegelijk ook nog nooit zo interessant.

Het verheugt me dan ook te zien hoe vorig jaar meer dan 100 jonge en gedreven mensen de eed aflegden, en hoe tijdens onze informatiemomenten in het najaar nog 450 nieuwsgierigen kwamen kennismaken met de job van flik. De toekomst lijkt dus verzekerd.

Ondanks de groeiende uitdagingen zijn we er ook in 2016 in geslaagd om een nabije politie te zijn. Niet alleen op straat en tijdens evenementen, maar ook online. Het afgelopen jaar waagden we onze eerste stappen in de wondere wereld van sociale media, eerst op Twitter, later op Facebook. De Gentenaar heeft nu de Gentse Flikken binnen handbereik, in zijn broekzak. Deze dialoog met bewoners en bezoekers van Gent geeft een extra dimensie aan de nabije politie.

Het afgelopen en het huidige jaar zetten we ook beleidsmatig verdere stappen om het Gentse korps te moderniseren en te digitaliseren. We willen onze werkprocessen verder optimaliseren. Dat is een werk van lange adem waarbij alle diensten betrokken worden en waardevolle input geven.

In dit jaarverslag kunt u over al deze zaken, en meer, lezen.

Ik wens u veel leesplezier!

HCP Filip Rasschaert

Korpschef lokale politie Gent

29 maart 2017