Uitwisseling

In het Gentse korps is heel wat kennis en expertise aanwezig. We delen die graag met externe partners, en omgekeerd ontvangen we ook graag specialisten uit binnen- en buitenland om kennis uit te wisselen.

Team Gauwdiefstallen on tour

Infosesessies Mobiliteitsplan

Litouwse collega op bezoek

Gentse Feesten: Nederlandse collega's mee op patrouille

Samenwerking op niveau van het arrondissement

Team Gauwdiefstallen on tour

Zowat elke Europese (groot)stad krijgt af te rekenen met gauwdiefstallen. Binnen de lokale recherche van de Gentse politie legt een team zich toe op het identificeren en het op heterdaad betrappen van gauw- en winkeldieven. Omdat dergelijke misdrijven vaak het werk zijn van rondtrekkende bendes, is uitwisseling van kennis en informatie belangrijk. De Gentse rechercheurs zijn lid van een Europees netwerk van politiemensen dat specifiek met dat doel werd opgericht. Regelmatig ondersteunen verschillende teams elkaar, bijvoorbeeld bij grote evenementen.

Bristol - Download Festival

Eén van de rechercheurs van het Team Gauwdiefstallen bracht eind juni 2016 een paar dagen in Engeland door op het Download Festival. Samen met drie Duitse collega's maakte hij deel uit van 'Europols Operation Festival' dat op festivals gauwdieven opspoort. Het team kreeg ter plaatse ook ondersteuning van de Engelse politie. Het was een uitgelezen gelegenheid om ervaringen en technieken om gauwdieven uit het publiek te halen uit te wisselen. Het festival kreeg dit jaar geen bezoek van bendes gauwdieven, mede door de inzet van ANPR-camera's van de Engelse politie: verdachte wagens werden uit het verkeer gehaald voor ze het festival bereikten.

Barcelona

Leden van het Team Gauwdiefstallen van de lokale recherche namen van 22 tot 25 september 2016 deel aan een bijeenkomst van een netwerk van Europese politiediensten die zich toeleggen op het bestrijden van gauwdiefstallen. Deze bijeenkomst vond plaats in Barcelona, een topbestemming voor zakkenrollers gezien de aanwezigheid van vele toeristen. Barcelona krijgt jaarlijks af te rekenen met 35.000 gauwdiefstallen, alleen al op het openbaar vervoer.

De deelnemende politiemensen kwamen uit Hamburg, Berlijn, Parijs, Lausanne, Sofia, Bern, Heidelberg, Frankfurt en Gent. Zij wisselden best-practices en werkprocessen uit.

Barcelona telt een honderdtal politieambtenaren die fulltime op gauwdiefstallen werken. De deelnemers konden meedraaien met hun Spaanse collega's tijdens het grootste festival van Barcelona, het 'Festival La Merce'. Zo liepen ze mee tijdens een controle op de metro en in de binnenstad.

Een bijzondere gast van de meeting was Bob Arno, de snelste pickpocket ter wereld. Hij gebruikt zijn gave evenwel niet om te stelen, maar om politiediensten bij te staan met advies.

Infosessies Mobiliteitsplan

Het nieuwe Mobiliteitsplan verandert heel wat in Gent. In 2015 werd de zone 30 uitgebreid, in 2016 werd het nieuwe Parkeerplan stapsgewijs doorgevoerd en in 2017 zal het Circulatieplan van kracht gaan. Omdat al die veranderingen een impact hebben op politiewerk (handhaving), kwam het Mobiliteitsbedrijf een aantal infosessies geven voor de Gentse politie. Deze sessies vonden plaats op 25 en 31 mei en op 8 juni 2016. Zowel het Parkeerplan als het Circulatieplan werden uitgebreid toegelicht.

Litouwse collega op bezoek

In het kader van een CEPOL-uitwisseling kregen we op 21 juni 2016 Renalda Pilikauskiene op bezoek, een Lithouwse collega die in Vilnius werkt als Senior Investigator of the 1st Unit of Organised Crime Investigation Board of Vilnius County Police. CEPOL is de Europese politieacademie die zich voornamelijk toelegt op training en het uitwisselen van expertise en best practices op Europees niveau. Via het Exchange programma wil CEPOL ertoe komen dat politiemensen uit verschillende landen elkaar en elkaars politiediensten beter leren kennen en uiteraard ook de expertise en best practices uitwisselen.

Tijdens haar bezoek in België leerde Renalda hoe onze justitie en politie werken. Haar interesse ging vooral uit naar zware en georganiseerde criminaliteit, naar informatie-uitwisseling in België, naar informatiegestuurde politie waarbij ze kennismaakte met verschillende vormen van analyse (operationeel en strategisch). Ze bezocht de de federale collega's en ons korps. Tijdens haar bezoek aan ons korps kreeg ze uitleg over de Dienst Zonale Sturing, een voorstelling van de basisfuncties van de lokale politie en de verschillende soorten acties die de lokale politie Gent uitvoert, toelichting over het gebruik en de verwerking van informatiebronnen, en werd ook de organisatie van de lokale recherche met de typische activiteiten en onderzoeken uit de doeken gedaan.

Gentse Feesten: Nederlandse collega's mee op patrouille

Het is ondertussen een echte traditie geworden. Ook voor de Gentse Feesten 2016 kregen we ondersteuning van enkele Nederlandse politiemensen. De Feesten trekken namelijk heel wat buitenlandse toeristen aan, waaronder ook een groot aantal Nederlandse bezoekers. Achttien Nederlandse collega's kwamen de Gentse politie ondersteunen. Zij waren allen tewerkgesteld binnen de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant.

Samen met hun Gentse collega's voerden ze vooral taken van 'onthaalpolitie' uit: ze liepen patrouille, stelden overlast en criminaliteit vast, verstrekten informatie, enz. in de feestenzone. Ze konden ook Nederlandse feestvierders en bezoekers wegwijs maken en waren voor deze toeristen heel herkenbaar omdat ze hun eigen uniform en daarbij horende uitrustingsstukken droegen.

Samenwerking op niveau van het arrondissement

Stuurgroep PROF

Ook op niveau van het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen is er samenwerking met andere partners. Zo werd de stuurgroep PROF opgericht. Deze is samengesteld uit leden van de geïntegreerde politie en heeft als voornaamste doel er samen voor te zorgen dat wetteksten, omzendbrieven en COL's een politionele vertaling krijgen die verstaanbaar en overzichtelijk is. Concreet betekent dit dat de PROF-stuurgroep bekijkt of de politionele vertaling van een tekst nodig is en deze laat vertalen door een collega die expert is in een bepaald vakgebied. De teksten worden politioneel vertaald, vereenvoudigd en/of geschematiseerd.

Vanuit deze stuurgroep PROF ontstond in 2016 de nieuwsbrief 'PROF Versgeperst' waarmee politiediensten uit het arrondissement Oost-Vlaanderen maandelijks geïnformeerd worden over wetswijzigingen, omzendbrieven, nieuw verschenen artikels en interessante documentatie.

College van Oost-Vlaamse korpschefs

Eind 2016 besloten de korpschefs van de 29 Oost-Vlaamse lokale politiezones een college te vormen dat op regelmatige basis (om de twee maanden) samenkomt. Het college wil bijdragen tot een coherent (lokaal) politiebeleid binnen de provincie Oost-Vlaanderen. Hiertoe formuleert het College, in het raam van het overleg met de overheden en de partners, gemeenschappelijke standpunten. Dit is de beste garantie voor een gelijkwaardige excellente politiezorg. Het College heeft ook als taak de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP) een éénduidig advies en of aanbeveling te verstrekken over zaken die verband houden met de werking van de geïntegreerde politie. Door de regelmatige bijeenkomsten van de korpschefs wordt ook actieve netwerking gestimuleerd.

Er zijn acht portefeuilles binnen het College:

  1. gerechtelijke politie
  2. bestuurlijke politie
  3. terrorisme en radicalisme
  4. HRM
  5. logistiek
  6. ICT
  7. partners, protocols en overlegorganen
  8. verkeer

Elke korpschef nam één of meerdere portefeuilles op zich. De portefeuillehouders volgen ten behoeve van het College de 'hot items' op die de werking van de lokale politie raken en bereiden voor bepaalde dossiers het gemeenschappelijk standpunt voor dat door het College wordt ingenomen. De Gentse korpschef is portefeuillehouder van terrorisme en radicalisme, logistiek, en partners, protocols en overlegorganen.