Bijzonderheden

Een aantal varia.

10 jaar COPS

Ze waren weer plezant, die Gentse Feesten

Betoging Van Beverenplein

De uitdaging van de vluchtelingenstroom

Zes nieuwe combi's

10 jaar COPS

In 2016 vierde het Team COPS, een speciaal team voor snelle en risicovolle tussenkomsten, haar 10e verjaardag. Mede door de verhoogde terreurdreiging krijgen de eenheden van bijzondere bijstand van de lokale politie extra aandacht. Er werd nationaal beslist om de verschillende lokale eenheden verder te harmoniseren, in te zetten op nog hogere kwaliteit en ervoor te zorgen dat in gevallen van terrorisme de lokale en federale bijzondere eenheden vlot kunnen samenwerken. Zo zullen de verschillende teams dezelfde uitrustig (wapens en dergelijke) krijgen, worden er extra en uniforme opleidingen voorzien, enzovoort. Het Gentse team telt 25 leden.

Ze waren weer plezant, die Gentse Feesten

10 dagen lang brachten de Gentse Feesten 1,2 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland in vervoering.

Voor de Gentse politie zijn het dan tien drukke dagen om de orde en veiligheid in onze binnenstad te garanderen. De commandopost in het Commissariaat Gent Centrum was zoals steeds het kloppend hart van het toezicht. Dit jaar kwam minister van binnenlandse zaken Jan Jambon, vergezeld door burgemeester Daniël Termont, een kijkje nemen in de commandopost.

De Gentse politie beschouwt de Gentse Feesten 2016 als een veilige en rustige editie. Onder de bezoekers heerste een toffe, aangename en positieve sfeer. Dat maakte het ook aangenaam werken voor onze politiemensen op het terrein.

De incidenten die zich voordeden, werden telkens op een snelle en kordate manier aangepakt en dit steeds in harmonie met het feestgebeuren en zijn vele bezoekers. Ook het gebruik van de camera's en sturing door het personeel vanuit de commandopost bewees nogmaals zijn doeltreffendheid.

Sinds enkele jaren wordt de feestenzone zoveel mogelijk verkeersvrij gehouden. Dit jaar stelde de Gentse politie 2.244 verkeersinbreuken vast, terwijl in 2015 er nog sprake was van 1.507. In totaal werden 162 voertuigen getakeld, in 2015 waren dat er 180.

Ondanks de blijvende investeringen van de Stad Gent in openbare en gratis toiletten en plaszuilen, werden 596 personen beboet voor wildplassen (817 in 2015).

Deze cijfers geven weer dat politiepatrouilles en -controles in en rond de feestenzone hun vruchten afwerpen en dat politieaanwezigheid in de periferie noodzakelijk is om ook de leefbaarheid van die buurten te waarborgen.

Voor de eerste keer werd er elke dag, van 16u tot 24u, live getweet vanop het account @GentseFlikken. Feestvierders kregen via Twitter updates over afgesloten pleinen enzovoort.

Deze editie van de Gentse Feesten stelde de politie ook voor een bijkomende uitdaging: in tijden van verhoogde terreurdreiging vragen evenementen die veel bezoekers trekken extra aandacht en organisatie. We zetten alles op alles om het evenwicht te vinden tussen extra personeelsinzet (zowel in uniform als in burger) in de feestenzone en het veiligheidsgevoel van de bezoekers. De Gentse politie kreeg ook hulp van de federale politie, door ondersteuning van de helikopter en een explosievenhond. Het publiek werd afgeraden om zich met grote tassen of rugzakken in de feestenzone te begeven. Wie dat toch deed, werd gecontroleerd. We ontvingen verschillende complimenten en felicitaties van feestvierders die de duidelijke aanwezigheid van politiepersoneel en extra controles op prijs stelden. We grepen de unieke omstandigheden van de Gentse Feesten ook aan om bepaalde dreigingsscenario's uit te testen, zoals een eventuele dreiging tijdens het vuurwerk en een verdachte rugzak op de Korenmarkt.

Tijdens deze Gentse Feesten ging de korpschef elke nacht mee op patrouille.

Betoging Van Beverenplein

Op 17 september 2016 liep een betoging van de nationalistische vereniging Voorpost aan het Van Beverenplein uit de hand toen Turkse tegenbetogers de confrontatie opzochten. Zij voelden zich geprovoceerd door de affiche die door Voorpost werd gebruikt om de betoging aan te kondigen. De betogers van Voorpost arriveerden in een bus op het Van Beverenplein en werden daar bestormd door tegenbetogers. Zij werden daarop ingesloten door de politie, die ook het waterkanon moest inzetten. Gelukkig kon de politie daarna de lont uit het kruitvat halen door te onderhandelen met de tegenbetogers. Bij de ontbinding van de betoging kwam het nog even tot een confrontatie tussen tegenbetogers en de politie, waarbij het waterkanon opnieuw ingezet moest worden. Eén persoon werd bestuurlijk aangehouden.

De uitdaging van de vluchtelingenstroom

Transit-vluchtelingen parking Drongen

De vluchtelingencrisis brengt de problematiek van transit-vluchtelingen in de Gentse periferie. Transit-vluchtelingen hopen de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken en vragen dus geen asiel aan in een ander Europees land, waardoor ze ook geen beroep kunnen doen op opvang. Zij worden daarbij vaak het slachtoffer van mensensmokkel en mensenhandel. De parking op de E40 ter hoogte van Drongen was vaak de plaats waar de georganiseerde criminaliteit rond mensensmokkel gebeurde, zeker na de sluiting van het vluchtelingenkamp in Calais, met overlast voor de buurtbewoners tot gevolg. Die buurtbewoners wendden zich tot hun lokale politie. De wijkwerking van het Commissariaat Drongen, het Hondenteam, de Interventiedienst, het Overlastteam en de Dienst Maatschappelijke Zorg kregen vroeg of laat te maken met het bijstaan van de buurtbewoners en het aanpakken van de overlast. Mede dankzij de informatie die de Gentse lokale politie vergaarde kon de federale gerechtelijke politie een netwerk van mensensmokkelaars oprollen.

Opvang van asielzoekers in het Ponton Reno

Sinds begin maart was er aan de Rigakaai in Gent een tijdelijke opvang voor maximaal 250 asielzoekers. Het Ponton Reno is een samenwerking tussen het Consortium Corsendonk, G4S Care, de Scheepvaartpolitie en de Gentse lokale politie. Bewoners van het opvangcentrum werden ingeschreven in de gemeente. De lokale politie voerde dan binnen de acht dagen een woonstcontrole uit. Het ponton werd in december 2016 gesloten.

Zes nieuwe combi's

In december 2016 nam de Interventiedienst zes nieuwe combi's in gebruik. De aankoop van de nieuwe com­bi's kaderde binnen het project voertuigenbeheer, dat op 1 februari 2016 opstartte en als doel heeft het voertuigenbeheer te optimaliseren. Daarbij denken we aan minder, betere en nette voertuigen die bovendien voorzien zijn van kwaliteitsvol materiaal.

De aankoop van zes nieuwe combi's is een belangrijke zichtbare stap omdat er zeer goed nagedacht werd over de inrichting en uitrusting.

Eén combi kost 53.981,79 euro - dat is de aankoopprijs van de combi plus de kosten om het voertuig om te bouwen.

Op basis van een interne bevraging bleek dat de eindgebruikers vooral nood hadden aan bijkomend en nieuw materiaal dat in de combi beschikbaar is. Daarom werd elke nieuwe combi uitgerust met een zogenaamde 'interventiekoffer' met daarin allerlei extra materiaal (zoals touw, verzegelstickers, wegwerpmondmaskers, politielint, enzovoort.