Gentse Feesten 2018: de balans

Knipsel

Onze mooie stad was tussen vrijdag 13 juli en zondag 22 juli opnieuw volledig in de ban van de Gentse Feesten. Maar aan alle mooie liedjes komt een einde. De slaap is bijna uit onze ogen gewreven dus is het tijd om de balans op de maken van de voorbije editie die maar liefst 1.290.000 bezoekers mocht verwelkomen.

Voor de Gentse politie betekende dit tien drukke dagen om de orde en veiligheid in onze binnenstad te garanderen. We zijn blij dat het opnieuw een rustige en veilige editie is geworden zonder al te veel incidenten. Onder de bezoekers heerste een toffe, aangename en positieve sfeer met het nodige respect voor de aanwezige veiligheidsdiensten. Dat maakte het aangenaam werken voor onze politiemensen op het terrein.

Resultaten

Ook dit jaar werd de feestenzone zoveel mogelijk verkeersvrij gehouden.

Tijdens deze editie stelde de Gentse politie 1.029 verkeersinbreuken vast, iets minder dan de 1.041 in 2017. In totaal werden 142 voertuigen getakeld, in 2017 waren dat er 141.

Ondanks de blijvende investeringen in openbare, gratis toiletten én plaszuilen, werden nog steeds 813 bezoekers beboet voor wildplassen (884 in 2017).

Tijdens alcoholcontroles op het Gentse grondgebied werden 1.569 bestuurders gecontroleerd. 105 van hen hadden te veel gedronken. Sommigen onder hen zullen zich voor de rechten moeten verantwoorden. Op de grote invalswegen naar de feesten hebben onze ploegen ook 547 voertuigen en 1.084 personen gecontroleerd.

12 personen/dieren waren hun familie/vrienden/baasje kwijt: 9 minderjarigen, 2 meerderjarigen en 1 hond. Zij zijn allemaal intussen weer veilig thuis.

Bovenstaande cijfers geven weer dat politiepatrouilles en -controles in en rond de feestenzone hun vruchten afwerpen en dat politieaanwezigheid in de periferie noodzakelijk is om ook de leefbaarheid van die buurten te waarborgen.

Filmpje

We hebben deze cijfers dit jaar ook in een filmpje gestoken met enkele sfeerbeelden van de Gentse Feesten en onze collega's op het terrein. Je kan het bekijken op Youtube via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=D0lJvrHVu4Q&t=3s

Gevonden en verloren voorwerpen

Sleutels kwijt? GSM verloren? Iets anders (behalve je lief)?

Sinds 24 juli 2018 werden alle gevonden en verloren voorwerpen overgebracht van het Commissariaat Gent Centrum naar het Algemeen Politiecentrum Gent (Antonius Triestlaan 12, 9000 Gent).
Openingsuren Cel Gevonden en Verloren Voorwerpen: elke werkdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Meer informatie over onze Cel Gevonden en Verloren voorwerpen vind je hier.

Bedankt

Bedankt aan alle diensten, pleinverantwoordelijken, artiesten, onze partners, sfeerbeheer(ders), standhouders én uiteraard de bezoekers voor het goede verloop van deze Gentse Feesten. U was geweldig! Tot volgend jaar… #GF19