Nieuwe werkwijze inning verkeersboetes vanaf 28/03/2018

Vanaf maandag 28 maart 2018 versturen de politiediensten niet langer een afschrift van de vaststellingen in het kader van een verkeersovertreding, waarvoor een onmiddellijke inning werd uitgeschreven, naar de overtreder. Wie dus een verkeersboete krijgt, ontvangt dit afschrift via BPost, samen met een overschrijvingsformulier en een verklarend schrijven. Op de akte komt enkel nog het logo van de politie voor en niet langer de adresgegevens van de verbaliserende eenheid.

Wanneer geen gevolg gegeven wordt aan de uitnodiging tot betaling, zal de overtreder, eveneens via BPost, een betalingsherinnering toegestuurd krijgen.

Een niet-betaling zal automatisch aanleiding geven tot een voorstel tot minnelijke schikking, waarbij het bedrag van de onmiddellijke inning verhoogd wordt met 33%. Ook in dit geval zal de briefwisseling (verklarend schrijven, betalingsuitnodiging en eventuele herinnering) met de geverbaliseerde via BPost verlopen.

Wanneer niet ingegaan wordt op het voorstel tot minnelijke schikking, volgt tenslotte een bevel tot betaling. Het bedrag van de minnelijke schikking wordt in dat geval verhoogd met 35%. Het bevel tot betaling wordt eveneens door BPost aan de overtreder toegestuurd.

Ook overtreders die geen woon- of vaste verblijfplaats hebben in België en niet konden worden onderschept, ontvangen via BPost een informatiebrief waarin ze uitgenodigd worden om een geldsom te betalen. Het is mogelijk om deze betaling via het internet te verrichten.

De geverbaliseerde ontvangt geen betwistingsformulier meer en hoeft dit dan ook niet meer naar de politiediensten terug te sturen. Indien gewenst kan de overtreder alsnog een betwistingsformulier invullen dat terug te vinden is op de website (zie verder) of opgevraagd kan worden via het callcenter (Tel: 02/278.55.60).

Een dergelijk betwistingsformulier moet voorlopig nog gedownload, afgedrukt en manueel ingevuld worden (in een latere fase zal dit ook digitaal ingevuld kunnen worden) en verstuurd worden naar BPost.

Voor meer vragen kan men in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) terecht bij het callcenter (Tel: 02/278.55.60) of op de deze website:

Nederlands: www.verkeersboeten.be of www.verkeersboetes.be

Frans: www.amendesroutières.be

Duits: www.verkehrsstrafen.be

Engels: www.trafficfines.be