Afleiding: levensgevaarlijk in het verkeer

Beloofd gsm

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde lanceert vandaag een campagne die weggebruikers sensibiliseert over de gevaren van afleiding in het verkeer. Via www.beloofd.be kan je je dierbaren beloven de gsm niet te gebruiken achter het stuur.

Veel automobilisten, maar ook fietsers en voetgangers zijn in het verkeer bezig met allerlei activiteiten die hen kunnen afleiden, zoals luisteren naar muziek, mobiel bellen, sms'en of appen. Afleiding heeft negatieve effecten op het gedrag in het verkeer.

Afleiding aan het stuur zit sinds de opkomst van de gsm en smartphone sterk in de lift. Algemeen wordt aangenomen dat afleiding door gsm/smartphonegebruik ondertussen ook tot de grootste gevaren in het verkeer behoort.

  • Als je belt tijdens het rijden, loopt je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken.
  • Je loopt nagenoeg evenveel risico bij handenvrij bellen als wanneer je de telefoon in de hand houdt.
  • Automobilisten zijn 4,2% van de tijd dat ze aan het rijden zijn, bezig met hun mobiele telefoon.
  • Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat afleiding een rol speelt in bijna 7 op 10 ongevallen.

Gezien de steeds verdergaande verspreiding van elektronische apparatuur in het verkeer - zowel draagbare media-apparatuur als systemen voor geavanceerde bestuurdersondersteuning - dreigt het aantal afleidings­gerelateerde ongevallen te stijgen. Verschillende maatregelen kunnen de negatieve effecten van afleiding in het verkeer tegengaan, zoals voorlichting, educatie of technische voorzieningen die het onmogelijk maken om bijvoorbeeld een navigatiesysteem te bedienen tijdens het rijden of een mobiele telefoon te gebruiken tijdens verkeersdeelname.

Kijk Uit, het verkeersveiligheidsmagazine van de politie, wijdde hier ook een aflevering aan.