Met kinderen in groep de straat op

De zomervakantie staat voor de deur. Veel kinderen zullen in de loop van juli of augustus op kamp gaan. En dan wordt er al eens een wandeling of fietstocht in groep gemaakt. Of misschien trek je er als ouder of grote broer/zus met een paar jonge kinderen op uit. Hoe zorg je ervoor dat dit zo veilig mogelijk verloopt?

Te voet

Zorg ervoor

  • dat de groep zich naast de rijweg voortbeweegt en op veilige afstand van het verkeer blijft (op het voetpad, op het deel van de rijweg dat voor voetgangers is voorbehouden of op de begaanbare verhoogde berm, en, als dit niet mogelijk is, op de begaanbare gelijkvloerse berm). Dit is verplicht als de groep uit minder dan 6 personen bestaat en zo veel als mogelijk in het geval van grotere groepen.
  • dat, bij gebrek aan voetpaden of begaanbare bermen, de groep zich op het fietspad begeeft (in het geval van kleine groepen), maar steeds voorrang verleent aan fietsers en bromfietsers.
  • dat, als er echt geen andere mogelijkheid is, de groep zich op de rijweg begeeft aan de linkerkant, en iedereen achter elkaar loopt (of in het geval van grote groepen, met zijn tweeën naast elkaar, echter zonder meer dan de helft van de rijstrook in beslag te nemen) en de groep op veilige afstand van het verkeer blijft. Omwille van de goede zichtbaarheid (in een bocht, bij wegenwerken ...) is het soms aangewezen om aan de rechterkant van de weg te stappen.
  • dat de groep alleen oversteekt als het verkeerslicht voor voetgangers (als dat aanwezig is) op groen staat. Wanneer het licht halverwege op rood springt, moeten de overige kinderen wachten met oversteken tot het licht weer groen is.
  • dat de groep altijd oversteekt op een oversteekplaats voor voetgangers als die zich op minder dan 30 meter afstand bevindt.
  • dat, wanneer er geen oversteekplaats voor voetgangers in de buurt is, de groep de weg oversteekt op een plaats waar de kinderen goed zichtbaar zijn, zowel voor de automobilisten als voor de begeleiders van de groep. Automobilisten moeten in dat geval wachten tot de hele groep is overgestoken.
  • dat de kinderen reflecterende kleding of accessoires dragen. Ook moet de groep, als het donker is of als de zichtbaarheid is beperkt tot 200 m (bv. bij mist), twee lichten meedragen: als de groep aan de linkerkant van de weg loopt (dus tegen de rijrichting in), moet iemand rechts vooraan een rood licht dragen en rechts achteraan een geel of wit licht; als de groep aan de rechterkant van de weg loopt, moet iemand links vooraan een wit of geel licht dragen en links achteraan een rood licht.

Met de fiets

Per twee of in kleine groep (tot 15 personen) fietsen

Net als een individuele fietser moet je het fietspad gebruiken voor zover dat berijdbaar is. Op het fietspad mag je met z'n tweeën naast elkaar fietsen. Maar je moet uiteraard terug achter elkaar gaan rijden om andere tweewielers de gelegenheid te geven om je in te halen. Op een tweerichtingsfietspad moeten andere tweewielers je ook vlot kunnen kruisen.

Als je op de rijbaan in de bebouwde kom fietst, laat de wegcode toe dat je met z'n tweeën naast elkaar rijdt, behalve wanneer het kruisen met een tegenligger daardoor niet mogelijk is. Buiten de bebouwde kom moet je terug achter elkaar gaan rijden als er een achteropkomend voertuig nadert.

In grote groep (vanaf 15 personen) fietsen

Vanaf minstens 15 deelnemers zijn fietsers niet verplicht om de fietspaden te gebruiken. Zij mogen steeds met z'n tweeën naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat ze gegroepeerd blijven.

De groepen fietsers die met z'n tweeën naast elkaar rijden, mogen alleen de rechterrijstrook gebruiken. Als de rijbaan niet verdeeld is in rijstroken, mogen zij niet meer dan de breedte van één rijstrook innemen en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan.

Vanaf 15 fietsers mag je de groep laten begeleiden door wegkapiteins en begeleidende auto's. Vanaf 51 fietsers is deze begeleiding verplicht.

Wil je het zien in plaats van lezen?

Het verkeersmagazine van de politie, Kijk Uit, zet in deze uitzending alle tips op een rijtje.