Blijvende aandacht voor veiligheid fietsers

Met de slogan "We zien u graag" trok de Gentse politie op Valentijsdag het centrum van Gent in om op een aantal locaties fietscontroles uit te voeren. Deze controles waren vooral gericht op fietsverlichting, omdat zichtbaarheid in het verkeer van levensbelang is, maar er was ook verhoogde aandacht voor andere inbreuken die de verkeersveiligheid in het gedrang brengen, zoals gsm-gebruik op de fiets en het negeren van rode verkeerslichten.

De Gentse politie besteedt sinds het najaar van 2016 extra aandacht aan fietscontroles. Bij 1/3 van de verkeersongevallen waarbij gewonden vallen in Gent is een fietser betrokken. Boosdoeners daarbij zijn bijvoorbeeld onvoldoende fietsverlichting, gsm-gebruik op de fiets, alcoholintoxicatie, het negeren van een rood verkeerslicht of de plaats op de rijweg (bv. op het voetpad rijden in plaats van op een fietspad of de rijweg).

Meer dan 1.000 fietsers gecontroleerd

In de ochtend (tussen 06.30 uur en 10.00 uur) werd er gecontroleerd op het Sint-Pietersplein, in de Normaalschoolstraat, de Koning Albertlaan en de Kortrijksepoortstraat. 83% van de 109 gecontroleerde fietsers waren in orde. Deze overtredingen werden vastgesteld:

  • 6 fietsers vlogen op de bon omdat ze niet in orde waren met de fietsverlichting;
  • 9 fietsers werden staande gehouden nadat ze door het rode licht gereden waren;
  • 4 fietsers negeerden het bord C11 (verboden toegang voor bestuurders van rijwielen)

's Avonds (tussen 17.30 uur en 21.15 uur) verplaatste de controle zich naar het Sint-Pietersplein, de Bagattenstraat, Overpoortstraat, Kortrijksepoortstraat, Lammerstraat, Coupure Links en het Kramersplein. Op die locaties werden in totaal 1070 fietsers gecontroleerd en werden 143 inbreuken vastgesteld (13%). Vooral op vlak van verlichting en technische eisen van de fiets lieten veel fietsers een steekje vallen: daarvoor werden 89 boetes uitgeschreven (8%). Eén fietser maakte het wel erg bont: hij negeerde een C11-verkeersbord, reed op het voetpad en hinderde daarbij voetgangers, had geen fietsverlichting en bleek (zwaar) onder invloed van alcohol te rijden (2,37 promille). Normaal wordt in zo'n geval het rijbewijs van de bestuurder ingetrokken. Deze fietser had echter geen rijbewijs, daarom werd zijn fiets ingehouden gedurende 6 uur.

Niet alleen fietsers werden gecontroleerd, ook acht autobestuurders kregen een boete omdat ze één of andere inbreuk pleegden. Het ging dan vooral om foutparkeren.

Om in de sfeer van Valentijn te blijven, kregen gecontroleerde fietsers een kaartje met de slogan "We zien u graag (en niet alleen op Valentijn)" en een opsomming van de technische verlichtingseisen waaraan een fiets moet voldoen om je er veilig mee in het verkeer te begeven.