Laat je niet in de luren leggen

1 dag niet 2016 diefstal met list

Als een onbekende aanbelt, let dan goed op. Listige dieven durven zich wel eens uitgeven voor een politie-inspecteur of een meteropnemer / technicus van een water- of elektriciteitsmaatschappij. De dief vraagt dan toegang tot de woning, eventueel samen met een kompaan. Eens binnen wordt de bewoner afgeleid en ondertussen pleegt men een diefstal.

Tips

  • Staat er iemand voor de deur die beweert van de politie of van een of andere maatschappij (gas, elektriciteit, water,…) te zijn, vraag dan een dienstkaart waarmee de persoon zichzelf kan identificeren. Heeft de persoon geen dienstkaart? Doe dan de deur niet open. Een politieman of -vrouw is doorgaans in uniform op pad. De brochure 'Diefstal met list - laat u niet in de luren leggen' legt grondig uit hoe je een echte politie-inspecteur en meterstandcontroleur kan herkennen.
  • Vermeld enkel je familienaam op de deurbel als je alleen woont.
  • Laat een ketting op de deur plaatsen. Daardoor kan je veilig met een persoon die voor de deur staat praten, en het is een eerste obstakel voor dieven.
  • Laat geen onbekende personen binnen die binnen willen komen om iets te drinken of te eten.
  • Bewaar het telefoonnummer van je lokale politie bij je telefoon. Wanneer iemand aanbelt die beweert van de politie te zijn, kan je bellen naar de politie om te vragen of de persoon die voor je deur staat echt voor de politie werkt en dienst heeft.
  • Bel niet naar het telefoonnummer dat de persoon voor je deur je geeft, dit kan immers het nummer van een kompaan zijn.

Slachtoffer

Word je toch het slachtoffer van een diefstal met list? Doe hiervan dan meteen aangifte bij de politie. Wanneer er waardepapieren of kasbons werden gestolen, doe je er goed aan om jouw bank onmiddellijk op de hoogte te brengen. Alles kan dan geblokkeerd worden zodat de dieven de buit niet kunnen innen.

1 dag niet

Ondertussen komt vrijdag 27 oktober 2017 steeds dichterbij. Dan vindt de vierde editie van de nationale actiedag tegen woninginbraken '1 dag niet' plaats. In de rubriek materialen' vind je de folder '7 tips … tegen diefstal met list'.

Gerelateerde artikels op deze website

1 dag niet op 27 oktober 2017

Plannen voor de herfstvakantie?

Inbraakpreventietips voor (ver)bouwers