Gentse flikken tegen gauwdiefstallen wisselen kennis uit met Europese collega's

Leden van het Team Gauwdiefstallen van de lokale recherche namen van 22 tot 25 september 2016 deel aan een bijeenkomst van een netwerk van Europese politiediensten die zich toeleggen op het bestrijden van gauwdiefstallen. Deze bijeenkomst vond plaats in Barcelona, een topbestemming voor zakkenrollers gezien de aanwezigheid van vele toeristen. Barcelona krijgt jaarlijks af te rekenen met 35.000 gauwdiefstallen, alleen al op het openbaar vervoer. De deelnemende politiemensen kwamen uit Hamburg, Berlijn, Parijs, Lausanne, Sofia, Bern, Heidelberg, Frankfurt en Gent. Zij wisselden best-practices en werkprocessen uit.

Barcelona telt een honderdtal politieambtenaren die fulltime op gauwdiefstallen werken. De deelnemers konden meedraaien met hun Spaanse collega's tijdens het grootste festival van Barcelona, het 'Festival La Merce'. Zo liepen ze mee tijdens een controle op de metro en in de binnenstad.

Een bijzondere gast van de meeting was Bob Arno, de snelste pickpocket ter wereld. Hij gebruikt zijn gave evenwel niet om te stelen, maar om politiediensten bij te staan met advies.