Veilig naar school

De eerste schooldag komt dichterbij. Of je kind te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar school gaat, je doet er altijd goed aan voor de start van het schooljaar de route al een paar keer met je kind(eren) uit te proberen. Op die manier kan je hen attent maken op mogelijke gevaarlijke punten voor ze zich in het drukke schoolverkeer storten.

Speciaal voor fietsende schoolkinderen

Voor je je kind alleen op de openbare weg laat fietsen, moet je er zeker van zijn dat het in staat is om zich veilig in het verkeer te begeven. Als ouders moet je zeker zijn dat je spruit de risico's kan inschatten, goed kan fietsen, de basisregels van het verkeer kent en over de juiste uitrusting en een goede fiets beschikt.

Enkele tips die je aan je kind kunt meegeven



• Neem duidelijk je plaats in op de weg, rij niet té veel naar rechts. Ga bij de stoplichten vóór de eerste auto staan.



• Geef duidelijk en op tijd aan dat je van richting wilt veranderen.



• Denk aan de dode hoek en de uitzwenkende bewegingen van vrachtwagens, bussen...



• Let extra op wanneer je langs een hele reeks achter elkaar geparkeerde auto's rijdt, want soms opent een onoplettende chauffeur of passagier het portier bruusk zonder eerst te kijken!

Verplicht fietsmateriaal

Een fiets moet uitgerust zijn met:



• Een voor- en achterrem.



• Een fietsbel.



• Een witte reflector vooraan en een rode reflector achteraan.



• Op elk wiel: zijdelingse reflectoren zijn of witte reflecterende stroken.



• Gele of oranje reflectoren op de fietspedalen.

Daarnaast kan het bij beperkte zichtbaarheid (minder dan 200 m) ook helpen om reflecterende kledij te dragen.

Toezicht

Om de toestroom van en naar de scholen in goede banen te leiden voorziet de Gentse politie op donderdag 1 en vrijdag 2 september 2016 verkeerstoezicht aan de scholen op het Gentse grondgebied. Naast de scholen en hun omgeving, vormen de toegangs- en uitvalswegen, opstapplaatsen voor schoolbussen, het Sint-Pietersstation en plaatsen waar er wegenwerken plaatsvinden belangrijke aandachtspunten. Het toezicht gebeurt vooral door het personeel van de commissariaten van het grondgebied waarop de school zich bevindt. Waar nodig worden zij bijgestaan door de Verkeersdienst. Het toezicht vindt zowel tijdens de ochtend- als de avondspits plaats. Op sommige locaties wordt ook op de middag schooltoezicht voorzien.

De Gentse flikken wensen alle kinderen en jongeren vrolijke en veilige eerste schooldagen!