Hengelende inbrekers

Hengelen is een inbraakmethode, waarbij de inbreker probeert om via de brievenbus met een ijzerdraad de deur te openen. De inbreker steekt het stuk ijzerdraad door de open brievenbus en probeert zo de deurklink naar beneden te duwen om de deur te openen. Als de deur niet op slot zit, dan kan de inbreker binnen een paar seconden bij jou binnen staan. Bovendien laat hij op die manier geen inbraaksporen na.

Snelle methode

Hengelen is een snelle methode, waarbij de dief binnen enkele seconden weer binnen en buiten kan staan. De inbreker grijpt meestal wat voor het pakken ligt. Heb je een kapstok bij de deur hangen, dan gaat hij waarschijnlijk op zoek naar een portemonnee of een gsm in een van de jassen. Het is dus verstandig geen waardevolle spullen te bewaren vlakbij de (voor)deur.

Wat kan je doen?

Er zijn verschillende methoden waarmee je hengelen kan voorkomen. Zorg er ten eerste voor dat de deur steeds op slot is - ook overdag - en laat de sleutel niet in het slot zitten. Je kan er ook voor kiezen om een kap over de binnenkant van de brievenbus te plaatsen. Dit voorkomt dat een inbreker met de ijzerdraad bij de deurklink / het slot komt.

Nog meer inbraakpreventietips vind je hier.