Tropisch warm? Hou je auto verstandig koel

Wanneer de zomer in het land is en de buitentemperatuur oploopt, zijn veel mensen blij met de airco in hun wagen. Een paar nuttige (airco)tips.

Zorg voor verluchting

Als je auto een tijdje in de volle zon gestaan heeft, loopt de binnentemperatuur behoorlijk op, tot zelfs 60°. Om de ergste hitte uit je wagen te krijgen, kan je best even met de ramen open rijden in plaats van alles potdicht te houden en meteen de airco op de hoogste stand te laten blazen.

Gebruik de circulatieknop

Als je je klimaatbeheersing op circulatie zet, wordt er geen (hete) buitenlucht meer aangezogen. Je interieur zal sneller afkoelen.

Zet de airco niet te koud

Als het buiten tropisch warm is, moet je je airco niet al te koud instellen. Niet alleen stijgt je brandstofverbruik, maar je lichaam krijgt een heuse schok als je zo'n temperatuursverschil moet verwerken wanneer je uit je koele auto in de hitte stapt. De ideale aircotemperatuur is 22°. Is het buiten 30° of warmer, dan kan je je airco ook een paar graden warmer instellen.

Let op je bandenspanning

Warme lucht zet uit, ook de lucht in je banden. Als je je banden kort voor de warme temperaturen op maximale spanning gezet hebt, kan het handig zijn er wat lucht uit te laten lopen.

Een wagen in de zon geparkeerd = een oven

We haalden het hierboven al aan: bij een auto die in de zon geparkeerd staat kan de binnentemperatuur serieus oplopen. Laat daarom geen kinderen, huisdieren of collega's achter in een geparkeerde wagen. Zelfs niet met open ramen. Onze rechercheur Hassan uit het eerste seizoen van De Recherche kan ervan meespreken! Bekijk het clipje hier.