Europese Dag van het Slachtoffer

Op maandag 22 februari 2016 vindt de jaarlijkse Europese Dag van het Slachtoffer plaats. Ook de Gentse politie draagt zorg voor slachtoffers. Tijd om dat eens extra in de kijker te zetten.

Europese Dag van het Slachtoffer

Op 22 februari 1993 ondertekenden de leden van het 'European Forum for Victim Services' de 'Verklaring van de Rechten van het Slachtoffer'. Sindsdien is er elk jaar op 22 februari de symbolische 'Europese Dag van het Slachtoffer'. Het Europees Forum bestaat sinds 1990 en brengt erkende slachtofferhulpdiensten uit verschillende Europese landen samen. Zij trachten op Europees niveau invloed te hebben op het slachtofferbeleid en ijveren samen voor de rechten van slachtoffers.

Het Europees Forum formuleerde in zijn verklaring zes rechten - het 'Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid in België' voegde daar één extra recht aan toe. De zeven fundamentele rechten van het slachtoffer vind je hier. In de brochure 'Uw rechten als slachtoffer van een misdrijf' vind je nog meer uitgebreide informatie.

Wij dragen zorg voor slachtoffers

De Politie Gent, en de Dienst Maatschappelijke Zorg in het bijzonder, heeft in haar dagelijkse werking voortdurend aandacht voor slachtoffers. De Europese Dag van het Slachtoffer is dan ook de gelegenheid bij uitstek om het voltallige korps te bedanken voor de efficiënte ondersteuning en opvang van slachtoffers - elke dag opnieuw. Het is zo belangrijk voor slachtoffers dat politie zorg draagt voor hen, niet alleen om de onmiddellijke gevolgen te verzachten maar ook voor de latere verwerking van het gebeuren is dit onbetaalbaar.

Slachtofferbejegening vanuit het hart van de politie

Slachtoffers van misdrijven (en hun nabestaanden) kunnen bij het Bureau Politionele Zorg terecht voor ondersteuning, informatie en bijstand. Daarnaast ondersteunt dit bureau de politieambtenaren in hun taken van slachtofferbejegening, zodat de opvang van slachtoffers in ons korps optimaal kan verlopen. Voor een afspraak met één van de consulenten van het Bureau Politionele Zorg bel je 09 266 67 53 of mail je naar bpz@politie.gent.be. Dit kan elke werkdag van 8.30 tot 17 uur.



In Gent wordt een optimale slachtofferzorg gegarandeerd door de goede samenwerking en wisselwerking tussen ons Bureau Politionele Zorg, Slachtofferonthaal Justitiehuis en Slachtofferhulp CAW. Maar slachtofferzorg, slachtofferbejegening, slachtofferonthaal, slachtofferhulp, … Het is voor de burger, en zelfs voor politiemensen, niet altijd evident om het onderscheid te maken en te weten wanneer hij waar terecht kan. Om wat meer duidelijkheid te scheppen werd een flyer ontwikkeld.