Fietsen in groep

Nu de lente in het land is, willen we weer onze fiets van stal halen. Ga je met twee of in groep fietsen, houd dan wel rekening met een aantal regels en tips.

Per twee of in kleine groep (tot 15 personen) fietsen

Net als een individuele fietser moet je het fietspad gebruiken voor zover dat berijdbaar is. Op het fietspad mag je met z'n tweeën naast elkaar fietsen. Maar je moet uiteraard terug achter elkaar gaan rijden om andere tweewielers de gelegenheid te geven om je in te halen. Op een tweerichtingsfietspad moeten andere tweewielers je ook vlot kunnen kruisen.

Als je op de rijbaan in de bebouwde kom fietst, laat de wegcode toe dat je met z'n tweeën naast elkaar rijdt, behalve wanneer het kruisen met een tegenligger daardoor niet mogelijk is. Buiten de bebouwde kom moet je terug achter elkaar gaan rijden als er een achteropkomend voertuig nadert.

In grote groep (vanaf 15 personen) fietsen

Vanaf minstens 15 deelnemers zijn fietsers niet verplicht om de fietspaden te gebruiken. Zij mogen steeds met z'n tweeën naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat ze gegroepeerd blijven.

De groepen fietsers die met z'n tweeën naast elkaar rijden, mogen alleen de rechterrijstrook gebruiken. Als de rijbaan niet verdeeld is in rijstroken, mogen zij niet meer dan de breedte van één rijstrook innemen en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan.

Vanaf 15 fietsers mag je de groep laten begeleiden door wegkapiteins en begeleidende auto's. Vanaf 51 fietsers is deze begeleiding verplicht.

Bron: Secunews