Een niet goed beveiligde pc vormt een gevaar voor je data. Veel gevaren installeren zich via internet op de computer zonder dat de gebruiker er iets van merkt  Vanafketting rond pc dat moment beginnen de problemen die uiteindelijk kunnen leiden tot het vastlopen van de computer en verlies van data. Ook de privacy is in het geding. Zo worden documenten, gegevens over het surfgedrag, of erger: wachtwoorden en gebruikersnamen, via internet gestolen en verzameld.

Bekende klachten van ernstig geïnfecteerde computers

 

 1. Er verschijnen voortdurend ongevraagd (vaak pornografische) advertenties.besmette pc
 2. De startpagina van de internetbrowser wordt steeds gewijzigd.
 3. Er verschijnt ongevraagd een zoekbalk in de internetbrowser.
 4. Er zijn icoontjes te zien op het  bureaublad.
 5. De computer werkt en reageert traag.
 6. De computer loopt regelmatig vast. 
 7. De internetverbinding verloopt langzaam.
 8. De computer sluit zichzelf na een bepaalde tijd (bv 60 seconden) automatisch af.
 9. Je ontvangt meer ongewenste e-mail (spam).
 10. Er doen zich ongewenste betalingen voor vanaf je kredietkaart.
 11. Je telefoonrekening is hoger dan normaal doordat inbelprogramma's zonder dat je het weet worden geïnstalleerd en een dure inbelverbinding activeren (dialers). 
 12. ...

Ook als de bovenstaande klachten zich (nog) niet (allemaal) voordoen, is de kans zeer groot dat malware zich al op de computer heeft geïnstalleerd als je nog geen beveiligingssoftware op je PC hebt staan.  Enkele voorbeelden van beveiligingssoftware:beveiliging gdata

 nortonkaspersky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oorzaken van besmette computers

 

 

Malware

is een afkorting van de woorden malicious en software, ofwel een verzamelnaam voor kwaadaardige software zoals spyware, adware, trojans en virussen.

Virus

is een op zichzelfstaand programmaatje dat via internet verspreid kan worden, bijvoorbeeld geïnfecteerde Word-documenten. Een virus heeft altijd een ander programma of ander soort bestand nodig om zich te kunnen verspreiden. Het programma heeft kwaadaardige bedoelingen, bijvoorbeeld het onklaar maken van de harde schijf of je documenten en programma's.

Worm

is anders dan een virus, want het kan zichzelf verspreiden zonder dat het afhankelijk is (zoals een virus) van een ander programma of bestand. Een worm probeert meestal een 'achterdeurtje' in de computer te openen (backdoor) zodat anderen ongeoorloofd via internet toegang tot je computer krijgen om hun kwaadaardige werk te doen, bijvoorbeeld je computer misbruiken om grote hoeveelheden spam te verzenden.

Trojan horse

is de Engelse benaming voor wat we ook vaak een Trojaans paard noemen. Een trojan krijg je meestal 'cadeau' via een gratis programmaatje dat je downloadt, bijvoorbeeld een spelletje. Zodra je dit 'gratis programmaatje' installeert, installeer je ongemerkt ook het Trojaanse paard. Meestal is het doel van een trojan om gegevens te ontfutselen, zoals je creditcardnummer of je wachtwoorden. Soms haalt de trojan zelfstandig en vaak ongemerkt nog veel meer schadelijke software binnen via internet, zoals wormen.

Spyware

is elke vorm van software die zonder toestemming gegevens op uw computer verzamelt en deze via internet verzendt.

Rootkits

zijn softwarepakketjes die erg goed zijn in het totaal onzichtbaar laten opereren van malware. Zelfs de grootste specialist kan soms moeite hebben om de schadelijke software dan te vinden.

Adware

is software die ongevraagd advertenties vertoont op uw computer, doorgaans in uw browservenster of in de vorm van pop-ups. Ook adware kan ongeoorloofd gegevens via uw internetverbinding verzenden naar derden.

Backdoor

is de Engelse vertaling van achterdeur. Een backdoor kan op uw computer verbindingen maken met internet om langs die ongemerkte weg malware binnen te halen.

Keylogger

is malware dat ongemerkt op je computer terecht komt en al je toetsaanslagen bijhoudt en van tijd tot tijd via internet verzendt naar zijn opdrachtgever. Binnen al je toetsaanslagen zitten dan dus ook je wachtwoorden. Een kwaadwillende zal binnen je duizenden toetsaanslagen dus bijvoorbeeld op zoek gaan naar het moment waarop je via je toetsenbord de website van je bank oproept. De toetsaanslagen die je kort daarna maakt zijn wellicht je gebruikersnaam en je wachtwoord.

Drive-by download

loop je op als je surft op besmette websites. Zonder dat je het in de gaten hebt, wordt bij het laden van een webpagina meteen wat malware geladen. Dit hangt mee af van de instellingen van de browser. Houd je browser ook om die reden altijd up-to-date!

 

 

 Oplossingen

 

Enkele eenvoudige tips: 

 1. Gebruik je gezond verstand. Niet alles is veilig op internet.oplossingen besmettingl
 2. Download niet lukraak programma's, muziek en films. Gebruik enkel betrouwbare softwarearchieven.
 3. Wantrouw bijlagen van e-mail. Open ze alleen als je zeker weet dat het betrouwbaar is. Ga daarbij niet alleen af op de afzender. Ook de computer van je beste vriend kan besmet raken met malware.
 4. Hou je besturingssysteem en software up-to-date. Installeer veiligheidsupdates zodra de fabrikant deze ter beschikking stelt.
 5. Installeer scanners tegen virussen en spyware. Kies alleen scanners die zichzelf up-to-date houden en continu (real-time) scannen.  Doe daarnaast regelmatig een handmatige scan op virussen en andere malware. Gebuik bij voorkeur ook een firewall. Veel van dit soort software is gratis te krijgen op internet maar je kunt ook een goed antiviruspakket kopen bij gekende merken uit de beveiligingssoftware industrie zoals produkten van McAfee,  Kaspersky...

 

Meer informatie is te vinden op de volgende site van de KU Leuven: Informatieibeveiliging KU Leuven.
Over dit onderwerp bestaat literatuur. Een recent verschenen bevattelijk boek geschreven voor de dagelijkse computergebruiker is 'Cybergevaar' van Eddy Willems.