Is jouw dak inbraakveilig? Wel met deze tips!

Wo 07.11.2018 - 16:17

Voor een inbraakveilige woning volstaan dubbel glas en driedubbele sloten niet meer. Dieven hebben het meer en meer gemunt op het dak.

Ook binnen onze zone krijgen we de laatste tijd meer en meer meldingen binnen van inbraken via het dak. Hoe wapen je je tegen deze trend?

6 tips voor jouw dak

1. Verhinder inklimmen
Zet geen ladders of andere voorwerpen zoals afvalcontainers en paletten tegen de muur, waarlangs inbrekers naar boven kunnen klimmen.

2. Beveilig lichtkoepels
Maak lichtkoepels vast met eenrichtingsschroeven die je niet meer gewoon kan losdraaien. Of gebruik sterke magneetcontacten, die het de inbrekers een heel pak moeilijker maken.

3. Aandacht voor de dakconstructie
Niet alle dakconstructies zijn even inbraakveilig. Houten of stalen ondergronden zijn inbraakgevoeliger. Informeer je goed over materialen die bestand zijn tegen indringers.

4. Plaats een alarm- of camerabewaking
Zorg voor een goede alarm- of camerabewaking die verbonden is met een alarmcentrale. Die merkt verdachte bewegingen onmiddellijk op, waardoor je inbraken kan voorkomen.

5. Automatische verlichting
Zorg vooral aan de achterzijde van je woning voor automatische detectie- en verlichtingssystemen. Bij ongewenst bezoek springen de lichten vanzelf aan. Lees hier hoe je zo'n lamp installeert. Plaats eventueel ook bijkomende detectiesensoren op de boven- of dakverdieping.

6. Sluit en beveilig dakramen
Zorg ervoor dat het dakraam tijdens je afwezigheid altijd dicht is, en niet op een kier staat. Gebruik ook extra anti-inbraaksystemen om je dakraam bijkomend te beveiligen, bijvoorbeeld een opzetslot of een veiligheidsketting.

Dakvenster: ja of nee?

Dakvensters zijn de ideale oplossing om je woning met licht en lucht te vullen. Let bij de aankoop wel op dat je het dakdieven niet te gemakkelijk maakt. Ook fabrikanten schenken hier aandacht aan: "Standaard hebben al onze (plat)dakvensters veiligheidsbeglazing", vertelt Sabine Pauquay van Velux. "Die bestaat uit een gelaagde binnenruit met twee beschermende folies en biedt op zich al een goede bescherming."

Velux biedt ook (plat)dakvensters aan met vier folies. "Die beglazing beantwoordt aan de Europese norm met weerstandsklasse 2 (inbraakveilig na een inbraaktest van 15 minuten, red.). En voor onze platdakvensters hebben we naast een gebogen of vlak beschermglas ook een beschermende afdekschelp die het inbraakproces afremt."

Hoe denkt een dief?

Om zelf opmerkzaam te zijn, kruip je best in de huid van de dief. Hoe redeneert hij en waar en wanneer maakt hij het meest kans om binnen te geraken? Enkele bedenkingen:
Opgelet voor telefonische enquêtes met bijvoorbeeld vragen over je vakantie, meteropnemers of mensen die je toilet willen gebruiken. Inbrekers kijken ook in de krant wanneer er een begrafenis plaatsvindt, zodat ze zeker weten dat er niemand thuis is. Zorg dus dat er iemand op je leeg huis past. Directe buren van een leeggehaald huis lopen drie keer zoveel kans om binnen de week ook ongewenst bezoek te krijgen. De kans op herhaling is het grootst in de eerste week, in een gebied van 50 meter rond een inbraak.

Op een inbreker afgaan, is geen goed idee. Een inbreker wil maar een ding en dat is weg, jij bent alleen een sta-in-de-weg. Maak dus zo veel mogelijk lawaai en bel de politie.

Bron: www.livios.be

Contacteer ons

Dringende politiehulp
101

Algemene informatie
02 759 78 72