Fiets al laten graveren?

Di 16.04.2019 - 9:53
Bike 1992996 1280

Het loont zeker de moeite om jouw fiets te laten graveren met jouw uniek rijksregisternummer. De gravure maakt de tweewieler minder aantrekkelijk voor dieven en bovendien kan de fiets, indien gestolen, gemakkelijker terugbezorgd worden. Bij een fietsgravering wordt jouw uniek rijksregisternummer aangebracht op jouw fietsframe. We gebruiken hiervoor een label dat zeer moeilijk te verwijderen is.

Voor het gratis markeren van je fiets kan je terecht bij de dienst preventie van de politiezone. Maak een afspraak via het nummer 02 456 08 81 of via e-mail: sandra.vanderkelen@police.belgium.eu / dorien.denijs@police.belgium.eu. Of kom gewoon langs bij een fietsgraveeractie. Deze worden regelmatig georganiseerd op verschillende locaties in de politiezone.

De volgende fietsgraveeracties zullen doorgaan op:

 • Maandag 13/05/2019: jaarmarkt Peizegem van 16 uur tot 19 uur
 • Woensdag 29/05/2019: buurtfeest Breughelbroek Zellik van 14 uur tot 17u.30
 • Zondag 23/06/2019: rommelmarkt 'Eiffel rommelt' bij sportcomplex Merchtem van 10 uur tot 16 uur

Vergeet zeker jouw identiteitskaart niet mee te brengen!

Relay hacking: keyless entry autodiefstal voorkomen

Do 11.04.2019 - 15:49
Start 83084 1280

Er wordt steeds vaker gesproken over keyless entry autodiefstal oftewel 'relay hacking'. Waarschijnlijk heb je de term al eens voorbij zien of horen komen op televisie, in de krant of op internet. Keyless entry diefstal is een nieuwe, hightech vorm van voertuigcriminaliteit die steeds vaker door autodieven wordt gebruikt.

Via 'relay hacking' kunnen voertuigcriminelen héél gemakkelijk en héél snel een auto met een keyless entry systeem stelen. Dankzij een keyless entry systeem hoeft een auto-eigenaar zijn autosleutel niet meer in het autoslot te steken. Door middel van een start/stop systeem kan de auto worden gestart, mits je de sleutel bij je hebt…

Hoe gaan autodieven te werk bij keyless entry diefstal?

Autodieven gaan tegenwoordig slim (of eigenlijk sluw) te werk: ze hebben géén autosleutel of transponder meer nodig om ongemerkt een auto te kunnen stelen. Door middel van geavanceerde hardware kunnen criminelen auto's -uitgerust met keyless entry- op afstand ontgrendelen. In een mum van tijd en volkomen ongemerkt, zelfs vanaf jouw eigen oprit.

Voor 'relay hacking' hoeft men namelijk alléén maar binnen een straal van 6 meter tot jouw autosleutel te geraken. Zelfs de muren van je woning houden keyless entry diefstal niet tegen… Wanneer de crimineel in kwestie binnen het afstandsbereik van 6 meter tot jouw autosleutel staat, heeft hij slechts twee kleine kastjes nodig om jouw auto te stelen: een ontvanger en een zender ten behoeve van RFID: radio frequency identification.

Met de ontvanger wordt het digitale signaal van jouw autosleutel opgevangen. Vervolgens wordt het signaal gekopieerd en versterkt (verlengd en draadloos doorgestuurd naar een zender). Deze zender bootst het signaal na en stuurt het naar jouw auto. Dit fenomeen wordt ook wel 'relay hacking' of 'keyless entry hacking' of 'Signal Amplification Relay Attack' (SARA) genoemd.

Keyless entry autodiefstal voorkomen…

Autodiefstal door middel van radiofrequentie-identificatie van het keyless entry systeem van een auto is relatief gemakkelijk te voorkomen:

 • Berg autosleutels met draadloze transponder binnenshuis goed op: liever niet te dicht bij buitenmuren.
 • Een gemakkelijke en goedkoop middel ter preventie van 'relay hacking' is de aanschaf van een stalen sleutelkistje
 • Of bij voorkeur een RFID SECPAC: een beschermhoes voor radiotransponders, bestaande uit 6 lagen die het uitgaande radiosignaal van je autosleutel verstoren (afschermen en blokkeren).

Aluminiumfolie blokkeert en verstoort nét als staal het signaal van een draadloze autosleutel, dus bij gebrek aan beters kun je jouw transponder in zilverfolie wikkelen. Zodoende kan het signaal minder gemakkelijk worden opgevangen. Een aluminium opbergblik is overigens ook een prima sleutelopbergplaats; hetzelfde geldt voor een koelkast.

Bovendien is het belangrijk dat je autosleutel zich niet binnen 6 meter van buitenmuren bevindt.

Draadloze autodiefstal tijdens uitjes

Stel, je pakt een terrasje of pikt een bioscoopje… Je doet je autosleutel in je broekzak en hebt een gezellige avond… Helaas kunnen criminelen in dezelfde ruimte aanwezig zijn met als doel het signaal van jouw autosleutel op te vangen met een signaalversterker.

Nadat men dit radiosignaal heeft opgepikt, wordt het signaal versterkt en doorgestuurd naar een handlanger. Diegene maakt vervolgens moeiteloos jouw autoportier open en kan onverhoopt wegrijden. Wil je 'relay hacking' voorkomen? Dan is er eigenlijk maar één optie: keyless entry in zijn geheel uitschakelen in het computermenu van jouw auto.

Het is óók mogelijk om je auto extra te laten beveiligen. Door het toepassen van een aanvullend autobeveiligingssysteem maak je het autodieven extreem lastig. Zo verklein je de kans op autodiefstal. Een andere optie is om een startonderbreker op je anti-diefstalsysteem te laten installeren. Hiermee kun je jouw auto op afstand blokkeren.

Preventie diefstal uit voertuigen

Di 09.04.2019 - 9:26
Car 1590508 1920

De aanwezigheid van kostbaarheden in uw voertuig trekt dieven aan. Volg onze praktische tips om diefstal te voorkomen.

Wat zoeken de dieven en wanneer?

Piekmomenten zijn vrijdag en zaterdag in de late avond en aan het begin van de nacht.
De diefstallen gebeuren het hele jaar door, maar de donkere maanden worden als eerder piekmomenten gezien.

Top buit

 • persoonlijke bezittingen zoals identiteitskaart, bankkaart, rijbewijs, portefeuille, …
 • laptop
 • gsm
 • autoradio

Ook boorddocumenten zijn een zeer gegeerd doelwit, meer bepaald het inschrijvingsbewijs. Omdat het essentieel is voor de identificatie van een voertuig, kan het inschrijvingsbewijs gebruikt worden om een andere, gestolen wagen te verhandelen of ook bij het plegen van verzekeringsfraude.

Preventietips

 • Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
 • Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af: vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten. Dit is belangrijk want als u uw wagen openlaat en er wordt iets gestolen zonder braak dan is dat in de ogen van de verzekering geen diefstal. Dit kan u tevens een fikse geldboete opleveren.
 • Als u de wagen verlaat, neem dan steeds uw boorddocumenten mee want deze zijn geld waard voor criminelen.
 • Verwijder steeds uw mobiele GPS en GPS-houder uit de wagen. Veeg ook de zuignapafdruk uit op uw voorruit. Dieven breken in uw wagen in bij het zien van een GPS en/of de GPS-houder en/of de zuignapafdruk op uw raam, in de hoop zich een GPS toe te eigenen.
 • Schakel steeds de blue-tooth en wifi- functie uit (van uw gps, laptop, gsm..) opdat potentiële dieven dit signaal niet zouden kunnen opvangen en zo weet krijgen van aanwezigheid van uw waardevolle voorwerpen.
 • Indien niets waardevols aanwezig in het voertuig, toon dit: laat uw handschoenkastje en/of kofferzeil open.
 • Voorwerpen die (per uitzondering) toch in de auto blijven liggen, kunnen bij voorkeur in de afgesloten koffer opgeborgen worden. Leg het voorwerp bij vertrek in uw koffer en niet op de plaats van bestemming, zodat een potentiële dief deze handeling niet ziet.
 • Gebruik de PIN-code op uw gps, deze optie is vaak voorzien maar niet standaard geïnstalleerd. Stel deze functie in, na diefstal kan uw gps niet meer gebruikt worden zonder juiste PIN-code.
 • Maak een inventaris op van alle waardevolle voorwerpen zodat u deze gedetailleerd kunt beschrijven. Noteer onder meer merk, type, serienummer en neem foto's. Bewaar thuis kopieën van uw boorddocumenten. Mocht alles worden teruggevonden, dan kan de politie u opsporen als de eigenaar.

Wat te doen bij diefstal?

1. Doe steeds aangifte bij de politie.
2. Blokkeer uw bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 344 344.
3. Blokkeer uw identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 2123 2123.
4. Verwittig uw verzekeraar.