Regularisatie van de inschrijving voor bromfietsen en lichte vierwielers

Alle bromfietsen en lichte vierwielers moeten worden ingeschreven en een nummerplaat dragen.

Sinds 31 maart 2014 moeten alle nieuwe bromfietsen worden ingeschreven en een nummerplaat dragen. Vanaf 11 december 2015 geldt deze verplichting ook voor de bromfietsen en lichte vierwielers aangeschaft vóór 31 maart 2014 en voor de voertuigen die na 31 maart 2014 uit een andere lidstaat van de Europese Unie zijn ingevoerd en die nog niet werden ingeschreven. Om alle eigenaars de tijd te geven om zich in orde stellen, werd er initieel een overgangsperiode van één jaar voorzien en eindigde aldus op 10 december 2016. De regularisatieperiode werd echter verlengd met één jaar, zodat iedereen de kans krijgt zich in orde te stellen met de regelgeving inzake de inschrijving van voertuigen. Hiertoe zal er binnenkort een koninklijk besluit gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad.

Opgelet! Het is niet mogelijk om in te schrijven onder de regularisatieprocedure tussen 11/12/2016 en de publicatiedatum van het besluit.

Dient echter opgemerkt te worden dat de voorbereidende procedures vóór de regularisatie-inschrijving (bpost voor préregistratie van de technische gegevens, aanvraag van attest bij de Politie of een oldtimerfederatie) nog steeds kunnen plaatsvinden en zelfs aangemoedigd worden om tijd te besparen op het ogenblik dat de inschrijving opnieuw mogelijk zal zijn.

De eenvoudigste manier voor de burger die zijn aanvraag tot inschrijving (regularisatie) wil toevertrouwen aan zijn verzekeraar tijdens de 'opschortingsperiode' is wel degelijk dat zijn verzekeraar deze gewoon bewaard zonder ze te behandelen. Hierdoor verlaagt het risico van verlies van de aanvraag en hoeft de klant minder administratieve stappen te ondernemen. De DIV kan deze formulieren niet in afwachting bewaren. Dit zou alleen maar leiden tot een verhoging van de behandelingstermijn die de facto zal oplopen tijdens de 'opschortingsperiode'.

Een nummerplaat in 4 stappen

De normale regularisatieprocedure voor een bromfiets of lichte vierwieler aangekocht vóór 31 maart 2014 verloopt als volgt:

  • Stap 1: U gaat naar Bpost met uw gelijkvormigheidsdocumenten. Ter plaatse voert Bpost de technische gegevens van het voertuig in en stuurt deze door naar de DIV. Welke technische gegevens zijn nodig: identificatienummer (chassisnummer), merk, type, brandstoftype of vermogensbron, type-goedkeuringsnummer of in voorkomend geval een refertenummer, met name een nummer van proces-verbaal van goedkeuring, aantal wielen en maximumsnelheid.
  • Stap 2: U krijgt van bpost een aanvraagformulier voor inschrijving dat u moet invullen, ondertekenen en voorleggen aan uw verzekeraar.
  • Stap 3: De verzekeraar voert de inschrijving uit via de WebDIV-toepassing en overhandigt u een samenvattingsformulier van de inschrijving.
  • Stap 4: De postbode levert uw kentekenplaat die u op uw voertuig moet aanbrengen. U betaalt 42 euro contant aan de postbode. Het kentekenbewijs moet u zorgvuldig bewaren (het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: een deel om thuis te bewaren en een ander om aan boord van het voertuig te bewaren).

Voor welke voertuigen is een nummerplaat verplicht?

De voertuigcategorieën waarop deze regularisatiemaatregel betrekking heeft, zijn:

  • De brommers, meer bepaald voertuigen met twee wielen (categorieL1e) of met drie wielen (categorie L2e) uitgerust met een maximum cilinderinhoud van 50 cc of 4kW en waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45km/uur.
  • De lichte vierwielers, meer bepaald de voertuigen waarvan het lege gewicht niet meer bedraagt dan 350 kg, uitgerust met een cilinderinhoud van 50 cc of 4kW en waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45km/uur.

Uitgesloten zijn:

  • Voertuigen uitsluitend bestemd voor fysiek gehandicapten
  • Gemotoriseerde voortbewegingstoestellen
  • Voertuigen die niet minstens één plaats hebben.
  • Minibikes
  • Voertuigen met een maximumsnelheid van 6km/uur moeten niet worden ingeschreven.

Soorten nummerplaten

Vanaf 01/10/2016 krijgen alle nieuw ingeschreven voertuigen (bromfietsen, lichte vierwielers en speed pedelecs) of een wijziging van een bestaande inschrijving een nummerplaat van klein formaat (10 x 12 cm) die begint met de letter "S".

« S-A » : bromfiets klasse A

« S-B » : bromfiets klasse B

« S-U » : lichte vierwieler

« S-P » : speed pedelec

Bron: FOD Mobiliteit en Vervoer.