Diefstalpreventie AMOW tijdens het eindejaar.

Het inbreken in woningen vertoont elk jaar een piek tijdens de wintermaanden. Ook voor gauwdiefstallen en winkeldiefstallen zijn het hoogdagen. De donkere periode tijdens de winter en het feit dat er op sommige plaatsen veel volk op de been is zoals bij kerstmarkten, warenhuizen, markten, winkelstraten,… maakt het voor criminelen aantrekkelijk. Steeds meer mensen brengen de eindejaarsperiode door in het buitenland of een andere vakantiebestemming. Huizen die alleen staan en een indruk geven dat de bewoners niet thuis zijn, kunnen interessant zijn voor inbrekers.

Elk jaar opnieuw probeert de politie voor een veilig gevoel te zorgen bij onze inwoners. Shoppen moet leuk, aangenaam en in een veilige sfeer kunnen gebeuren. De inwoners moeten met een goed gevoel kunnen vertrekken.

De lokale Politiezone AMOW wil, door haar aanwezigheid op het terrein, voorkomen dat onachtzame burgers tijdens het winkelen slachtoffer worden van gauwdieven. We gaan ons concentreren op gevoelige plaatsen zoals winkelcentra, horeca, juweliers en banken.

Het is onze bedoeling elke dorpskern van de politiezone op een gelijke manier te behandelen.

Tijdens de donkerste periode van het jaar, en in het bijzonder tijdens de eindejaarsperiode, zal de politie een bijkomende patrouille inzetten. Deze patrouille zal zich toespitsen op inbraak preventie en het opsporen van rondtrekkende daders.

We kunnen dit echter niet alleen aan. De sleutel tot succes ligt in de samenwerking met de burgers en andere diensten, zoals de gemeenschapswachten.

Dat we regelmatig dieven kunnen klissen op heterdaad, of we een dader in een latere fase van het onderzoek bij de lurven vatten is dikwijls het gevolg van een telefoontje of een tip die we krijgen van een alerte burger. We vragen dan ook, indien mensen iets verdacht zien, dit te melden ofwel via het noodnummer 112 of naar ons centraal oproepnummer 02/452.50.05. Wie eventueel zou beschikken over internet kan ons bereiken op de site: www.lokalepolitie.be/5408

Onze zeer intensieve actie loopt vanaf 18 december tot 8 januari 2016.