Wees een ster in het verkeer, schitter bij dag en nacht, wind en weer!

De politie geeft u graag enkele veiligheidstips wanneer je je tijdens de donkere wintermaanden in het verkeer begeeft.

Leer kinderen dat zien niet gelijk is aan gezien worden. Het is niet omdat je kind zelf een auto ziet, dat de bestuurder je kind ook gezien heeft. Extra zichtbaarheid zoals een fluohesje is geen overbodige luxe.

Heldere jassen met reflecterende strips zijn ideaal.

Lopers dragen best een fluohesje tijdens het lopen. Extra reflecterende strips rond armen en benen verhogen de zichtbaarheid van de sportieveling.

Wanneer je 's ochtends of 's avonds met je trouwe viervoeter gaat wandelen, doe hem ook een fluohesje om. Honden hebben er ook baat bij om gezien te worden in het verkeer.

Wat zegt het verkeersreglement?

's Nachts en wanneer het zicht beperkt is tot minder dan 200 m, moet elke fietser een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan gebruiken. Ook knipperlichten zijn toegelaten. De lichten mogen op de fiets of op de fietser bevestigd worden.

Een kinderfiets (wieldiameter max. 50 cm, banden niet inbegrepen) moet niet uitgerust zijn met reflectoren als er overdag en bij goede zichtbaarheid mee gereden wordt. Maar men kan beter vooruitziend zijn want tijdens de winter zijn de dagen korter. Voorzie dus best reflectoren op de fiets van je kind;

moet met minstens één rem uitgerust zijn;

moet een bel hebben.

Op een mountainbike of koersfiets zijn reflectoren slechts verplicht als je er 's nachts mee rijdt of wanneer het zicht beperkt is tot minder dan 200m. Als de fiets uitgerust is met een spatbord, moet hij vooraan een witte en achteraan een rode reflector hebben. Een bel is altijd verplicht.

Verkeersveilige groeten!