Preventietips - golf van diefstallen van aanhangwagens - preventiemaatregelen

Uit vaststellingen van onze politiezone is gebleken dat binnen de zone TARL de laatste tijd een groot aantal diefstallen van aanhangwagens werd gepleegd. Aanhangwagens zijn makkelijk te stelen en bovendien zijn ze eenvoudig door te verkopen.

Dieven spotten aanhangwagens dewelke makkelijk te stelen zijn. Eigenaars laten soms hun aanhangwagen onafgesloten voor de deur, op de oprit of in het zicht staan. Dieven kunnen deze relatief gemakkelijk ontvreemden, zelfs wanneer een disselslot werd aangebracht.

Omdat aanhangwagens onder 750 kilogram geen eigen kentekenplaat voeren, is het niet vanzelfsprekend om een gestolen aanhangwagen op te sporen.

Enkele tips:

- Stal uw aanhangwagen zoveel mogelijk uit het zicht van de weg.

- Enkel een disselslot voldoet niet. Vaak wordt de kabel van de handrem doorgeknipt waardoor de aanhangwagen alsnog makkelijk verplaatst kan worden door middel van een touw. Veranker uw aanhangwagen dus met een goed kettingslot aan de wand of de bodem (opgelet, enkel indien uw aanhangwagen op privé terrein staat en niet op de openbare weg).

- Maak uw aanhangwagen uniek door een code aan te brengen met slagletters. Dit doet u best op enkele strategische plaatsen zoals de boom en as.

- Maak extra gebruik van een wielklem of extra disselslot om uw aanhangwagen beter te beveiligen.

- Neem foto's van je aanhangwagen. Wordt die toch gestolen, dan weet de politie naar welke uit te kijken.

- Maak je aanhangwagen herkenbaar, hang er stickers op met betrekking tot je woonplaats en eventueel je zaak. Hoe opzichtiger de aanhangwagen, hoe minder interessant om te stelen (moeilijker verhandelbaar).