Tips voor diefstalpreventie

Een inbraak voorkomen is nog altijd beter dan de (mentale) wonde te moeten genezen nadat ongenode gasten in uw woning aanwezig zijn geweest en al dan niet iets hebben gestolen.

Een effectieve inbraak, maar eveneens een poging tot inbraak brengt vaak administratieve rompslomp met zich mee, maar kan vaak achteraf voor een blijvend onveiligheidsgevoel zorgen. Ook al denkt men dikwijls dat er niets kan gestolen worden, weet dat sommige gestolen goederen misschien geen waarde hebben, maar wel vaak een emotionele waarde hebben...

Daarom geven wij van de PZ TARL graag enkele nuttige tips om een diefstal met braak in woning te voorkomen :

- Sluit altijd alle ramen en deuren als je als laatste het huis verlaat.Doe alles slotvast, gebruik hierbij je sleutel om het nachtslot te activeren.

- Vergeet de garagepoort niet af te sluiten, liefst eveneens slotvast behalve indien motorisch gestuurd.

- Laat bij afwezigheid 's avonds één of meerdere lichtjes branden

- Verberg je reservesleutel niet op voor de hand liggende plaatsen buiten de woning.

- Weet wat je bezit en zorg voor een goede beschrijving ervan voor mocht het toch gestolen worden. Noteer serienummers en/of typenummers van meest waardevolle zaken.

- En/ of registreer je voorwerpen en neem een foto van belangrijkste zaken.

- Bewaar je kostbaarheden verspreid over de woning op ongewone plaatsen, of berg deze veiligheidshalve op in een (bank)kluis.

- Bewaar niet teveel geld in huis.

- Hang huis- en autosleutels niet zichtbaar aan een haakje.

- Zorg dat een inbreker het codenummer van je bankkaart niet te weten komt.

- Ramen en deuren goed afsluiten, vermijd kieren (koevoet, schroevendraaier ...);

- Verlicht 's avonds donkere punten rond je woning (schriklicht met sensor);

- Laat buiten geen gereedschappen liggen die de inbreker kan gebruiken.

- Bij ramen en deuren die naar buiten draaien kunnen dievenklauwen worden aangebracht.

- Geef je woning een algemeen bewoonde indruk.

- Let op voor inbraken via het eerste verdiep, laat geen ladders rondslingeren (nieuwe tendens, vermoedelijk omdat men op de bovenverdieping minder detectoren van een alarminstallatie zet - inbreken via de bovenverdieping geeft op het eerste verdiep een hoger vrij spel);

- Bij nieuwbouwwoningen liefst na het plaatsen van de keuken de standaard (voorlopige) cilinders vervangen.(elektrische apparaten in de keuken worden soms gestolen binnen een korte tijd nadat de keuken werd geleverd);

- Sluit het tuinhuis af om te voorkomen dat inbrekers hier materiaal uithalen om een inbraak mee te plegen(bv. ladders,schroevendraaiers,...).

Ten slotte :

Meld elke verdachte handeling aan de politiediensten via het centraal nummer 101! Via de gsm is dit ook 101 en niet 112. Verkeerdelijk wordt dit als het Europees noodnummer aanzien voor de politiediensten, maar dit is tot op heden nog maar enkel toegankelijk voor de hulpdiensten van de brandweer en ziekenwagen.

Wat is verdacht kan u zich afvragen? Eenvoudigweg is dit elke handeling, persoon of omstandigheid dewelke buiten de dagdagelijkse handelingen valt. Twijfel niet om te bellen naar het nummer 101 en zeg er duidelijk bij of je binnen een BIN-gebied woont (je hoeft hiervoor geen lid van de BIN te zijn!) Zo zal via BIN-net en het controlecentrum de BIN-sms geactiveerd worden.

Als je een verdachte handeling of persoon wenst te melden aan de politiediensten is het belangrijk om hierbij correct informatie door te geven. Zoals kentekenplaat, merk, kleur van een voertuig. Aantal van de verdachte personen met een zo compleet mogelijke persoonsbeschrijving. Vermeld hierbij ook telkens de richting waarin de verdachte persoon/voertuig is weggegaan. Dit vergemakkelijk het opzoekingswerk van de gealarmeerde interventieploeg van de politie en zal gekoppeld worden aan eerdere of latere meldingen aan de politiediensten.

Weet hierbij dat de politiediensten liever 1 maal te veel gevraagd worden om naar een verdachte handeling te gaan, dan niet verwittigd te worden en later de vaststellingen van een inbraak te moeten doen.

Om af te sluiten kunnen wij nog zeggen het beter is om een goede buur te hebben dan een verre vriend, aangezien die goede buur de beste anti-inbraakmaatregel is dewelke volledig kosteloos is en zeer doeltreffend. Het motto van de politiezone is "Samen werken aan veiligheid"… Dit geldt niet alleen voor onze diensten, maar voor iedereen betrokken en woonachtig op het grondgebied.