Wegwijs op het fietspad

De laatste jaren werden heel wat nieuwe fietspaden aangelegd in Dilbeek. Soms is het door ruimtegebrek niet mogelijk om een apart trottoir aan te leggen. We leggen nog even uit wanneer een voetganger het fietspad mag gebruiken en wat de voorrangsregels zijn.

Verkeersbord D7, D9 en D10

D7 – Voetgangers mogen gebruik maken van het fietspad als er geen begaanbare berm of trottoir is. Ze moeten wel voorrang geven aan fietsers en bromfietsers op het fietspad. Het is dan ook aangewezen voor de voetganger om het fietspad in tegenrichting te gebruiken.

D9 – Voetgangers moeten gebruik maken het voetgangersgedeelte en fietsers van het fietsersgedeelte. Het gedeelte voorbehouden voor de fietsers is dus een echt én verplicht fietspad. Het gedeelte voor de fietsers en dat van de voetgangers wordt gescheiden hetzij door een witte doorlopende streep, hetzij een andere wegbedekking, hetzij om het even welke fysische scheiding of door een combinatie van één of meer van deze middelen. 

D10 – Voetgangers mogen dit gedeelte van de openbare weg gebruiken. Het is voorbehouden voor zowel het verkeer van fietsers als dat van voetgangers. Fietsers mogen de voetgangers niet in gevaar brengen.

Algemene opmerking: Fietsers moeten op de rijbaan rijden als er geen fietspad is maar kinderen tot 10 jaar mogen in alle omstandigheden op de trottoirs en verhoogde bermen fietsen!

Labels