Let op voor telefoonfraude of spoofing

We kregen de voorbije week meerdere meldingen van spoofing. Hierbij nemen oplichters iemand anders zijn/haar identiteit aan om zelf anoniem te blijven. In deze gevallen ging het om misbruik van een telefoonnummer.

spoofing

Bij spoofing met telefoonnummers maken oplichters slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk. Ze kunnen apps downloaden waarmee zij hun eigen telefoonnummer in de display van de ontvanger kunnen vervangen door een telefoonnummer van iemand anders. Hun echte telefoonnummer zit als het ware verborgen achter het nummer van een derde. In beginsel kan ieder willekeurig telefoonnummer op deze manier worden nagebootst en dus ook het jouwe. De ontvangende partij zal dan in de display jouw nummer zien, terwijl jij niet zelf gebeld hebt. Er wordt dus niet echt vanop jouw nummer gebeld. Je kan dit dan ook niet terugvinden in je belgeschiedenis.

Spoofers proberen meestal toegang te krijgen tot persoonlijke informatie of willen een overbodige dienst aanbieden. De toename van het aantal automatische telefoonoproepen heeft ertoe geleid dat veel mensen geen oproepen meer beantwoorden van onbekende nummers. Oplichters gebruiken spoofing van telefoonnummers (Caller ID Spoofing) om dit te omzeilen. Voorlopig kunnen de providers het achterliggend nummer nog niet op zoeken, maar ze hopen dit in de toekomst wel te kunnen doen.

Hoe telefoonspoofing voorkomen:

  • Als je het inkomende nummer niet herkent, neem dan niet op. En bel niet terug als de telefoon slechts eenmaal overgaat.
  • Vermeld je telefoonnummer niet online. Vul het nummer niet in op een online-formulier als dit niet nodig is.
  • Verwijder je telefoonnummer uit sociale mediaprofielen.
  • Blokkeer nummers van ongewenste oproepen.
  • Vertrouw je instinct; als de toon van de beller vreemd lijkt of als de beller om persoonlijke informatie vraagt, hang dan op.
  • Doe niet mee aan prijsvragen. Dergelijke websites verkopen vaak persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers door.

Als je geconfronteerd wordt met een poging cybercrime, laat een berichtje achter bij verdacht@safeonweb.be. Bij effectieve feiten kan je best een afspraak maken bij onze diensten via 02/464.12.00 of via een afspraak op Appoint.

https://www.safeonweb.be/nl/ik-krijg-een-bericht-van-een-bekend-e-mailadres-telefoonnummer-maar-het-een-oplichter 

Labels