Fietsdiefstal: wat kan jij doen?

Meer fietsers op de baan kunnen we alleen maar toejuichen! Helaas worden heel wat fietseigenaars vroeg of laat geconfronteerd met de diefstal van hun geliefde vervoersmiddel.

Fietsen

De statistieken van fietsdiefstallen zijn niet altijd volledig. Veel burgers melden deze feiten niet, vaak omdat ze veronderstellen dat de fiets toch niet zal teruggevonden worden of dat de politie hier geen werk van maakt.

Wij hebben een actieplan rond fietsdiefstal uitgewerkt waarbij aandacht gegeven wordt aan beeldvorming, preventie, controles, onderzoek en nazorg.

Voor de beeldvorming is het belangrijk om altijd aangifte te doen wanneer je fiets gestolen werd. Dit kan eenvoudig via police-on-web of door een afspraak te maken op ons commissariaat. Verzamel hierbij zo veel mogelijk gegevens over je fiets (foto's, registratie, aankoopbewijs,...). 

Om een fietsdiefstal te voorkomen, kan je zelf ook al heel wat doen. We geven hier enkele preventietips:

  • Doe je fiets altijd op slot, ook in een afgesloten parking of in je eigen tuinhuis. Bevestig je fietskader aan een vast voorwerp.
  • Gebruik steeds twee sloten, bij voorkeur van een verschillend type. Hier vind je tips over welke sloten je best gebruikt.
  • Laat niets achter in je fietstassen of bagagedrager.
  • Registreer je fiets en laat een sticker 'gemerkte fiets' aanbrengen; dit kan afschrikkend werken.
  • Vul de fietspas in zodat je je fiets goed kan beschrijven.

 

Controles, onderzoek en nazorg: wanneer er fietsen gestolen werden op openbare plaatsen (fietsenstallingen e.d.) zetten wij gerichte patrouilles en eventueel toezichtscamera's in op de hotspots. Op basis van de gegevens van de gestolen fietsen screenen wij tweedhandssites waar de fietsen eventueel meteen verhandeld worden.

Bij het terugvinden van een gestolen fiets leggen wij aan de slachtoffers een fotodossier voor om hun fiets te kunnen herkennen. Zo werd onlangs een hele lading gestolen fietsen aangetroffen

Je kan zelf ook op de website gevondenfietsen.be nagaan of je fiets ergens teruggevonden werd. Koop zelf nooit een gestolen fiets, dit is strafbaar. Vraag bij de aankoop van een tweedehands fiets altijd (een kopie van) de originele factuur en stel samen met de verkoper een aankoopbewijs op. Meer tips hierover vind je hier.

Labels