Bestuurlijke handhaving naar hogere versnelling

Op 16 juni 2023 werd in Dilbeek het protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid goedgekeurd en ondertekend.

Ondertekening protocolakkoord

Dit akkoord regelt de informatie-uitwisseling tussen het lokaal bestuur (gemeente en OCMW), het openbaar ministerie (parket en arbeidsauditoraat) en politie (lokaal en federaal) met het oog op een goede handhaving van de openbare orde, het voorkomen van misdrijven en een integrale en geïntegreerde aanpak van onveiligheid.[1]

De ondertekenaars zijn de procureur des Konings en de arbeidsauditeur van Halle-Vilvoorde, de burgemeester en de algemeen directeur van Dilbeek, de korpschef van de politiezone Dilbeek en de directeur-coördinator en de gerechtelijk directeur van de federale politie van Halle-Vilvoorde.

De domeinen waarover informatie kan uitgewisseld worden, zijn de volgende:

  • horeca en drankgelegenheden
  • nacht- en belwinkels
  • sociale fraude & subsidiefraude, misbruik van vennootschapsstructuren
  • identiteitsfraude
  • leefmilieu, ruimtelijke ordening en/of stedenbouw
  • leefmilieu (vergunning en vervuiling) en geluidsoverlast
  • huisjesmelkerij, leegstand, inbreuken wooncode
  • schijnhuwelijk en illegaal verblijf
  • domiciliefraude

Het speerpunt van deze informatie-uitwisseling is het casusoverleg waarbinnen de betrokken partners, na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring, specifieke casussen kunnen bespreken en een multidisciplinaire aanpak uitrollen.

Uit zo'n casusoverleg kan een bestuurlijke controleactie (of flexactie) voortvloeien, waarbij met alle relevante partners (zoals de deskundigen milieu, stedenbouw en ruimtelijke ordening van de gemeente, sociale inspectiediensten, douane, brandweer en politie) ter plaatse wordt gegaan om de nodige vaststellingen te doen en eventuele verdere maatregelen op te leggen, elk vanuit zijn discipline en bevoegdheidsdomein.

In Dilbeek zetten we al sinds 2016 in op dergelijke flexacties in samenwerking met diverse inspectiediensten. Het protocolakkoord zal toelaten om makkelijker en sneller informatie uit te wisselen en korter op de bal te spelen en dit onder toezicht van het openbaar ministerie.

Het doel van deze samenwerking is een dam opwerpen tegen ondermijnende criminaliteit, voorkomen dat criminele organisaties door de overheid gefaciliteerd worden in hun criminele doelstellingen, voorkomen dat er vermenging ontstaat tussen de onder- en bovenwereld en de economische machtsposities doorbreken die zijn opgebouwd met illegaal vergaard kapitaal. Met de nabijheid van grootstad Brussel is het belangrijk om als lokaal bestuur alle beschikbare middelen te kunnen aanwenden om dergelijke praktijken in te dijken.

 

[1] Het juridisch kader hiervoor zijn de omzendbrief COL 04/2018 van het College van procureurs-generaal en de omzendbrief van de procureur generaal bij het Hof van Beroep te Brussel 13/2020.

Labels