Vertrek je op vakantie en wil je dat de politie een oogje in het zeil houdt?

Dan kan je afwezigheidstoezicht aanvragen via police-on-web (als je een elektronische identiteitskaart of een burgertoken hebt) of via dit formulier dat je invult en binnenbrengt op het politiecommissariaat. Terwijl jij van een onbezorgde vakantie geniet, zal er meer in de buurt gepatrouilleerd worden om te zien of alles nog in orde is.

Uiteraard vragen wij om rekening te houden met volgende aanbevelingen:

  • Vraag aan een buur of een andere vertrouwenspersoon om de brievenbus op tijd en stond te legen, de rolluiken op en neer te laten en af en toe het licht eens te laten branden 's nachts.
  • Laat zeker geen afwezigheidsbericht achter op de deur of het antwoordapparaat. Meld je afwezigheid aan thuisleveranciers, zoals melkboer en bakker.
  • Kijk na of alle ramen en deuren afgesloten zijn en laat ladders en tuingereedschap niet rondslingeren in de tuin.
    Berg juwelen, geld en waardepapieren op in een kluis of in de bank en let erop dat aantrekkelijke en makkelijk mee te nemen voorwerpen zoals laptops, camera's enz. niet in het zicht staan.
  • Om in geval van diefstal de aangifte en de identificatie te vereenvoudigen is het aan te raden om waardevolle voorwerpen te registreren en fotograferen. Op de website www.besafe.be kan je hiervoor speciale formulieren downloaden.
  • Zijn inbrekers er ondanks alle voorzorgen toch in geslaagd de woning te betreden, raak dan niks aan en verwittig zo snel mogelijk de lokale politie.