Levenslust vzw, politiezone Pajottenland en parket Halle-Vilvoorde, partners in (preventief) anti-middelen beleid

Op zondag 15 november 2015 vond een "proactieve ontradende en regulerende gerechtelijke" gerichte actie plaats vanuit de politiezone Pajottenland in de strijd tegen verdovende middelen. Hierbij werd gefocust op de jongerenvoorziening Levenslust vzw.

"Jongeren uit het ganse Vlaamse land verblijven in Levenslust vzw. Het gaat hier vaak om kwetsbare jongeren. Een brede doelgroep die toch vaak wordt geviseerd door het drugsmilieu en vandaar deze actie", aldus commissaris Roelens, bevoegd voor deze operatie.

Roelens: " We hebben ons bijgevolg gefocust op de jongeren van 13-18 jaar. De kinderen tussen 6-12 jaar werden niet betrokken bij deze actie".

"Else De Wachter - Algemeen directeur Levenslust vzw: " Wij hebben onze volledige medewerking aangeboden. We zijn ervan overtuigd dat we samen veel sterker staan tegen mogelijk middelenmisbruik. We vonden het wel belangrijk onze kleine kinderen hier niet bij te betrekken. De bedoeling is om deze actie vervolgens aan te grijpen om ons intern middelenbeleid te versterken en dit niet alleen als een zuiver restrictieve actie te bekijken maar als een aanzet om hier nu verder preventief mee aan de slag te gaan binnen onze leefgroepen"

"Na deze actie werden de rechtstreeks betrokkenen van onze kinderen en jongeren ingelicht zodat ook zij mee vorm kunnen geven aan de verdere uitwerking van ons beleid terzake.

De kinderen, jongeren en hun context krijgen de nodige aanspreekpunten aangereikt via de psychosociale dienst van Levenslust enerzijds en de dienst slachtofferhulp van de politiezone anderzijds indien zij nog vragen hebben of hun verhaal kwijt willen rond het gebruik of misbruik van verdovende middelen.

Wij willen deze actie vooral gebruiken om het thema verder bespreekbaar te maken binnen onze organisatie via een degelijk uitgebouwd nazorgverhaal".

Levenslust vzw, politiezone Pajottenland en het parket beklemtonen nogmaals het belang van dergelijke transparante samenwerking in de strijd tegen iedere vorm van middelengebruik.

Voor die actie werd personeel van de lokale politie ingezet, bijgestaan door collega's van de federale, waarbij twee drughondengeleiders met hond.

60 jongeren die op het internaat verblijven en die er die avond aankwamen met bussen en auto's werden gecontroleerd. Er werden geen drugs gevonden.

Een magistraat, substituut van de Procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde en een criminoloog van dit parket woonden de actie bij.