Verkeerscontroles in de druivenstreek

In het kader van de verkeersveiligheid werden te Overijse en Hoeilaart tijdens de maand juni op verschillende plaatsen en tijdstippen controles uitgevoerd.

Door de bemande camera werden 11533  voertuigen op snelheid gecontroleerd. 757 bestuurders of 7 %  werden geflitst wegens te snel rijden.

20 bestuurders zijn door het rode verkeerslicht van de onbemande camera’s gereden.

In het totaal werden 361 ademtests afgenomen.  98 % van de bestuurders had niet gedronken wat een goed resultaat is. Van de 7 bestuurders die wel te veel gedronken hadden werd van 6  bestuurders hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

1 bestuurder werd positief getest op het gebruik van drugs achter het stuur.

Er werden in Overijse 20 parkeerbelastingen en in Hoeilaart 5 parkeerbelastingen opgelegd wegens overtredingen in de blauwe zones waar het tijdsgebonden parkeren van toepassing is. Ingevolge het nieuwe parkeerregime in Jezus-Eik werden 23 voertuigen preventief verwittigd omdat ze de parkeerschijf niet hebben geplaatst.

134  bestuurders kregen een proces-verbaal van waarschuwing voor kleinere verkeersinbreuken en 19 bestuurders kregen een boete voor het niet dragen van de gordel. Mits een kleine inspanning van de bestuurders kan dit alles wel vermeden worden.

 

Verkeerseducatie voor onze jonge weggebruikers

Tijdens de maand juni werden 35 uren educatie gegeven in de verschillende scholen.

 

Op vakantie … met de wagen

Een lange reis met de wagen moet goed worden voorbereid. Als chauffeur moet u in vorm zijn. Daarnaast moet de auto in orde zijn, de bagage moet correct worden ingeladen, u moet alle nodige documenten bij hebben, u moet een route plannen ... Enkele praktische tips voor uw vertrek.

De wagen en de bagage

Behalve een controle van de lichten, de remmen, de schokdempers en de banden van uw voertuig, mag u ook het volgende niet vergeten:

• De bumpers, de ramen, de achteruitkijkspiegels en de lichten kuisen.

• De staat van de ruitenwissers en het niveau van de sproeivloeistof controleren.

• De bandenspanning iets verhogen in functie van de lading.

• De bagage evenwichtig over de wagen verdelen. Plaats daarbij de zware spullen (bv. koffers) zo laag mogelijk in de laadruimte.

• Alle losse voorwerpen in de wagen vastbinden of opbergen, zodat ze niet naar voren worden gekatapulteerd als u plots moet remmen.

• De valiezen, fietsen ... op het dak van uw wagen goed vastmaken, bij voorkeur met stevige riemen.

De nodige uitrusting en documenten

Neem altijd de volgende zaken mee:

• De handleiding van uw wagen en indien mogelijk een set reservelampen en -zekeringen.

• Een (geldige) brandblusser (steeds binnen handbereik), een gevarendriehoek en een EHBO-koffertje.

• Minstens twee fluohesjes , een zaklamp met reservebatterijen.

• De telefoonnummers voor noodgevallen en pechverhelping.

• Uw officiële autopapieren.

De route, het weer en de verkeersregels

Of u nu een gps aan boord heeft of niet, het is altijd verstandig om van tevoren uw route te plannen. Houd daarbij rekening met de weersvoorspellingen en regelmatige rustpauzes. Door een (niet te strak) tijdschema op te stellen, verloopt de reis vaak veel meer ontspannen. Zorg ook dat u op voorhand de nodige informatie heeft verzameld over de mogelijk afwijkende verkeersregels (bv. maximumsnelheid), rijbewijs, verplichte uitrusting, noodnummers e.d. van de landen die u op uw reis zult aandoen.

Afwezigheidstoezicht door de politie tijdens uw vakantie
De vakantiemaanden staan voor de deur…..en dit kan  een drukke periode zijn voor inbrekers. Heel veel mensen zijn op reis en met wat geluk hebben ze hun woning min of meer onbewaakt achtergelaten. Met een paar kleine ingrepen maakt u het voor dieven oninteressant om net uw woning uit te kiezen. Trek in ieder geval niet de aandacht van potentiële inbrekers door tegen iedereen te vertellen dat u op reis vertrekt of door een briefje op deur of raam te plakken voor de bakker of melkboer die aan huis levert. Wees ook uiterst voorzichtig met wat u op Facebook, Twitter of andere sociale netwerksites schrijft. Zorg ervoor dat iemand uw brievenbus regelmatig komt leegmaken. Een volle brievenbus is voor een dief een signaal dat de bewoner voor langere tijd afwezig is. De persoon die uw brievenbus leegmaakt kan ook de rolluiken of gordijnen openen of sluiten en indien nodig het gras maaien of de heg snoeien.
Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch vergeten mensen het af en toe:
Sluit alle deuren, ramen (ook die van de kelder), koepels en dakvensters. Laat ook geen ladders of gereedschap slingeren in de tuin. Bedenk dat een inbreker na gemiddeld drie minuten zijn poging staakt, omdat na die tijd het risico aanzienlijk vergroot.
Bewaar waardevolle voorwerpen in een kluis en wanneer dat niet kan, noteer dan de serienummers en verberg ze op een niet voor de hand liggende plaats.
Laat uw sleutels niet in het slot zitten: geef ze aan de persoon die uw brievenbus komt leegmaken of neem ze mee.
Activeer het alarm wanneer u vertrekt en breng de alarmcentrale op de hoogte van uw afwezigheid.
Indien U dit wenst kan de politie gedurende uw afwezigheid een oogje in het zeil houden. Het volstaat om dit tijdig aan te vragen op het commissariaat te Overijse en Hoeilaart of via de website van de politie druivenstreek (police-on-web / afwezigheidstoezicht).
 

Verkeerscontroles in de druivenstreek
In het kader van de verkeersveiligheid werden te Overijse en Hoeilaart tijdens de maand mei op verschillende plaatsen en tijdstippen controles uitgevoerd. Door de bemande camera werden 7318  voertuigen op snelheid gecontroleerd. 448 bestuurders of 6%  werden geflitst wegens te snel rijden. 30 bestuurders zijn door het rode verkeerslicht van de onbemande camera’s gereden.

In het totaal werden 848 ademtests afgenomen.   99 % van de bestuurders had niet gedronken wat een zeer goed resultaat is. Van de 9 bestuurders die wel te veel gedronken hadden werd van 8 bestuurders hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. 2 bestuurders werden positief getest op het gebruik van drugs achter het stuur.

Er werden in Overijse 30 parkeerbelastingen en in Hoeilaart 11 parkeerbelastingen  opgelegd wegens overtredingen in de blauwe zones waar het tijdsgebonden parkeren van toepassing is. 144 bestuurders kregen een proces-verbaal van waarschuwing voor kleinere verkeersinbreuken en 45 bestuurders kregen een boete voor het niet dragen van de gordel. Mits een kleine inspanning van de bestuurders kan dit alles wel vermeden worden.

Verkeerseducatie voor onze jonge weggebruikers
Tijdens de maand mei werd er in verschillende scholen educatie gegeven. In ’t kasteeltje te Overijse-centrum werden de  leerlingen aan een voetgangersexamen onderworpen en werd uitgelegd hoe zij op een veilige manier de rijbaan moeten oversteken.

In het GBO te Overijse vond een fietsexamen plaats.

Aan de hand van een powerpoint –presentatie kregen de leerlingen in Maleizen een deskundige uitleg over de verkeersborden en de bevelen van de bevoegde agenten. Aan de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar  werd uitgelegd hoe ze veilig de rijbaan moeten oversteken. Ook werd een behendigheidsparcours voor de fietsers opgesteld.

In de school te Tombeek kregen de leerlingen een uitleg van het fietsexamen.

Te Hoeilaart werd in Sint-Clemens een behendigheidsparcours opgesteld voor de leerlingen en een powerpoint-presentatie gegeven. De kinderen ontsnapten ook deze maand niet aan een fietsexamen en voetgangersexamen.

Veiligheidsgordel
Het wel of niet dragen van een gordel in de wagen maakt wel degelijk een verschil. En toch vergeten we wel eens de gordel te dragen voorin, maar vooral ook de passagiers achterin. Wist je dat je 50% minder kans op overlijden hebt bij een ongeval met de wagen als je de gordel draagt? Niet enkel op de snelweg maar vooral ook op kleinere wegen en korte ritten zal de kans op letsels of een dodelijke afloop spectaculair dalen. Maak de klik! Altijd en overal!