Zwaailicht en sirene: hoe reageer jij ?
Mobiliteitsorganisatie VAB heeft een onderzoek gedaan naar het gedrag van automobilisten wanneer zij geconfronteerd worden met een prioritair voertuig.
Het resultaat was verontrustend.
Veel chauffeurs weten niet dat een voertuig pas prioritair rijdt -en daarmee voorrang heeft op de rest van het verkeer-  wanneer én zwaailicht én sirene in werking zijn.
Bovendien reageren zij vaak verkeerd waardoor andere weggebruikers in gevaar gebracht worden of de doorgang van het prioritaire voertuig bemoeilijkt wordt.
Hou er rekening mee dat er achter een prioritair voertuig nog één of meer andere prioritaire voertuigen kunnen volgen.

VAB heeft speciaal voor het bijspijkeren van de kennis over prioritaire voertuigen een internettest ontwikkeld: www.vab.be/verkeerstest
Ben jij geslaagd ?

zwaailicht

Snelheidsovertreders in de Druivenstreek
Donderdag 1 oktober werden er door de politiezone Druivenstreek twee snelheidscontroles uitgevoerd in de loop van de voormiddag.
Op de Frans Verbeekstraat in Overijse werden 501 voertuigen gecontroleerd en reden er 29 sneller dan de toegelaten 50 km/u.
De snelste wagen reed 92 km/u (boete €180).
Op de Waversesteenweg in Hoeilaart werden 100 voertuigen gecontroleerd en werden er 5 geflitst. De snelste reed 72 km/u (boete €80).
Vrijdagvoormiddag 2 oktober stond de flits opgesteld in de St Hubertusdreef en de Welriekendedreef in Jezus-Eik.
Van de 143 gemeten voertuigen reden er 29 sneller dan de toegelaten 50 km/u. De snelste wagen reed 83 km/u (boete €135)

snelheidsmeter

 

Politiezone Druivenstreek nam deel aan actie tegen woninginbraken en mensenhandel in het arrondissement Halle-Vilvoorde
De lokale en federale politie hebben op woensdag 30 september 2015 een grootschalige controleactie “EXIT” gehouden in het arrondissement Halle-Vilvoorde.
De Exit actie was in de eerste plaats gericht tegen de woninginbraken, homejacking en rondtrekkende dadergroeperingen en in de tweede plaats naar (verkeers-)criminaliteit in het algemeen.
Deze acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking.
Gezien de huidige problematiek op het gebied van vluchtelingen, mensenhandel en – smokkel werd er tijdens de actie eveneens doelgericht gecontroleerd in het kader van dit thema.

Aan de actie namen 10 van de 15 lokale politiediensten van het arrondissement Halle-Vilvoorde deel. De Luchtvaartpolitie Brussel Nationaal en Spoorwegpolitie Brussel namen eveneens deel. De actie werd gecoördineerd vanuit het communicatie- en informatiecentrum te Leuven door de Coördinatie en Steundirectie (CSD) Halle-Vilvoorde. Ter ondersteuning van de arrondissementele actie zette de federale politie bijkomende middelen en personeel in zoals twee drughonden en een speurhond. Een helikopter was stand-by.
In totaal werden 94 personeelsleden van de lokale en federale politie ingezet. Naast het uitvoeren van patrouilles werden er diverse controleposten opgericht aan de belangrijkste verbindingswegen en aan de op- en afritten van de autosnelwegen.

De actie EXIT heeft plaatsgevonden tussen 15.00u en 23.00u. Er werden in totaal 655 voertuigen en 591 personen gecontroleerd. Hiervan waren er 25 personen geseind als op te sporen voor diverse feiten.
Acht voertuigen werden in beslag genomen, voornamelijk wegens niet verzekering. Er werden 100 processen-verbaal opgesteld voor verkeersinbreuken en er werden kleine hoeveelheden drugs aangetroffen. Er werden 135 negatieve ademtests afgenomen.  
De politiezone Druivenstreek intercepteerde 2 Oekraïners die illegaal in het land verbleven, zij werden overgebracht naar het asielcentrum van Merksplas.