Diefstallen in de druivenstreek

Op 11 april werd een diefstal gepleegd op een bouwwerf aan de Leopold-II laan te Hoeilaart. Onbekenden hebben er een kraan gedeeltelijk afgebroken en zijn er vandoor gegaan met de hydraulische pomp van de kraan.

Op 11 april werd er ook een inbraak vastgesteld in de Leemveldstraat te Overijse. Een keukenraam aan de zijkant van de woning werd opengebroken met een onbekend voorwerp, de raamomlijsting werd losgemaakt en het raam eruit gehaald.

Op 15 april werd een diefstal vastgesteld op het Sijzenplein te Overijse. De dader heeft het cilinderslot, van de achterdeur, afgebroken en de woning doorzocht. Een computer en een laptop werden meegenomen.

Tussen 15 april en 18 april werd er ingebroken in een tuinhuis en een garage op de Groendaalsesteenweg te Hoeilaart. De dieven gingen aan de haal met werktoestellen om de tuin te onderhouden.

Op 23 april werd een diefstal vastgesteld in de Vlaanderenveldlaan te Hoeilaart. Ook hier hadden de daders het gemunt op het tuinhuis. Het volledige raam van dit tuinhuis werd eruit gehaald en de dader(s) ging aan de haal met werktoestellen.

Gaatjesboorders

Een veel gebruikte methode om woningen binnen te komen is het gaatjesboren. Bij deze methode boort de inbreker een gat in een (raam)kozijn. Daarna kan hij via het gat met bijvoorbeeld een ijzerdraadje de hendel van het raam openmaken of sleutels ronddraaien in het deurslot. Vaak gebruikt de inbreker hierbij een zeer stil handboortje, waardoor hij vrijwel geruisloos binnen kan komen. Om te voorkomen dat inbrekers op deze manier bij u thuis kunnen inbreken, kunt u het volgende doen:

 • Zorg dat ramen en deuren zijn voorzien van sloten die u met een sleutel af kunt sluiten, verwijder de sleutel als u hem niet gebruikt..
 • Draai ramen en deuren op slot en berg de sleutels op.
 • Op deze manier voorkomt u dat  ‘gaatjesboorders’ via het geboorde gat een raam of deur kunnen openmaken.
 • Toegangsdeuren tot de woning mogen niet hol zijn, uitsluitend massief hout.

http://administrator.lokalepolitie.be/sites/5402/images/gaatjesboorder.jpg

Het gebruik van drones

Het Koninklijk Besluit van 10-04-2016 dat het gebruik van drones of onbemand luchtvaartuig reglementeert, is vanaf heden van toepassing. Dit KB bespreekt het gebruik, de verschillende types, de vereisten, opleiding , de toegelaten en verboden handelingen. Het recreatief gebruik is een gebruik voor uitsluitend recreatieve en sportieve doeleinden, tijdens de welke de drone geen personen of goederen vervoert en die geen commerciële of professionele vluchten uitvoert.

 • De plaatsen voor recreatief gebruik zijn: indoor (geen wettelijke bepalingen te respecteren. Bewaar een veilige afstand ten opzichte van personen en goederen op de grond) of boven privéterrein.
 • De drone weegt minder dan 1 kg.
 • De vluchthoogte  is maximum 10 meter
 • Verboden te vliegen in de buurt van en boven luchtvaartterreinen, industrie, gevangenis, kerncentrales, boven mensen
 • Voor persoonlijke doeleinden buiten de openbare ruimte.

Verdere informatie kan U raadplegen op de hiernavolgende adressen :

Het volledige KB kan u downloaden op:

http://mobiliteit.belgium.be/sites/default/files/resources/files/kb-ar_rpas.pdf

De flyer van het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart :

http://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones

 

http://administrator.lokalepolitie.be/sites/5402/images/nb20160425.jpg

Verkeerscontroles in de druivenstreek
In het kader van de verkeersveiligheid werden te Overijse en Hoeilaart tijdens de maanden februari en maart op verschillende plaatsen en tijdstippen controles uitgevoerd. Het gaat over vaststellingen van de interventieploegen, de controledispositieven, bemande en onbemande snelheidscontroles alsook verkeerseducatieve opdrachten.
Door de bemande camera werden 29 057 voertuigen op snelheid gecontroleerd. 2630 bestuurders of  9 % werden geflitst wegens te snel rijden op plaatsen waar de veiligheid voor de weggebruikers dit niet toelaat.
19 bestuurders zijn door het rode verkeerslicht van de onbemande camera’s gereden.
In het totaal werden 957 ademtesten afgenomen. 98 % van de bestuurders had niet gedronken wat een goed resultaat is. Van de 21 bestuurders die wel te veel gedronken hadden werd van 17  bestuurders hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. 5 bestuurders werden positief getest op het gebruik van drugs achter het stuur.
Er werden in Overijse 38 parkeerbelastingen en in Hoeilaart 26 parkeerbelastingen  opgelegd wegens overtredingen in de blauwe zones waar het tijdsgebonden parkeren van toepassing is. 214 bestuurders kregen een proces-verbaal van waarschuwing voor kleinere verkeersinbreuken en 33 bestuurders kregen een boete voor het niet dragen van de gordel.
Tenslotte werden in verschillende scholen (parochiale basisschool Tombeek, basisschool Het groene dal, basisschool ’t kasteel, gemeentelijke basisschool Overijse centrum en het GITO) 55 uren verkeerseducatie gegeven aan onze jonge actuele en toekomstige weggebruikers.
 
 
 
De  Brabantse Pijl
De koers
Op woensdag 13 april 2016 komt de 56ste editie van de Brabantse Pijl terug naar Overijse en zullen de eliterenners maar liefst 5 keer onze gemeente aandoen via Terlanen, Tombeek, Maleizen en Overijse-centrum.
Voor het parcours en bijkomende informatie over de koers verwijzen wij naar http://www.debrabantsepijl.be.
Naar goede gewoonte is de aankomstlijn voorzien op de Brusselsesteenweg 145, ter hoogte van het hoofdcommissariaat van de Politie Druivenstreek.
De koers herbeleven
Op zaterdag 16 april 2016 kunnen de wielertoeristen zelf ondervinden hoe zwaar het parcours wel is. Ze krijgen dan ook de gelegenheid om het gedeelte van het parcours in Overijse te verkennen en zichzelf te testen op de beklimming van de Schavei en de Ijskelderlaan. Hierover vindt u meer info op http://bpl.proximuscyclingchallenge.be
 
Politie en burgerparticipatie
Begin april 2016 werd de politie verwittigd door een alerte bewoner van Overijse dat er een verdacht voertuig met buitenlandse nummerplaten gezien  was in de omgeving van Speelberg. In de omgeving van het voertuig werden tevens 3 personen van vreemde origine opgemerkt. Na onderzoek in de omgeving werden het voertuig en de inzittenden aangetroffen in de buurt van de Hagaard. De aangetroffen personen zijn reeds gekend bij de politiediensten voor het plegen van diefstallen. In het voertuig werd werkmateriaal aangetroffen (o.a. schroevendraaiers). Een recente diefstal in  een woning  in de omgeving van de Hagaard kan wellicht toegeschreven worden aan deze bende. De 3 personen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en onderaanhoudingsmandaat geplaatst.

De fietsgraveeractie die gepland was op woensdag 23 maart 2016 is afgelast. De volgende fietsgraveeracties vinden plaats op de volgende data:

Hoeilaart, Kerkplein

 • woensdag 27 april 2016 van 14u tot 16u
 • woensdag 25 mei 2016 van 14u tot 16u
 • woensdag 22 juni 2016 van 17u tot 19u
 • maandag 19 september 2016 op de jaarmarkt

Hoofdcommissariaat in Overijse, Brusselsesteenweg 145g

 • woensdag 20 april 2016 van 14u tot 16u
 • woensdag 18 mei 2016 van 14u tot 16u
 • woensdag 15 juni 2016 van 17u tot 19u
 • zondag 4 september 2016 (ganse dag - De Gordel)
 • woensdag 19 oktober 2016 van 14u tot 16u
Vorige12Volgende