Nationale actiedag tegen woninginbraken
Op 27 oktober 2017 was er de nationale actiedag tegen woninginbraken. Deze actiedag is gericht naar preventie inzake de problematiek van woninginbraken. De politiezone Druivenstreek heeft hieraan actief deelgenomen met diverse initiatieven verspreid over meerdere dagen. Dit jaar ging onze aandacht in het bijzonder naar jonge gezinnen door het geven van preventietips voor de beveiliging van hun actuele woning of bij de (ver)bouw van een toekomstige woning.

 • De ouders werden op verschillende plaatsen aangesproken en informatief materiaal werd uitgedeeld ( folders, kaarten, balpen, enz…).
 • 7 sportverenigingen werden bezocht : In Hoeilaart bij Tennisclub De Jonge wingerd, de Gympies en ERCH. In Overijse Dans X-Plosion, een basketclub, ZAT-team en Tempo.
 • Op andere plaatsen werden posters van de actie opgehangen in de sporthallen, het Felix Sohiecentrum en de muziekschool te Hoeilaart, het Begijntjesbad en de bibliotheek te Overijse.
 • Politie-inspecteurs hebben met de fiets preventieve opdrachten uitgevoerd in de wijken.
 • Via de afhaalpunten van de winkelketens Delhaize-direct en Colruyt’s Collect & go werden flyers met preventietips meegegeven.
 • Aanwezigheid van 2 politie-inspecteurs op de beurs van het “welzijn”in het Felix sohiecentrum.
 • Op vrijdag 27 oktober werden van 08.00 uur tot 21.30 uur op verschillende plaatsen controleacties uitgevoerd.

http://administrator.lokalepolitie.be/sites/5402/images/stories/pers/nb171110a.jpg

Een noodplan voor jou en je familie
Maak nu je eigen noodplan in 7 stappen!
Voor de zotste dingen maak je een lijstje: een verlanglijstje voor de Sint, een to do-lijstje met klusjes in het huis, een lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar, … Maar heb je ook de belangrijkste lijst? Een lijst met contactpersonen in geval van nood, de evacuatiewegen in jouw huis en de plaats van de rookmelders? Surf naar www.mijnnoodplan.be om je gepersonaliseerd noodplan te maken.

http://administrator.lokalepolitie.be/sites/5402/images/stories/pers/nb171110b.jpg

Verkeerscontroles in de druivenstreek
 
In het kader van de verkeersveiligheid werden in Overijse en Hoeilaart tijdens de maand oktober 2017 op verschillende plaatsen en tijdstippen controles uitgevoerd. Door de bemande camera werden 15250 voertuigen op snelheid gecontroleerd. 940 bestuurders of 6,2 % werden geflitst wegens te snel rijden. In totaal werden 247 ademtesten afgenomen. 96,4  % van de bestuurders had niet gedronken. 9 ademtesten waren positief en 9 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. 6 bestuurders werden positief getest op het gebruik van drugs achter het stuur.
 
Ingevolge de proefopstelling aan de Speelberg, om het sluipverkeer tegen te houden, is onze verkeersdienst sinds 26 oktober regelmatig aanwezig om de correcte naleving van de nieuwe verkeersregels te evalueren. De politie treedt er repressief op. De boetes om tegen éénrichtingsverkeer in te rijden bedragen 174 euro. Wat houdt de proefopstelling precies in?
 • Tussen 7 u en 9 u (tijdens de ochtendspits) zorgen enkele ingrepen ervoor dat het sluipverkeer niet langer de Speelberg kan afdalen. Op andere momenten van de dag geldt deze nieuwe verkeerssituatie niet in deze straten.
  • Een eerste knip ligt tussen de Bredestraat en de Regenmeuterlaan. Je kan enkel nog via de steenweg richting centrum rijden.
  • Een tweede knip wordt gemaakt in de Kerkeweg. Tot aan Hof ten Put kan hier enkel eenrichtingsverkeer doorrijden richting Bredestraat. 
 • De hele dag door:
  • Tussen de Heurkstraat en de Speelberg wordt de Dwarsstraat afgesloten. Daar kan je in geen van beide richtingen door.
  • De Heurkstraat wordt enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer.

De nieuwe verkeerssituatie zal tijdens de duur van de proefopstelling duidelijk aangegeven zijn op digitale borden. Deze zijn afgestemd op de beperkte uren van de opstelling. De proefopstelling duurt 6 maanden en wordt halfweg geëvalueerd.

http://administrator.lokalepolitie.be/sites/5402/images/stories/pers/nb171107.jpg

Wat is cybercriminaliteit en hoe uw cyberveiligheid verbeteren?

Cybercriminaliteit is een soort criminaliteit die gepleegd wordt met behulp van een computer of in cyberspace. De cybercriminelen gebruiken werkwijzen die variëren naargelang hun vaardigheden en hun bedoelingen zoals virussen, malware, phishing, ransomware, identiteitsfraude, botnet, hacking, internetoplichting, … Voor meer informatie en tips verwijzen wij u graag naar de website https://www.besafe.be/tips/hoe-uw-cyberveiligheid-verbeteren.

Phishing is online oplichting door valse mails, websites of berichten. Maar hoe herken je die valse mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Indien u meer informatie en tips wenst verwijzen wij u graag naar de website https://safeonweb.be/leer-valse-mails-herkennen.

 

cybercriminaliteit