Motorrijder overleden bij ongeval in de druivenstreek
In Overijse is dit weekend een motorrijder om het leven gekomen na een tragisch ongeval op de Vlierbeekberg. Het slachtoffer, een vijftigjarige inwoner van Hoeilaart, heeft vermoedelijk in een bocht de controle over het stuur verloren.

Een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen….
Met het mooie weer in aantocht is het voor de motorrijders het moment om de motor uit de winterstalling te halen voor woon-werkverkeer of voor een weekenduitstap. De ervaring van de laatste jaren is dat juist die eerste mooie weekends risicovol zijn en leiden tot (zware) ongevallen met motorfietsen. Bij meer dan 25 % van de ongevallen gaat het om een eenzijdig ongeval met alleen een motorrijder (26%). Motorrijders zijn de weggebruikers die het vaakst betrokken zijn bij eenzijdige ongevallen. Slechts 18% van de auto-ongevallen, bijvoorbeeld, zijn eenzijdige ongevallen. Meer dan 75 % van de ongevallen met motorrijders vindt plaats tussen april en oktober. De eerste zonnige weekends van het jaar zijn erg gevaarlijk. Heel wat motorrijders halen hun motor van stal, vaak na een lange periode van rust. Dat maakt de eerste ritten vaak gevaarlijk. De motorrijders moeten hun “voeling” terugvinden en zich weer aanpassen aan hun motor. Een grote meerderheid van de motorrijders die betrokken zijn bij ongevallen zijn mannen tussen 20 en 50 jaar met in het bijzonder twee pieken tussen 25 en 29 jaar en tussen 50 en 54 jaar. Wat de omstandigheden van de ongevallen betreft, daar toont een studie van het BIVV aan dat er twee soorten ongevalssituaties erg vaak voorkomen.
De twee situaties zijn op zich al goed voor bijna twee derde van de ernstige ongevallen die geanalyseerd werden:
- De motorrijder verliest de controle (bij 32% van de ongevallen) over het stuur. Dit type ongeval gebeurt meestal op een moeilijk stuk weg met vaak een scherpe bocht. De belangrijkste oorzaken van de ongevallen zijn overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol en een gebrek aan ervaring.
- De andere weggebruiker merkt de motorrijder niet op (bij 30% van de ongevallen) wanneer hij/zij naar links afslaat of ergens moet invoegen. De belangrijkste oorzaak van het ongeval is de aandacht van de andere weggebruiker. De snelheid van de motorrijder die nadert kan een bezwarende factor vormen.
Het feit dat één motorongeval op vier een eenzijdig ongeval is, bewijst dat het absoluut noodzakelijk is om de technische rijvaardigheid goed onder de knie te hebben. Het gaat dan vooral over uitwijkmanoeuvres en noodstoppen.  Tevens moet ruimschoots aandacht worden besteed aan risicoperceptie en aan eigen veiliger gedrag Een goede voorbereiding en interessante tips zijn belangrijk.
Hiervoor verwijzen wij naar enkele sites :
http://www.readytoride.be/home
http://zelfverzekerd.verzekeruzelf.nl/tips-lentecheck-motor
http://blog.allianz.be/voertuig/veilig-motorrijden-de-lente-dat-doe-je-zo
http://www.lepermismoto.be/securite.php?lang=nl

 

 

 

 

 

 • Heb jij een zekere affiniteit met technologie en ICT ?
 • Kan je “big data” ICT-gewijs filteren zodat die beheersbaar en bewerkbaar wordt ?
 • Wil je ook bijdragen aan de analyse en verrijking van onze informatie, zodat onze medewerkers op het terrein efficiënt aangestuurd worden bij het vervullen van hun politieopdrachten ?
 • Beschik je over een diploma professionele bachelor, bij voorkeur in information management en security, ICT, toegepaste informatica, data-intelligence?

Dan ben jij misschien wel de persoon die wij zoeken.

Wij bieden

 • een voltijdse statutaire job van niveau B in een dynamische werkomgeving
 • een glijdend uurrooster en mogelijkheid tot thuiswerk
 • minimum 32 verlofdagen per jaar
 • 100% tegemoetkoming in de kostprijs van het openbaar vervoer
 • gratis hospitalisatieverzekering

Interesse ? Klik hier voor meer informatie over deze vacature.

  

 • Heb jij een passie voor ICT ?
 • Kan je hard– en softwaresystemen beheren en onderhouden ?
 • Wil je ook bijdragen aan de verschillende ICT projecten, zoals het ontwikkelen van end-user friendly tools, het analyseren van zowel technische als ICT problemen en het zoeken naar gepaste oplossingen ?
 • Beschik je over een diploma professionele bachelor, bij voorkeur in ICT of toegepaste informatica ?

Dan ben jij misschien wel de persoon die wij zoeken.

Wij bieden

 • een voltijdse statutaire job van niveau B in een dynamische werkomgeving
 • bijkomende vergoedingen voor wachtrol, nacht- en weekendwerk
 • een glijdend uurrooster en mogelijkheid tot thuiswerk
 • minimum 32 verlofdagen per jaar
 • 100% tegemoetkoming in de kostprijs van het openbaar vervoer
 • gratis hospitalisatieverzekering

Interesse ? Klik hier voor meer informatie over deze vacature.

 

 

 

Cyberveiligheid
Een leven zonder internet is nog nauwelijks in te beelden. Een groot deel van de bevolking is altijd en overal online: thuis, op school, op het werk. We zijn actief op sociale media, regelen onze bankzaken online, … Met de opkomst van het internet is ook de cybercriminaliteit toegenomen. Iedereen riskeert geconfronteerd te worden met oplichting via het internet. Het is belangrijk om alert te blijven als onbekenden je contacteren via internet. Je kan zelf al heel wat dingen doen om je (online) gegevens te beschermen. Alvorens je computer aan te sluiten op het internet  volgen enkele tips ……… 

 • Installeer een goed antivirusprogramma en scan regelmatig. Een lijst met betrouwbare virusscanners kan je hier vinden.  
 • Doe regelmatig updates. Doe dit voor je besturingssysteem, je programma’s en je apps. Programma’s die niet up-to-date zijn, zijn gemakkelijker te infecteren door virussen.  
 • Maak regelmatig een back-up van je gegevens op een externe harde schijf. Een virus kan al je persoonlijke bestanden verwijderen of zelfs gijzelen. Als je regelmatig back-ups maakt, beperk je de schade.
  o Om helemaal veilig te zijn, is het aangeraden om op twee aparte externe schijven back-ups te maken.
  o Sluit je harde schijf enkel aan op de computer tijdens het maken van een back-up.  
 • Let op voor phishing
  Wat is phishing?
  Hoe kan je phishing e-mails herkennen  
 • Gebruik sterke wachtwoorden.
  o Kies heel veilige wachtwoorden en deel ze niet met anderen. Hoe langer het wachtwoord, hoe veiliger het is.
  o Een goed wachtwoord is een zin met daarin: 
     - Hoofdletters 
     - Kleine letters 
     - Cijfers 
     - Leestekens
  o Het kan handig zijn een softwaremanager te installeren (zoals bv. KeePass2). Dit soort software zorgt ervoor dat je nog maar 1 wachtwoord moet onthouden. Al de rest wordt veilig opgeslagen door de software.
 • Installeer enkel programma’s van betrouwbare bronnen.

Voor meer informatie verwijzen wij  naar de site www.risico-info.be

take back the internet


Vogelgriep – opheffen van de afschermplicht bij hobbyhouders
Minister van Landbouw Willy Borsus heeft op vrijdag 17 maart de meeste maatregelen opgeheven voor vogelgriep op voor pluimvee en vogels van hobbyhouders, duiven en struisvogels. Professionele pluimveehouders moeten daarentegen nog geduld hebben: net als in november, toen de eerste maatregelen werden opgelegd, is het risico voor dit type houderij nog te groot. Hobbyhouders dienen hun pluimvee en vogels niet meer verplicht af te schermen. Het FAVV raadt deze beschermingsmaatregel nog wel sterk aan, zeker in de buurt van waterplassen of waterlopen waar de kans groter is, dat nog besmette wilde vogels aanwezig zijn. Het risico van vogelgriepvirus is immers nog niet helemaal verdwenen. Hobbyhouders zijn daarom ook nog steeds verplicht om hun dieren binnen of afgeschermd te voederen en te drenken Alle verzamelingen van pluimvee en vogels (tentoonstellingen, prijskampen, verkopen, beurzen, …), inbegrepen de trainingsvluchten en wedstrijdvluchten met duiven, kunnen opnieuw plaatsvinden onder de gebruikelijke voorwaarden: toestemming van de burgemeester, controle door een dierenarts en bijhouden van een lijst met deelnemende houders. Ook zijn hobbyhouders opnieuw toegelaten op openbare markten. Zoals steeds, moeten de aangeboden dieren in de 10 dagen voordien opgesloten of afgeschermd gezeten hebben. Het jagen met roofvogels blijft nog steeds verboden. Bij dit type activiteit is het risico op besmetting door wilde vogels nog steeds te groot. Wat verandert er voor professionele houders? Bij professionele pluimveehouders, die altijd veel grotere aantallen vogels houden, wordt de afschermplicht voorlopig nog behouden. Een uitzondering wordt gemaakt voor houderijen met loopvogels (struisvogels, nandoes, emoes, …): bij hen is het opsluiten of het houden onder netten niet meer verplicht, maar nog wel sterk aangeraden. Net zoals bij hobbyhouders, moeten ook zij hun vogels nog steeds binnen of afgeschermd voederen en drenken. Het Agentschap evalueert de situatie in België en in de buurlanden dagelijks. Indien de gunstige situatie van vandaag aanhoudt, dan is het volledig opheffen van de ophokregeling eventueel vóór 10 april mogelijk.
Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV:

- Alle informatie over vogelgriep: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep
- Informatie voor hobbyhouders: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/hobbyhouders.asp

Vorige123Volgende