Afwezigheidstoezicht door de politie tijdens uw vakantie
De vakantiemaanden staan voor de deur…..en dit kan  een drukke periode zijn voor inbrekers. Heel veel mensen zijn op reis en met wat geluk hebben ze hun woning min of meer onbewaakt achtergelaten. Met een paar kleine ingrepen maakt u het voor dieven oninteressant om net uw woning uit te kiezen. Trek in ieder geval niet de aandacht van potentiële inbrekers door tegen iedereen te vertellen dat u op reis vertrekt of door een briefje op deur of raam te plakken voor de bakker of melkboer die aan huis levert. Wees ook uiterst voorzichtig met wat u op Facebook, Twitter of andere sociale netwerksites schrijft. Zorg ervoor dat iemand uw brievenbus regelmatig komt leegmaken. Een volle brievenbus is voor een dief een signaal dat de bewoner voor langere tijd afwezig is. De persoon die uw brievenbus leegmaakt kan ook de rolluiken of gordijnen openen of sluiten en indien nodig het gras maaien of de heg snoeien.
Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch vergeten mensen het af en toe:
Sluit alle deuren, ramen (ook die van de kelder), koepels en dakvensters. Laat ook geen ladders of gereedschap slingeren in de tuin. Bedenk dat een inbreker na gemiddeld drie minuten zijn poging staakt, omdat na die tijd het risico aanzienlijk vergroot.
Bewaar waardevolle voorwerpen in een kluis en wanneer dat niet kan, noteer dan de serienummers en verberg ze op een niet voor de hand liggende plaats.
Laat uw sleutels niet in het slot zitten: geef ze aan de persoon die uw brievenbus komt leegmaken of neem ze mee.
Activeer het alarm wanneer u vertrekt en breng de alarmcentrale op de hoogte van uw afwezigheid.
Indien U dit wenst kan de politie gedurende uw afwezigheid een oogje in het zeil houden. Het volstaat om dit tijdig aan te vragen op het commissariaat te Overijse en Hoeilaart of via de website van de politie druivenstreek (police-on-web / afwezigheidstoezicht).
 

Verkeerscontroles in de druivenstreek
In het kader van de verkeersveiligheid werden te Overijse en Hoeilaart tijdens de maand mei op verschillende plaatsen en tijdstippen controles uitgevoerd. Door de bemande camera werden 7318  voertuigen op snelheid gecontroleerd. 448 bestuurders of 6%  werden geflitst wegens te snel rijden. 30 bestuurders zijn door het rode verkeerslicht van de onbemande camera’s gereden.

In het totaal werden 848 ademtests afgenomen.   99 % van de bestuurders had niet gedronken wat een zeer goed resultaat is. Van de 9 bestuurders die wel te veel gedronken hadden werd van 8 bestuurders hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. 2 bestuurders werden positief getest op het gebruik van drugs achter het stuur.

Er werden in Overijse 30 parkeerbelastingen en in Hoeilaart 11 parkeerbelastingen  opgelegd wegens overtredingen in de blauwe zones waar het tijdsgebonden parkeren van toepassing is. 144 bestuurders kregen een proces-verbaal van waarschuwing voor kleinere verkeersinbreuken en 45 bestuurders kregen een boete voor het niet dragen van de gordel. Mits een kleine inspanning van de bestuurders kan dit alles wel vermeden worden.

Verkeerseducatie voor onze jonge weggebruikers
Tijdens de maand mei werd er in verschillende scholen educatie gegeven. In ’t kasteeltje te Overijse-centrum werden de  leerlingen aan een voetgangersexamen onderworpen en werd uitgelegd hoe zij op een veilige manier de rijbaan moeten oversteken.

In het GBO te Overijse vond een fietsexamen plaats.

Aan de hand van een powerpoint –presentatie kregen de leerlingen in Maleizen een deskundige uitleg over de verkeersborden en de bevelen van de bevoegde agenten. Aan de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar  werd uitgelegd hoe ze veilig de rijbaan moeten oversteken. Ook werd een behendigheidsparcours voor de fietsers opgesteld.

In de school te Tombeek kregen de leerlingen een uitleg van het fietsexamen.

Te Hoeilaart werd in Sint-Clemens een behendigheidsparcours opgesteld voor de leerlingen en een powerpoint-presentatie gegeven. De kinderen ontsnapten ook deze maand niet aan een fietsexamen en voetgangersexamen.

Veiligheidsgordel
Het wel of niet dragen van een gordel in de wagen maakt wel degelijk een verschil. En toch vergeten we wel eens de gordel te dragen voorin, maar vooral ook de passagiers achterin. Wist je dat je 50% minder kans op overlijden hebt bij een ongeval met de wagen als je de gordel draagt? Niet enkel op de snelweg maar vooral ook op kleinere wegen en korte ritten zal de kans op letsels of een dodelijke afloop spectaculair dalen. Maak de klik! Altijd en overal!

Inschrijvingen van bromfietsen
 
Sinds 31 maart 2014 moeten alle nieuwe en gebruikte bromfietsen en lichte vierwielers die in België in het verkeer worden gebracht, voorzien worden van een nummerplaat. Daarom startte de FOD Mobiliteit & Vervoer met een regularisatieprocedure die loopt tot 11 december 2016. De regularisatieprocedure betreft alle voertuigen die in België in omloop waren voor 31 maart 2014, met een Europees of Belgisch gelijkvormigheidsattest.

Tot op heden zijn er slechts 13.000 bromfietsen geregulariseerd van de naar schatting 200.000. Daarom lanceert het DG Wegverkeer en Verkeersveiligheid een nieuwe oproep zodat alle eigenaars van een bromfiets tijdig een nummerplaat aanvragen.

Waarom deze procedure ?
Deze regularisatiemaatregel wordt opgestart om de verkeersveiligheid te versterken: alle betrokken voertuigen zullen op deze manier verzekerd zijn, de identificatie ervan wordt makkelijker gemaakt en de bestuurders kunnen meteen worden geïdentificeerd.
 
Heb je zelf een bromfiets? Je nummerplaat in 5 stappen:
1. Verzamel de juiste info
2. Ga met die info naar een postkantoor
3. Vul het aanvraagformulier verder aan
4. Bezorg het formulier aan uw verzekeraar
5. Ontvang je nummerplaat thuis
Meer informatie over de regularisatieprocedure kan je terugvinden op de site:
 
 
Politiezone Druivenstreek, Brusselsesteenweg 145g, 3090 Overijse
 
Vorige1234Volgende