Verkeerscontroles in de druivenstreek

In het kader van de verkeersveiligheid werden in Overijse en Hoeilaart tijdens de maand december 2017 op verschillende plaatsen en tijdstippen controles uitgevoerd. Door de bemande camera werden 7005 voertuigen op snelheid gecontroleerd. 523 bestuurders of 7,5 % werden geflitst wegens te snel rijden. In totaal werden 1130 ademtesten afgenomen. 98,5 % van de bestuurders had niet gedronken. Bij dit goede resultaat is er wel de bemerking dat een groot aantal controles tijdens de dag werden uitgevoerd en minder tijdens de nachtelijke uren.18 ademtesten waren positief en er werden 2 bloedproeven uitgevoerd. 11 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. 2 bestuurders werden positief getest op het gebruik van drugs achter het stuur. Er werden 702 algemene verkeersinbreuken vastgesteld.

De dagen zijn nog donker en dan ben je als fietser nog kwetsbaarder dan anders. Als politiedienst vragen we dus even de tijd te nemen om te checken of je fiets tiptop in orde is. Zorg ervoor dat je goed ziet én gezien wordt in het verkeer: draag een fluovestje en zorg voor de juiste verlichting; een wit voorlicht en een rood achterlicht. De lichten mogen knipperen en ze mogen bevestigd worden op de fiets of op je lichaam. Je zet je licht niet alleen aan als het donker is, maar ook overdag als er slecht zicht is door bijvoorbeeld mist.
Vergeet niet: een witte reflector vooraan en rode reflector achteraan, gele of oranje pedaalreflectoren en een reflecterende witte strook langs beide kanten van de banden of twee gele/oranje reflectoren per wiel.
De volgende weken zal de politie hierop meer controleren.

licht aan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef de dief geen reden tot feesten!

De feestperiodes zijn weer in het land! Een dief ziet hier zijn kans schoon om toe te slaan. Geef hem geen reden tot feesten met zijn gestolen buit en volg deze preventietips:
- Zorg voor schrikverlichting om de inbreker af te schrikken. Kerstlampjes kunnen hier een leuk alternatief zijn!
- Werk met verlichting die automatisch aangaat wanneer het donker wordt, een opgelichte kerstboom bijvoorbeeld.
- Meld steeds verdachte personen aan de politie, zelfs een verdachte kerstman kan een dief in vermomming zijn!
- Berg je tuinmateriaal veilig op.
- Geef je woning een bewoonde indruk door je stoep sneeuwvrij te maken.
- Plaats je vakantie activiteiten niet op de sociale media, wanneer je terug bent kan je al je sneeuwfoto’s delen!
- Bij het krijgen van je favoriet kerstcadeau kan je heel blij zijn, een dief ook.
- Pas altijd goed op met je belangrijke spullen zichtbaar voor je raam te leggen.

Goed beveiligen is een combinatie van maatregelen. Veilige leefgewoonten (goed sleutelbeheer, afsluiten ramen en deuren bij afwezigheid, goede contacten met de buren, etc.) kosten geen geld maar zijn eveneens van groot belang om een inbraak te helpen voorkomen. Meer tips rond inbraakbeveiliging kan je vinden op www.certificaatinbraakveilig.be Wens je gratis diefstalpreventieadvies? Doe gratis en vrijblijvend beroep op diefstalpreventieadviseur van onze politiezone.

 

 geef inbrekers geen kans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verkeerscontroles in de druivenstreek

In het kader van de verkeersveiligheid werden in Overijse en Hoeilaart tijdens de maand november 2017 op verschillende plaatsen en tijdstippen controles uitgevoerd. Door de bemande camera werden 10707 voertuigen op snelheid gecontroleerd. 718 bestuurders of 6,7 % werden geflitst wegens te snel rijden. In totaal werden 309 ademtesten afgenomen. 94,5 % van de bestuurders had niet gedronken. 17 ademtesten waren positief en 8 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. 4 bestuurders werden positief getest op het gebruik van drugs achter het stuur.

BOB en trots erop

Tot op heden blijft het een sociaal aanvaarde combinatie: drinken en rijden. Zo was er in 2016 sprake van maar liefst 4300 ongevallen met lichamelijk letsel waarbij een chauffeur gedronken had. Bovendien geeft ongeveer 1 op de 3 Belgen toe in de afgelopen maand onder invloed van alcohol achter het stuur te zijn gekropen. Ondanks recente dalingen in het aantal chauffeurs dat positief blaast, blijft een grondige mentaliteitswijziging meer dan nodig.

Met de nieuwe wintercampagne tracht BOB van ‘rijden en niet drinken’ een vanzelfsprekende norm te maken. ‘BOB en trots erop’, zo luidt de centrale boodschap. Om deze over te brengen, worden tal van initiatieven genomen, waaronder affiches, geanimeerde filmpjes en zelfs een BOB-caravan met bijhorende fotobooth. Deze communicatieacties hebben als doel om BOBs op de voorgrond te zetten als ambassadeurs voor de verkeersveiligheid in ons land.

Meer informatie is terug te vinden op de website www.bob.be.

bob2017