“1 week niet”

Politiezone Druivenstreek neemt actief deel aan de nationale actiedag tegen woninginbraken, die plaatsvindt op vrijdag 28 oktober 2016. Meer nog: we maken er een actieweek van!
In de periode 24-28 oktober vinden verschillende activiteiten en acties plaats, met als hoofddoel om zo veel mogelijk mensen te sensibiliseren rond diefstalpreventie.

Een greep uit onze activiteiten:
- we delen samen met onze BIN-leden folders uit tijdens voet- en fietspatrouilles,
- we organiseren extra motopatrouilles, ruiterij-patrouilles, anonieme patrouilles,
- we bezoeken senioren/gepensioneerden in Overijse en Hoeilaart om hen handige preventie-tips mee te geven
- we zijn aanwezig met infostanden diefstalpreventie op de lokale markten in Overijse en Hoeilaart
- we voeren acties ‘openbaar vervoer’ in samenwerking met De Lijn en de Spoorwegpolitie

Doet u ook mee ? Wees extra oplettend deze week en ga met ons de strijd aan tegen de inbraken !            
    

1weekniet

Gevonden voorwerpen
De politie ontvangt regelmatig voorwerpen die op openbare plaatsen werden aangetroffen in de Druivenstreek.  Deze voorwerpen worden gedurende 3 maanden bijgehouden op het commissariaat in Overijse, voordat ze overgedragen worden aan de gemeentediensten. Van sommige voorwerpen kunnen wij de rechtmatige eigenaars terugvinden maar voor andere voorwerpen is dit niet steeds mogelijk (sleutels, GSM, oortjes, valiezen,…).

verlorenvwp


Op de website van de politiezone werd onder de rubriek” nieuws”  een link naar "verloren voorwerpen" gevoegd. Op deze link plaatsen we afbeeldingen van de gevonden voorwerpen gedurende een periode van 3 maanden vanaf het ogenblik dat dit voorwerp werd binnengebracht bij onze diensten. Indien u een voorwerp herkent dan kan u dit terugkrijgen mits de nodige bewijzen  (foto, factuur, garantiebewijs,…).
Is uw fiets verloren of gestolen neem dan eens een kijkje op de website www.gevondenfietsen.be.

Politiecontroles in de druivenstreek.

Tijdens het weekeinde van zaterdag 15 en zondag 16 oktober werden in Overijse en Hoeilaart door de politie controles uitgevoerd op verschillende tijdstippen en plaatsen. Deze controles gebeuren regelmatig en kaderen in het zonaal veiligheidsplan waarbij de verkeersveiligheid en de strijd tegen woninginbraken bij de prioriteiten behoren. 258 voertuigen werden door onze politiemensen grondig gecontroleerd met hierna volgend resultaat :

 • 6 bestuurders hadden te veel alcohol op en bliezen positief,
 • 5 processen-verbaal werden opgesteld voor parkeerovertredingen,
 • 6 bestuurders konden geen rijbewijs voorleggen,
 • 7 bestuurders droegen hun veiligheidsgordel niet,
 • 2 personen, zonder vaste verblijfplaats in België, dienden hun boete van 110 EUR onmiddellijk te betalen
 • 2 processen-verbaal werden opgesteld omdat 2 voertuigen  niet ingeschreven zijn bij de Dienst Inschrijving der Voertuigen,
 • 2 processen-verbaal werden opgesteld wegens het verkeerdelijk gebruik van de grootlichten,
 • 5 processen- verbaal werden opgesteld omdat het keuringsbewijs vervallen was,
 • 2 fiscale processen-verbaal werden opgesteld en overgemaakt aan de belastingdienst,
 • 3 personen, die naar aanleiding van een verkeersinbreuk hun identiteit niet konden bewijzen, kregen een boete van elk 55 EUR,
 • 3 personen werden beboet naar aanleiding van het gebruik van de GSM achter het stuur,
 • 2 voertuigen werden in beslag genomen wegens niet-verzekering.

Op de Brusselsesteenweg te Overijse werd zondagnamiddag tijdens deze controle een dievenbende aangehouden. Een alerte politieman merkte de verdachte gedragingen op van de inzittenden in een voertuig met buitenlandse nummerplaten.  De 4 personen, 3 volwassenen en 1 minderjarige, waren in het bezit van een alarmpistool en droegen de buit van de diefstallen nog op zich (een grote hoeveelheid juwelen en een geldcheque). Deze personen, van Roemeense Nationaliteit,  waren geen onbekenden voor het gerecht en werden aangehouden. Deze personen worden gelinkt aan 3 inbraken in de nacht van zaterdag op zondag gepleegd te Waver. De 3 volwassenen werden door de onderzoeksrechter aangehouden en zijn opgesloten in de gevangenis.

politiecontrole

Verkeerscontroles in de druivenstreek
In het kader van de verkeersveiligheid werden te Overijse en Hoeilaart tijdens de maand september op verschillende plaatsen en tijdstippen controles uitgevoerd. Door de bemande camera werden 10.832  voertuigen op snelheid gecontroleerd. 727 bestuurders of 7  %  werden geflitst wegens te snel rijden.
Slechts 6  bestuurders zijn door het rode verkeerslicht van de onbemande camera’s gereden op een totaal van 33.599 gecontroleerde voertuigen
In het totaal werden 213 ademtests afgenomen.  97 % van de bestuurders had niet gedronken wat een  goed resultaat is. Van de 6 bestuurders die wel te veel gedronken hadden werd van 4 bestuurders hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.
3  bestuurders  werden  positief getest op het gebruik van drugs achter het stuur.
Er werden in Overijse 107 parkeerbelastingen en in Hoeilaart 27 parkeerbelastingen opgelegd wegens overtredingen in de blauwe zones waar het tijdsgebonden parkeren van toepassing is.
107  bestuurders kregen een proces-verbaal van waarschuwing voor kleinere verkeersinbreuken en 33 bestuurders kregen een boete voor het niet dragen van de gordel.
Met de aanvang van het nieuwe schooljaar zijn de schooleducaties opnieuw gestart.

Op maandag 03 oktober heeft de verkeersdienst van de politiezone snelheidscontroles uitgevoerd in het kader van de nationale flitsmarathon.
5557 voertuigen werden op snelheid gecontroleerd…….395 bestuurders of 7 % reden te snel.

flitser 2014

Vanaf 1 oktober wettelijk kader voor elektrische fietsen
Voor de gebruikers van elektrische fietsen is er sinds een week een nieuwe regelgeving van toepassing. De nieuwe wetgeving kan U vinden op de website http://mobiliteit.belgium.be

Hieronder vind U een korte samenvatting.
  
Elektrische fietsen worden steeds populairder. Met een elektrische fiets lijkt het alsof je constant met de wind in de rug fietst, wat aangenamer trappen is. Deze fietsen zijn niet enkel populair bij ouderen die minder mobiel zijn of wat extra trapkracht willen. Ook steeds meer jonge mensen kopen een elektrische fiets om sneller en comfortabeler naar het werk te kunnen gaan.
Net omdat elektrische fietsen zo populair geworden zijn, is een goed wettelijk kader nodig. Vanaf 1 oktober zullen er 3 categorieën elektrische fietsen onderscheiden worden:
Fietsen met een elektrische hulpmotor:
(≤ 250W en ≤ 25 km/u) beschikken enkel over trapondersteuning en hebben geen certificaat van overeenstemming (COC) nodig.
Bij deze ‘conventionele’ elektrische fietsen geeft de motor enkel aandrijfkracht wanneer de bestuurder actief trapt.
Gemotoriseerde fietsen:
(≤ 1000W en ≤ 25 km/u) beschikken altijd over trapondersteuning maar kunnen ook zijn uitgerust met een motor die aandrijfkracht kan geven zonder dat de bestuurder actief trapt.
Voor deze elektrische fietsen geldt een minimumleeftijd van 16 jaar.
Voor deze categorie is een certificaat van overeenstemming nodig. Dit certificaat waarborgt dat het voertuig met de Europese technische voorschriften overeenstemt. Dit document moet men op een veilige plaats bewaren, maar moet men niet op zak hebben bij verplaatsingen.
Wanneer de motor ook aandrijfkracht kan geven zonder trappen, is er ook een verzekering nodig.
Speed pedelecs:
(≤ 4000W en ≤ 45 km/u) zijn snelle elektrische fietsen waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur.
Door zelf mee te trappen, kan de bestuurder snelheden tot 45 kilometer per uur halen.
Speed pedelecs vallen daarom niet in de categorie van de ‘fietsen’ maar in die van de ‘bromfietsen’. Aangezien deze ‘fietsen’ beschouwd worden als ‘bromfietsen’, gelden ook de verkeersregels voor bromfietsen.
Zo is er een (brom)fietshelm en een rijbewijs nodig.
Ze moeten ook ingeschreven worden bij de DIV en een speciale, kleinere nummerplaat hebben

Voor de ‘conventionele’ elektrische fietsen verandert er dus niets op 1 oktober. Enkel mensen die met een snelle e-bike of speed pedelec rijden, hebben vanaf 1 oktober een rijbewijs (voor bromfiets of auto) inschrijving en nummerplaat nodig
Een verzekering is enkel nodig voor fietsen die een motor hebben die autonoom kan werken zonder dat de bestuurder trapt.

electrische fiets

Vorige123Volgende